6,7 54 tys. ocen
6,7 10 1 53969
6,7 59 krytyków
Najmro. Kocha, kradnie, szanuje
powrót do forum filmu Najmro. Kocha, kradnie, szanuje

Bardzo fajne kino rozrywkowe. Niesamowita historia, dobry scenariusz (inspirowany historią Najmrodzkiego, ale nie będący jego biografią - brawo za to!), niewymuszony i autentycznie zabawny humor oraz świetna obsada i fantastyczna ścieżka dźwiękowa, która dodaje klimatu i dynamiki filmowi. Na początku raziła mnie kolorystyka prześwietlonej orwowskiej kliszy, ale po skończonym seansie doszłam jednak do wniosku, że to dobrze działa w tym filmie.
Zastrzeżenia mam do montarzu - montarzysta nie umiał zachować proporcji między efektownością, a efekciarstwem. Ktoś tu już pisał o fetyszu slow motion - podzielam opinię, zdecydowany nadmiar, zarówno w ilości scen jaki ich długości. Montarz jest trochę za bardzo wideoklipowy i choć miejscami nadaje to filmowi dynamiki, to jednak montarzysta przesadzał z cięciami i momentami robiła się "sieczka".
Niestety, jak zwykle problem z dźwiękiem - nie wiem ilu lat jeszcze trzeba, by dźwiękowcy w Polsce zrozumieli, że ŚCIEŻKA DIALOGOWA MA BYĆ NA PIERWSZYM PLANIE- bezwzględnie, MUZYKA podczas dialogów - na drugim, NIE MOŻE ICH ZAGŁUSZAĆ!!!, gdy dialogów nie ma powinna wyjść na pierwszy plan, ale NIE MOŻE BYĆ GŁOŚNIEJSZA NIŻ DIALOGI!!!, a TRZASKI, SZMERY I INNE DŹWIĘKI powinny być na trzecim planie i NIE MOGĄ ZAGŁUSZAĆ INNYCH ŚCIEŻEK!!! (chyba, że scenariusz tego wymaga)? Nie można montować dźwięku, odsłuchując go wyłącznie na słuchawkach, bo w przestrzeni dźwięk rozchodzi się inaczej. Podczas seansu non stop używałam pilota by podgłośniać dialogi(bo ginęły w innych dźwiękach) i wyciszać muzykę (bo była 5xgłośniejsza niż ścieżka dialogowa).
Podsumowując, polecam film - 2h dobrej zabawy.