Nie oddychaj

Don't Breathe
2016
6,5 82 tys. ocen
6,5 10 1 82371
6,7 32 krytyków
Nie oddychaj
powrót do forum filmu Nie oddychaj

Ale nie kumam czym tu się jarać. Pomysł spoko, ale scenariusz tak szczątkowy i płaski, że film nie wzbudził we mnie żądnych emocji. W sumie wisiało mi życie każdego z bohaterów. No, ok, jednemu życzyłem śmierci, ale pozostali?   ¯\_(ツ)_/¯Ani nie było mi ich szkoda, ani specjalnie ich nienawidziłem. Treści w tym żądnej, suspens jako taki. Wszystko dość oklepane. Motyw backgroundu głównej bohaterki chlapnięty na odwal i nieprzekonujący, podobnie jak ofiary włamu, o reszcie nie wiem prawie nic.Ale film ładnie nakręcono, sceny w ciemności były świetne. Efekty nawet spoko, ale jeśli to miało być po prostu brutalnym horrorem... to wyszło zupełnie niebrutalnie :) Spoko film, ale nie kumam zachwytów, ani hejtów. Ani dyskusji i trzymaniu kciuków za którąkolwiek ze stron. Siebie warci i przede wszystkim próba oceny postaw jest wg. mnie jak próba oceny sytuacji: co by było gdyby świstak, bił żonę, bo żona by go zdradzała. Żona nie zdradza świstaka, świstak jej nie bije żony, świstak nie ma żony. Koniec kminy. I podobnie miałem z fabułą i bohaterami filmu: była to tak dalekie od autentyzmu, tak niechlujnie, stereotypowo i nieprzekonująco maźnięta że nawet mi się nie chciało nad tym zastanawiać. Pozabijajcie się już i tyle.

ocenił(a) film na 6
kangur_msc_CM

Krw. Edycja posta mi akapity pozabijała. Sorki. Czy jest coś, co jeszcze można na tej stronie pogorszyć? Czy już wszystko udało się spieprzyć?I tak, wiem, mój post jest znacznie bardziej niechlujny, niż fabuła tego filmu :)