PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30630}

Mulholland Drive

Mulholland Dr.
2001
7,6 104 tys. ocen
7,6 10 1 103592
8,5 58 krytyków
Mulholland Drive
powrót do forum filmu Mulholland Drive

Nigdy bym się nie spodziewał, że ponowny seans może zrobić na mnie takie wrażenie.
Najwidoczniej, te kilka lat wcześniej i ocena 9/10 to nie byłem ja! Gdy film się skończył długo nie
mogłem do siebie dojść; mętlik w głowie i myśli ciągle o Mulholland Drive nie dawały mi spokoju.

Moim zdaniem fundament filmu jest stosunkowo prosty: najpierw sen i egzystencjalna
utopia/spełnienie wszystkich marzeń, następnie pobudka i okrutna, wręcz nie do przyjęcia
rzeczywistość. Zabawa jednak zaczyna się wśród szczegółów [...]. Niesamowity i jedyny w swoim
rodzaju klimat, aż trzeba go następująco ująć: po prostu "Lynchowski". Większość w filmie ma sens
i spokojnie idzie to do kupy poskładać, nawet jeżeli zdania są podzielone, to chociażby subiektywnie
(a to przecież w sztuce jest najważniejsze). Enigmatyczna, wprost wyjęta z "American Dream"
psychologiczna utopia, wymieszana z oniryzmem na tle miłości - dla mnie MAJSTERSZTYK. Jak
zwykle zauważyłem, iż Lynch lubi się bawić mieszając, lub zespalając nam 2 kontrastujące światy
(jak to było min. w Blue Velvet) - tutaj ten wymarzony, z kontrastującą rzeczywistością. Nie
rozumiem, dlaczego ludzie piszą, że jest to skrajnie przepakowane bełkotem dzieło, bowiem nie jest
"aż tak" trudne (choć faktycznie "nie oczywiste"), a wiele tych "niezrozumiałych" scen - jak już
wspomniałem - logicznie układa się w całość.

Jestem świeżo po pracy i nie mam zbytnio czasu się rozpisać "interpretacyjnie", ale gdy znajdę
czas skleję w całość merytoryczne przemyślenia, a nie jedynie same "ochy" i "achy". Póki co, tych
bardziej ciekawskich i chcących "wiedzieć" zapraszam do dyskusji, lub po prostu do zadawania
pytań. Postaram się odpowiedzieć.

ocenił(a) film na 10
zuckovsky123

Nie pozostaje mi nic innego,jak zgodzić się z tobą :)