Moje odczucia byly nastepujace: jak siedzialem w kinie to gapilem sie w ekran jak zaczarowany, potem stwierdzilem ze film podoba mi sie na 4- a nastepnego dnia zaczela mnie meczyc zagadka. Co wydarzylo sie naprawde na Mulholland Dr.? Macie pomysly???
Prosta zagadka
Moja - i nie tylko moja - wersja, bardzo skrótowo...
Pierwsze 2/3 filmu (do zakluczenia niebieskiego pudełka przez Ritę/Camillę) to z drobnymi wyjątkami marzenie (omam, sen) Betty/Diane na chwilę przed popełnieniem samobójstwa. Ona chciałaby, by wszystko potoczyło się tak jak w pierwszej części filmu. A naprawdę było tak, jak w końcówce: zdradzona przez Camillę (aktorkę, ewidentnie włoszkę, protegowaną włoskiej mafii) Diane postanawia ją zamordować. Resztę poskładajcie sami.
Po odsianiu elementów 'nadprzyrodzonych' pozostaje bardzo prosta opowieść o zdradzonej miłości (lesbijskiej). Jest też satyra na holywoodzki światek filmowy, którym Lynch najwyraźniej się brzydzi. A te wszystkie dziwne postaci i przedmioty można odczytywać na różne, indywidualne sposoby. Ja mam swoją interpretację...
Ot i cała filozofia...
mafia
to nie jest mafia pajacu :) diane nie sni o zadnej mafii, jest to po prostu symbol tego w jaki sposob zalatwiane sa pewne sprawy w hollywood, ze niewiele zalezy od talentu, ale od tzw. sil wyzszych :)
Co się stało?
Na Mulholland Drive był... wypadek samochodowy... rozwiązanie jest w kostce gdzie kino to kostka a widz jest kluczem - dlaczego? bo całość jest "jednym wielkim oszustwem - nagranym na taśmie" Ale o tym sza!. SILENCIO...
ciekawostka
mnie od momentu opuszczenia kina nie daje spokoju ta zagadka.kiedy bedziesz mial jakies racjonalne lub tez nie ,jakiekolwiek wyjasnienie do tego fimu prosze o pomoc aby ten film wiecej mnie nie przesladowal.im dluzej sie zastanawiam tym bardziej dochodze do wniosku ze Lynch przyją strategie Andiego Warhola czyli...kazdy chyba wie jaki Warhol mial stosunek do ludzi calkiem mozliwe ze kiedy bedzie stary Lynch oglosi ze tak naprawde jego filmy nie mialy zadnego przeslania i krecil je tylko po to aby ludzie snobi ogladali tylko dlateo ze nakrecil je Lynch a nie dlatego ze przedstawialy cokolwiek ineresujacego.w kazdym badz razie jesli ktos ma jakies rozwiazanie tak nie logicznrego filmu prosze o kontakt chetnie przeduskutuje kazdy punkt widzenia