PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30630}

Mulholland Drive

Mulholland Dr.
2001
7,6 104 tys. ocen
7,6 10 1 103604
8,5 58 krytyków
Mulholland Drive
powrót do forum filmu Mulholland Drive

ten film jest kopnięty do kwadratu!! Kurde, lubię filmy Lyncha, ale ten film jest po prostu nie dla ludzi. Ja pierdykam, z całym szacunkiem, ale kto pisał do tego scenariusz, kto to w ogóle wymyślił i czy jest ktoś, kto mi może powiedzieć o co w nim chodziło?? Jeżeli tak, to bardzo proszę o maile!! Czekam

ocenił(a) film na 9
Mloda_2

Oj "Młoda"... patrz a ja mam zupełnie inny punkt widzenia. Wszyscy moi znajomi którzy zobaczyli ten film powiedzieli : On był beznadziejny i "w ogóle do kitu".Prawde powiedziawszy chyba go nie zrozumieli.Lynch dal niezla szkola i dla mnie jest to jego najlepszy film (druga "Zagubiona autostrada"). Oto wyjasnienie znalezione w sieci.Mam nadzieje że troche Cie naprowadzi na własniwa drogę, Pozdrawiam! :)

Mulholland Drive - wyjaśnienie zagadki

Klucz do zagadki,
czyli misterna konstrukcja thrillera Mulholland Drive
(na podstawie tekstu w Sight and Sound oraz wypowiedzi internautów analizujących film)
Do Los Angeles przyjeżdża Diane Selwyn, marząc o wielkiej aktorskiej karierze. Z czasem zaczyna otrzymywać niewielkie role w serialach. Na planie jednego z nich spotyka Camillę Rhodes. Ich znajomość przeradza się w namiętny romans. Niestety Camilla poznaje reżysera filmowego Adama Keshnera i otrzymuje główną rolę w jego najnowszym filmie. Po burzliwej kłótni Camilla porzuca Diane. Jakiś czas potem Camille zaprasza Diane na przyjęcie, w trakcie którego Camilla i Adam zaręczają się (sceny te pojawiają się dopiero pod koniec filmu) Zrozpaczona Diane nie potrafi zapomnieć o Camilli i poradzić sobie z palącym ją, wyniszczającym uczuciem zazdrości. Wynajmuje płatnego zabójcę, by zgładził Camillę. Zabójca przyjmuje zlecenie. Wkrótce Diane znajduje w swoim mieszkaniu niebieski klucz: umówiony z zabójcą znak, że zlecenie zostało wykonane. Zamyka się swoim mieszkaniu i nie chcąc dopuścić do siebie myśli o tym co właśnie zrobiła, kładzie się do łóżka i ucieka w świat snu. Tą właśnie sceną zaczyna się film. Widzimy jak kamera "kładzie się" w różowej pościeli i przez chwilę słychać nawet oddech osoby leżącej pod kołdrą Diane we śnie wyobraża sobie "inną" wersję zdarzeń. Pełna poczucia winy, chciałaby by wypadki potoczyły się inaczej. I to właśnie jej "wymarzona" wersja zdarzeń wypełnia pierwszą część filmu (do sceny kiedy widzimy Diane budzącą się w swoim pokoju, bezpośrednio po tym jak obie wracają z klubu Silencio z niebieskim pudełkiem). Sen Diane zaczyna się od tego, że Camilla zostaje cudem ocalona z zastawionej przez nią samą pułapki. Diane zaś wyobraża sobie siebie jako niewinną, dopiero co przybyłą do Hollywood dziewczynę o imieniu Betty. Betty spotyka w zaskakujących okolicznościach Camillę (we śnie nosi ona imię Rita). Camilla, na skutek wypadku straciła pamięć, a więc nie pamięta nieudanego związku z Diane! Betty pomaga rozwikłać Camilli zagadkę jej tożsamości. Co najważniejsze utrata pamięci Camilli powoduje, że ta jeszcze raz zakochuje się w Diane. Spędzają upojną noc, jednak, co jest znaczące, Camilla ani razu nie składa Betty miłosnych deklaracji. We śnie Diane (jako Betty) nie tylko odnajduje miłość, ale też okazuje się być niezwykle utalentowaną aktorką. Diane tak 'kieruje' swym snem, by nie dopuścić do spotkania Camilli z reżyserem Adamem Keshnerem (jak wiemy z drugiej połowy filmu ich spotkanie na planie filmowym przerodziło się w romans zakończony zaręczynami). Jednocześnie, niejako chcąc pozbyć się poczucia winy w związku ze zleceniem zabicia Camilli, Diane we śnie wyobraża sobie, że na życie dziewczyny czyha mafia. W klubie Silencio, do którego idą po wspólnie spędzonej nocy, Diane - ciągle pogrążona w sennych rojeniach - zaczyna sobie uświadamiać, że wszystkie dotychczasowe wydarzenia, to iluzja, że Camilla ją zdradza, że jej nie kocha. Pojawia się wtedy znienacka niebieska szkatułka - przejście między rzeczywistością snu i jawy... niebieska szkatułka, którą otwiera niebieski klucz - znak, że zlecenie zabójstwa zostało wykonane! Diane tuż przed przebudzeniem uświadamia sobie, że to na jej zlecenie Camilla została zamordowana...

