PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30630}

Mulholland Drive

Mulholland Dr.
2001
7,6 104 tys. ocen
7,6 10 1 103592
8,5 58 krytyków
Mulholland Drive
powrót do forum filmu Mulholland Drive

Fenomenalny thriller, który jest ciekawy od początku do końca.Zdjęcia, dialogi gra aktorska itd... są super. Polecam i to bardzo

użytkownik usunięty
noel019

Witaj!

Mam pytanie, może wiesz dlaczego główna bohaterka straciła tożsamośc i w jaki sposób? Nie wiem, gdzie to jest pokazane w filmie. Pewna osoba na filmwebie mówi, że takie coś mogło miec miejsce w latach sześcdziesiątych czy piędziesiątych z Marliyn Monore i jeszcze jakąś aktorką, a David Lynch był tego świadkiem. Jakoś, żeby zmienic z kimś tożsamośc to dla mnie potrzeba kogoś szalenie podobnego do niego (a tutaj oboe bohaterki mają zupełnie inny wygląd), a do tego po co wogóle miały zmieniac tą tożsamośc, przecież jedna z nich zostawiła i rzuciła drugą, a tamta zemściła się i zleciła morderstwo, a na końcu, gdy przyjeżdza policja popełniła samobójstwo.

Jeśli jakoś zrozumieliście w pełni ten film to powiedź co oznaczał ten kowboj na ranczu oraz dlaczego jedna z nich zobaczyła trupa w domku?

Z kolei ktoś pisał mi o scenach z grillem i trubadurem, nie pamiętam tych scen, o co w nich chodziło i gdzie miały miejsce, to może sobie przypomnę.

noel019

Fabuła filmu nie jest w każdym momencie klarowna bo film to świat snu i fantazji przez co jest nietuzinkowy i mnie tym zachwycił.
Nie zastanawiałem się nad ta symboliką do końca, bo to dla mnie nie jest tak istotne. Film ma swój koloryt, efekty , muzykę i super grę aktorską.

A co do głównej fabuły , to tak zrozumiałem : Diana przeprowadza się do Los Angeles aby grac w filmie. Na próbie poznaje Kamile w której się zakochuje. Diana staje się zazdrosna gdy Kamila sypia z innym mężczyzną i inną kobietą. Kamila odkrywa że tym mężczyzną jest reżyser a kobietą pewna blondynka, którą widzi na przyjęciu zaręczynowym Kamili i tego reżysera. Kierując się wściekłością i zaborczością , Diana wynajmuje zabójce, aby zabił Kamilę. Po tym jak już zabójca dokonał" swego dzieła" Diana opanowuje samotność i przenosi się w śnie do nazwijmy to "nieprzytomnego świata fantazji" , gdzie żyje życiem jakim chciałaby żyć, aż w końcu się budzi i dochodzi do jej świadomości to co zrobiła i się zabija.

Kowboj według mnie występuje jako obraz dziwnej nierealnej postaci w jej śnie, która drwi z reżysera.