PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=726369}

Nie otwieraj oczu

Bird Box
2018
6,3 125 tys. ocen
6,3 10 1 124853
5,2 24 krytyków
Nie otwieraj oczu
powrót do forum filmu Nie otwieraj oczu

Zwiastun mnie zainteresował, ale żałuję spędzonych 2 godzin na oglądaniu jak bohaterzy uciekają przed niewidzialną siłą (którą jednak z jakiegoś powodu potrafią wykryć czujniki samochodowe). Widz nie dostaje wyjaśnienia czym jest owa siła, skąd się wzięła i dlaczego ludzie psychicznie chorzy nie giną. Ptaszki, które niby miały ostrzegać przed tą siłą - raz reagowały, a raz jakby o tym zapominały. Kobiety rodzące w tym samym czasie... Scena spływu łódką z nurtem rzeki i cudowne uratowanie wszystkich z wywróconej łódki... Jak? Chyba sam Jezus wyciągnął tę dziewczynkę z wody na ten stromy brzeg... No i serio ta kobieta wiosłowała sama przez ponad 42 godziny... Chuck Norris to przy niej leszcz. Bohaterka trafia na oślep facetowi maczetą w szyję... Najpierw koce jej toną w wodzie, za chwilę suche już przykrywają dzieciaki. Tom zostaje opanowany przez tę "siłę" ale jednak z jakiegoś powodu jeszcze zdążył zastrzelić swojego wroga, który przypadkiem był ostatnią osobą, która mogła jeszcze zabić główną bohaterkę i jej dzieci. No i scena jak Tom leży na ziemi i wycelowana jest w niego strzelba, którą z drugiej strony trzyma Gary i już się przymierza do strzału... Jak to się dzieje, że ostatecznie ginie Gary? No i czy tylko mnie zbulwersowało flirtowanie sobie Malorie z Tomem tuż po tym jak zginęło tyle ludzi i rozpętało się jakieś piekło? Normalnie ludzi by jakoś przygniotło to, że ich współtowarzysz się właśnie zabił, ale wśród pozostałych ocalałych to tylko rozbudziło amory...
To, że w książce jest to jakoś może wyjaśnione mnie nie interesuje, bo ekranizacja nie powstaje tylko dla osób, które przeczytały książkę...

ocenił(a) film na 8
JustJamesBlond

Widzę u Ciebie błąd za błędem, np. z tymi kocami i stromym brzegiem... Nie wszystko co piszesz jest zgodne z tym, co miało miejsce na ekranie. Chyba rzeczywiście nie wciągnął Cię film, dlatego piszesz takie rzeczy. Mnie osobiście się podobał i szanuję Twoją opinie, jednak mija się nieco z fabułą i może mylić resztę widzów.

ocenił(a) film na 3
resoluteGirl

Oglądałam film uważnie. Była scena w której z łódki wypadło jedzenie i koce do wody. Chwilę później po tym jak dobili do brzegu bohaterka przykrywa dzieci kocem.

ocenił(a) film na 3
JustJamesBlond

Dopiero po tym jak je przykryła udała się do tamtego domu i zdobyła nowe rzeczy

ocenił(a) film na 3
JustJamesBlond

Zastanawiam się czemu uważasz, że nie mam racji z tym jak dziewczynka się wydostała na ten brzeg. Łódka się przewróciła na rwącej rzece. Jak udało jej się wypłynąć z tej wody i wdrapać na ten kamienisty brzeg podczas gdy ta woda wciąż ciągnęła ich w dół? To mała, słaba dziewczynka...

JustJamesBlond

...hmmm, bo tak było w scenariuszu?
Tutaj możesz chyba coś dodać os siebie =):
https://www.filmweb.pl/film/Nie+otwieraj+oczu-2018-726369/discussion/LISTA+NAUK+ p%C5%82yn%C4%85ca+z+tego+filmu.,3087632

JustJamesBlond

przecież ona zabrała te koce z domu, jak wyszła na brzeg. Film według mnie nie jest nielogiczny, po prostu naciągany i niczego nie tłumaczy

ocenił(a) film na 3
veedo

Przykryła dzieci kocem zanim poszła do tamtego domu żeby zdobyć jedzenie i koce. Nie powinna ich wtedy mieć, bo chwilę wcześniej razem z jedzeniem wpadły do wody

ocenił(a) film na 5
JustJamesBlond

Przykryła ich jedną ze swoich kurtek, faktycznie w tłumaczeniu polskim jest powiedziane, że przykrywa ich kocem, ale jest to po prostu błąd.

ocenił(a) film na 3
Jalapento

Jak patrzyłam miałam wrażenie, że to koc. To jest tak czy inaczej najmniejsza rzecz jaka wydała mi się nielogiczna

ocenił(a) film na 9
JustJamesBlond

To prawda, dużo tu niejasności. Najbardziej ciekawi mnie dlaczego akurat świry mogły chodzić bez opaski. Tak czy inaczej mi się film podobał.