Jak wiemy inpektor Callachan miał zamiłowanie do silnej broni.
We wszystkich częściach posługiwał się rewolwerem S&W m 29 , kalibru .44 magnum. O sile tej broni świadczy potężny odrzut, który był pokazany w tym filmie (jak w mało którym) . O brawurze Ispektora śiwadczy z pewnością strzelanie z jednej ręki. W filmie Sudden Impact stracił na chwilę M29, a musiał szybko ratować swoją kobietę, dlatego sięgnął po swoją bron prywatną (naprawde nie mogłem nazwać ego olbrzyma ,,bronią zapasową") czyli pistolet Automag. Jednak chistoria tego pistoletu jest dość ciekawa. Strzelał on bowiem specjalnie do niego przystosowanym nabojem .44 AMP. Taka amunicja była bardzo droga i (w przeciwieństwie do naboju .44 magnum, który jest produkowany w masowwych ilosciach) przecietnego strzelca nie było stać na ,,specjalne" naboje. Dodatkowo miały parametry zbliżone do .44 magnum, więc nie było sensu zakupu. Jednak Harry Callachan wybrał właśnie tą ,,kieszonkową haubicę". Z pewnoscią zastanawiające było dlaczego miał tylko jeden zapasowy magazynek, skoro w filmie ,,siła magnum" słyszymy wyraźnie iż do rewolweru miał 3 speed-loadery (a bębenek mógł wcześniej napełnić ręcznie czyli miał ze sobą łacznie 24 sztuk mocnej aminicjii). Mała liczba wyprodukowanych eglemplarzy Automaga świadczy z pewnością o trudnym dostępie do zapasowych magazynków. Wszystko wskazuje na to iż był to zestaw, pistolet i dwa magazynki. A w 1984 r. na Shot Show zaprezentowano DEP (Desert Eagle Pistol) i Automag stał się kolekcjonerskim rarytasem. A taka konstrukcja specjalna (czytaj. taka której nie spotka się w żadnej grze komputerowej) dodaje szyku bohaterom filmowym. Wciąż jescze pamiętam jak w filmie ,,bodyguard" Kevin Costner wyciągał z pokrowca poza jadenastką pistolet H&K P7 M13 (prawdopodobnie, mógł to być również P7 lub P7M10, albo P7M7,ale są zbodowane z tych samych części, na tym samym układzie na podobnym szkielecie, w skrócie zewnętrznie niczym sie nie różnią. Zwłąszacza na filmie, bo trzymając w ręce moze bym rozpoznał)który był deficytem. Mówiono o nim ,,wielka katastrofa" a tu zainteresował się nim wielki aktor. Podobnie jak w filmie Miami Vice, gdzie pan Johnson uzywa pistoletu Bren Ten o którym ja nie wiem nic (poza tym, że sttrzela nabijem 10 mm auto, lub 0.45 acp , zbudowany jest przez panów Dornusa i Dixona, oraz używa mechanizmu pistoletów firmy CZ) a na Polskich stronach praktycznie nie ma o n im żadnych konkretnycvh informacjii, a na zagranicznych zaledwie kilka. A wiecie może jakiej broni używała Sandra Locke?
Sondra Locke używała broni smith&wesson 38 special z krótkom lufom ( 6 strzałowe)
'nie wiem nic (poza tym, że strzela nabojem 10 mm auto...)' - ładne mi nic :D
pooglądałam sobie kluczowe gnaty na symulatorach na androida, jest tego nawet sporo, ale do takiej rozkminy, to jeszcze daleka droga