Niesamowity Spider-Man

The Amazing Spider-Man
2012
6,7 162 tys. ocen
6,7 10 1 161504
6,4 44 krytyków
Niesamowity Spider-Man
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man

Podstawowym błędem jaki niemal wszyscy popełniają jest porównywanie The Amazing Spider-man do trylogii Raimiego. Z założenia te filmy nie mają i nie mogą być do siebie podobne.

Spider-man'a 1, 2 i 3 wspominam bardzo dobrze. Na wszystkich byłem w kinie i bawiłem się przednio. Pasował na Parkera Maguire, a na MJ Dunst. Wszystko grało ;) To były i są naprawdę świetne filmy. Czasy się zmieniły i mamy reboota serii. Zupełnie innego, ale równie fajnego. Co prawda niektóre rozwiązania fabularne są ciężkie do przełknięcia, ale ogólnie na plus! Garfield daje radę jako nowa wersja Parkera, Emmę Stone uwielbiam ;) Rozrywkowe, pełne humoru kino ;)

Fanem Spider-man'a jestem od małego. Oglądałem (oglądam) kreskówki, czytałem (czytam) komiksy. Miałem wątpliwości przed premierą, dlatego na TASM nie wybrałem się do kina. Nadbrobiłem bluerayem i jestem zadowolony.

I takie sposptrzeżenie jeszcze: kiedy film miał wyjść do wszyscy się cieszyli, że ktoś nowy zagra Petera, a nie "drewniany" Maguire. Wszyscy chwalili pomysł itd. i pomstowali na filmy Raimiego. Teraz się odwróciło wszystko dziwacznie. Tyle, że jakoś jest tak, że Ci niezadowoleni gimbusiarze i trolle muszą się wyładować poprzez dodanie postu, a Ci zadowoleni nie czują potrzeby ogłaszania tego światu. Ja wpisuję się teraz dla równowagi, przeciwwagi dla złych opinii. I tym, którzy na film Webba najeżdżają radzę zerknąć na ocenę krytyków i ogólną publiczności - 21 tysięcy ludzi średnio klikało 7/10 i taki też jest to film

ocenił(a) film na 7
Venom_p23

Mam podobnie, chociaż Maguire średnio mi pasował a trójka już mnie nieco nużyła (nie przeszkodziło mi to jednak w kupnie wszystkich części na płytkach:)). Co do rebootu miałem duże wątpliwości ale moja ciekawość zwyciężyła i byłem zaskoczony jak dobrze mi się ten film oglądało. Jedyne co mnie trochę raziło to zmiana niektórych kluczowych wydarzeń z komiksu ale było to nieuniknione aby uniknąć małpowania wersji Raimiego, więc nie narzekam.

ocenił(a) film na 7
Venom_p23

Dobry ten nowy 'Spidey'. Nie myślałem że będzie aż tak udany. Szczególnie, że stara seria była niezła. Poszedłem na film bez żadnych oczekiwań i jestem pozytywnie zaskoczony. Nowy punkt widzenia na historię o człowieku pająku. Na kanwie innej serii komiksów niż pierwsza trylogia. Dobra gra aktorów. Spiderman w końcu ma poczucie humoru nastolatka. Efekty też w miarę. Na plus scena z bibliotekarzem.

ocenił(a) film na 6
Venom_p23

Jak dla mnie film jest niezły, a spodziewałem się, że wcale mi się nie spodoba... pewnie gdyby nie trylogia Raimiego oceniłbym go wyżej, ale niestety... za dużo w scenariuszu błędów logicznych, przez co sporo scen wydaje się kompletnie bez sensu, do tego w pierwszej połowie filmu muzyka jest beznadziejna, nie mogłem tego słuchać, a rzadko mi się to zdarza. Wizerunek lizzarda nie przypadł mi do gustu kompletnie, podobnie jak i aktor grający Parkera, ale nie będę się czepiał ani jego, ani niektórych rozwiązań fabularnych.
Na plus pajęczy kostium, ujęcia miasta, teksty Spidey'a, śliczna Emma Stone, oraz konkretnie dwa rozwiązania fabularne (z rodzicami parkera i ze zbiorniczkami na pajęczynę), a także wspomniana już gdzieś wyżej scena w bibliotece (reżyseria jak dla mnie bardzo poprawna, ale bez polotu, Raimi był znacznie bardziej kreatywny). Pozostanę fanem trylogii Raimiego, jednak osobiście polecam zobaczyć i te część, nie zawodzi oczekiwań, a fanom człowieka-pająka spodoba się na pewno!

ocenił(a) film na 7
G_R_Z_3_C_II_U

no czyli nie jest tak źle, jak trollują inni ;) 7/10 to obiektywnie poprawna ocena. Film jest naprawdę dobry i może się podobać. Nie ma co narzekać

ocenił(a) film na 10
Venom_p23

Prawidłowo :D.

ocenił(a) film na 7
Callian

dzięki ;D