Witam,poszukuje VHS-a jestem w stanie nawet odkupić ,ważne by posiadał LEKTOR PL .
Mi się udało kupić za pięć złotych ten film w starej wypożyczalni dvd i vhs i ma lektora ale jest troszeczkę okrojona '' ocenzurowana'' popytaj u siebie w mieście w wypożyczalniach o ten film wiele wypożyczalni pozbywa się starych niewypożyczanych już kaset odsprzedając je za kilka groszy
W sumie są tylko napisami nie zwróciłem uwagi... a po co tak koniecznie ci lektor w tym filmie?
Wszystko się da zdobyć, trzeba być tylko cierpliwym. To co dla jednego będzie śmieciem, dla innego skarbem.
Jeśli ktoś w ogóle uzna, że inny by to kupił… Szczerze, trochę nie rozumiem tej fascynacji. Bardziej od filmu interesuje was piracki lektor? Jakiś facet, który tłumaczył tekst na kolanie i nagrywał w garażu? Znalazłem w internecie drugą część Cannibal Holocaust z lektorem nałożonym na niemiecki dubbing – coś okropnego, w ogóle nie rozumiałem, co kto mówi. Nie nazwałbym tego „kultowym”.
Nie chodzi o "kult" chodzi o to,że są 2 wersje inni mówią,że piracka wersja z pod lady,a inni ,że ktoś to wydał,ja wiem,że Piracka wersja istnieje i są tylko 10-20 sztuk . Albo i mniej.
Czytałem na forum o legendzie tego filmu i jeśli mówimy o pirackiej wersji „bez okładki”, to ilość sztuk raczej nie jest ograniczona – każdy mógł sobie stworzyć własną kopię i każda kopia była kolejną sztuką. Co innego wersja wydana dla wypożyczalni, jeśli takowa faktycznie była – musiała mieć okładkę. Proponuję skontaktować się z użytkownikiem OLIN1, który napisał wyżej, że kupił ten film w wypożyczalni za 5 zł. Niech chociaż zrobi zdjęcie, żeby raz na zawsze rozwiać mit, czy ta kaseta rzeczywiście istnieje, czy to zupełnie inny film (np. druga część).
Na pewnym serwisie można znaleźć film "Zapomniany świat kanibali / Ultimo mondo cannibale" jako "Nadzy i rozszarpani 2" (choć film powstał 3 lata wcześniej) – nie wykluczone, że tak właśnie był reklamowany na bazarach, kiedy "Cannibal Holocaust" zdobył popularność. Można go obejrzeć właśnie z polskim amatorskim lektorem nałożonym na niemiecku dubbing, o których mówiłem, że nie widzę w tym nic kultowego. Kultowy to może być lektor z "Pogromców duchów" albo "Martwicy mózgu", czyli wykonany w miarę profesjonalnie, choć amatorsko w porównaniu do dzisiejszych czasów, ale na pewno nie ten nałożony na niemiecki czy włoski dubbing!
A wiem,już gdzie można to znaleźć . Uważasz,że Nadzy i Rozszarpani mogą mieć ten sam lektor co Zapomniany Świat Kanibali ?
Ja niczego nie uważam, bo osobiście nie kojarzę ery bazarowych, pirackich kaset VHS. Po prostu u mnie tego nie było na taką skalę, jak w Warszawie czy na ścianie zachodniej Polski. Wypożyczalnie oczywiście były, ale niestety już ich nie ma, nawet z DVD. Myślę tylko, że chęć zdobycia TEJ wersji ponad samo posiadanie filmu, jest trochę odwróceniem priorytetów. Chyba, że ktoś ma bardzo silne wspomnienia związane z oglądaniem właśnie tej kasety. Jednak na pewno nie będzie to wersja kultowa dla wszystkich, skoro ukazała się w tak małym nakładzie lub została zniszczona podczas nalotu antypirackiego jeszcze w magazynie i niewiele osób ją widziało.
Masz dużo racji -Chyba w Łodzi była piracka strefa podkładania Amatorskiego Lektora,jak dobrze kojarzę.
Zapomniany świat kanibali nie był sprzedawany na bazarach jako CH - http://img189.imageshack.us/img189/5003/kanibale1.jpg - tu macie skan z czasopisma dla prowadzących wypożyczalnie, bodaj z 1992 roku o ile pamiętam, jest ładnie napisane wszystko nt kasety - reżyseria, rok produkcji itp. Nie było aż takiego bajzlu by wydawać inny film jako CH, tylko normalnie się CH ukazał, z lektorem, ale bez okładki. Na boku była naklejka zawierająca tytuły filmów nagranych na taśmie - zazwyczaj były dwa podobne tematycznie nagrane na jednej taśmie. Na youtube jest Zapomniany świat kanibali zgrany z PL lektorem - i podobnie - lektor jest, okładki nikt nie widział, bo nie było sensu robić, robiono do bardziej popularnych i rozchwytywanych filmów. Wydano C.Ferox bo był "lżejszy" do oglądania. Wszystkie filmy skrupulatnie opisywano aby dystrybutorzy wiedzieli z czym mają do czynienia, acz okładki miało 50 % z nich...
http://img207.imageshack.us/img207/6676/mondo2s.jpg
http://img177.imageshack.us/img177/521/ferox.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/5003/kanibale1.jpg
Film ogólnie jest z książki The Best of Video -jest tam opis tego filmu,lecz produkcja niedostępna jest ogólnie w całym internecie,a osoby ,które mają tą kasetę chcą za dużo pieniędzy.