PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30630}

Mulholland Drive

Mulholland Dr.
2001
7,6 104 tys. ocen
7,6 10 1 103615
8,5 58 krytyków
Mulholland Drive
powrót do forum filmu Mulholland Drive

kto mi wytłumaczy?

użytkownik usunięty

Kim byla ta para starszych ludzi? Kim byl cowboy? A czarna teczka? Daczego Diane w swoim sennym marzeni uwobrażała sobie siebie jaka martwą?

użytkownik usunięty

Dokładnie kto to był ci starsci Ludzie?? Po co był ten stwór przypomiinajacy orka z Władcy pierscieni???

Starsi ludzie mogli być osobami z przeszłości Betty/Daine, jeszcze wtedy kiedy była ona tą "dobrą duszą" a nie morderczynią. Zauważ że na koniec szarpią Daine we wszystkie strony, najpierw stukając do jej pokoju a następnie przechodząc pod drzwiami. Jak na mój rozum personifikują wyrzuty sumienia Daine. Tak jakby byli jej dziadkami albo kimś z rodziny i wychowali ja na przyzwoita osobę a sama świadomośc morderstwa budzi w Daine wyrzuty, żałuje tego co zrobiła. Cowboy? Hmm...Różnie można by na niego spojrzeć. Wydaje mi się że jest on jakąś bramą pomiedzy snem a rzeczywistością, jakby jakimś władcą czasu i przestrzeni. Wnioskuję to z tego że to właśnie on budzi Daine pokazując jej że pora wrócić do rzeczywistości a nie ciągle śnić. Potwór z tyłu baru symbolizuje ciemną stronę charakteru Daine (to ze stała się zbrodniarką), to właśnie on trzyma niebieskie pudełko jakby było ono czymś w rodzaju bramki oddzielającej sen od rzeczywistości. W śnie słodka miła i uczynna Betty a w rzeczywistości Daine - zła okrutna i przepełniona nienawiścią kobieta. W sumie wiem że każdy może interpretować ten film po swojemu, chciałam tylko podac małą wskazówkę. Jeśli chcecie się dowiedzieć jeszcze co myśle i jaka jest moja własna interpretacja o niektórych wątkach - pytajcie chętnie podzielę się swoja opinią. Pozdrawiam