6,7 54 tys. ocen
6,7 10 1 53969
6,7 59 krytyków
Najmro. Kocha, kradnie, szanuje
powrót do forum filmu Najmro. Kocha, kradnie, szanuje

Gdy usłyszałem tylko, że będzie ekranizacja biografii Najmrodzkiego, czułem że będzie to hit. Niesamowicie ciekawa historia, barwna postać, nietuzinkowe ucieczki, obławy jak i sława człowieka, który sprzeciwił się milicji obywatelskiej. Janosik poprzedniej RP, w pewnym sensie bohater, chodź nie należy zapominać, że był złodziejem i przestępcą. Następnie trailer - wspaniały, kolorowy, wystylizowany. Zajarałem się jak podpalone zoombie. Następnie pozytywne opinie. Szczególnie takie, które mówiły, że jest to półtora godzinny teledysk, że to film zrobiony pod muzykę. A styl ten bardzo uwielbiam. Mogę śmiało powiedzieć, że "Jak zostałem gangsterem..." jest jednym z moich ulubionych filmów polskich ubiegłego dziesięciolecia. Oczekiwania rosły i rosły. Przebiło się w komentarzach również, że slowmo wykorzystywane jest w wielu scenach. No i... hmm... kupa. Tego pięknego dnia zasiadłem z żoną w kinie, i poczułem zażenowanie, dosłownie takie duchowe - przepraszam, ze Cię tu ciągnąłem. Film ma dużo plusów ale mnogość tego co mi się w nim nie podobało, po prostu aż krzyczy ze mnie. Po pierwsze historia Saszłyka - to jakaś kpina. Zgadza się tylko, że wymykał się milicji, miał matkę i kradł polonezy. Rola matki Najmrodzkiego w ucieczkach została zmarginalizowana, scena z więzienia też jest jakimś żartem. Słynne ucieczki np. z pociągu albo przez ubikację sądu zostały również pominięte. Okoliczności jego śmierci to jakiś żart a na dobitkę lecą ucięte dłonie, błąd w matrixie na twarzy anty-bohatera i ten twist na koniec, o którym nawet nie chce mi się pisać. Czyżby reżyser zostawił sobie jakąś furtkę na sequel? Slowmo w w/w filmie - powaga, narracja, muzyka, klei się i to kupuję. Tutaj wygląda to jakby ktoś kupił sobie kamerę/telefon z tą funkcją i nie wiedziałam do końca co z tym zrobić, ale ogólnie fajny bajer więc czemu by nie dołożyć. No nie kupuję, nawet mi to z muzyką nie gra. Gra aktorska dziewczyny Najmrodzkiego i nie tylko, jak najbardziej na nie. Oczywiście strzelone 100 pozycji z Kamasutry bo się lepiej sprzeda (prawie jak na lodzi w 365 dni :) ). Mógłbym te negatywne w moim odczuciu rzeczy wypisywać jeszcze długo. Oczywiście film posiada sporo plusów ale poczytacie o nich w innych komentarzach, bo większości się najwyraźniej podobał i zachwalają. Przykro mi, że tak się zawiodłem. Jeżeli ktoś dobrnął do końca mojego wysrywu - dziękuję, najwyraźniej nie jestem tutaj jedyny. P.S. Czy ja dostrzegam dobrze jakieś przesłanie, że za czasów milicji - ludzie mądrzy byli na stanowiskach kierowniczych a później stało się odwrotnie?

ocenił(a) film na 9
jarken

A w jakim kinie widziałeś? Przecież nie ma go już w kinach :(

ocenił(a) film na 3
Torpeedofilms

Myślę, że mogło to być z miesiąc temu. Długo się zbierałem do przyklejenia wcześniej napisanej opinii. Myślę, że za niedługo będzie na VOD.