użytkownik usunięty
Mloda_2

Przyznam szczerze, ze z poczatku moj zmysl mnie zawiodl. Pomimo, ze naprawde staralem sie rozwiazac zagadke Mulholland drive, to jedynym wnioskiem do jakiego doszedlem byl te, ze Betty jest shizofremiczka, i ze ta szkatulka to metafora jej umyslu. no ale okazalo sie ze bylem w bledzie:) mimo to, film bardzo mi sie podobal, chociaz w pewnych momentach na niektore sytuacje reagowalem napadami smiechu (mniej wiecej od polowy, kiedy naprawde bardzo chcialem to zrozumiec :). Milosnikiom pokopanych filmow, ktore odbiegaja od umownych realiow "dramatu antycznego" polecam Memento. I zalecam glebokie skupienie:) Fei

ocenił(a) film na 10
Mloda_2

Muszę przyznać że ten film jest mocno skomplikowany. Podobnie jak mój przedmówca z początku miałem różne myśli na temat tego filmu. Myślałem że ci ludzie, ta "mafia" która debatowała na temat tego, która aktorka ma być wybrana (wśród nich był ten śmieszny facet który kosztował ecspresso a potem wypluł ją na serwetkę)myślałem, że oni są ludźmi którzy kierują życiem tej dziewczyny za pomocą czarnej magii:) potem gdy doszło do tego że bety okazała się inna dziewczyną też przeszło mi przez myśl, że może tu chodzić o schizofrenie. Jednak przychyle się do tej wypowiedzi, że wszystko toczy się we śnie tej dziewczyny. To ona po złożeniu zlecenia nękana przez sumienie. Zaczęła sobie twożyć w głowie inne scenariusze. To by też tłumaczyło pewne niedomówienia w tym filmie i aure tajemniczości. Jednym moim spostrzeżeniem jest fakt że na tym przyjęciu na którym camilla i ten reżyser oświadczyli, że chcą się pobrać. Gdy do camilli podchodzi ta blądynka i przy wszystkich całuje ją w usta. Zauważyłem, że gdy odchodzi to przez pokuj w tle przechodzi ten tajemniczy kowboj w kapeluszu. Teraz rozumiem poco był ten zabieg reżysera. Ten kowboj to przypadkowy facet którego potem ta "bety" umieściła w swoim śnie.
Wydaje mi się że po tym wszystkim tzn. po zleceniu. Ta dziewczyna zamkneła się w domu, zaćpała się. Gdy sie ocknęła ujzała niebieski kluczyk. Zrozumiała, że to wszystko co zrobiła stało się naprawdę a jej sen to tylko marna chęć zmienienia rzeczywistości. Gdy nie może sie pogodzić z tą myślą. Dosięgają ją jej własne chore myśli. Nie potrafi już wytrzymac konfrontacji z rzeczywistością i popełnia samobujstwo.