Niesamowity Spider-Man

The Amazing Spider-Man
2012
6,7 162 tys. ocen
6,7 10 1 161506
6,4 44 krytyków
Niesamowity Spider-Man
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man

No właśnie ale, jak zawsze musi być jakieś ale.
Jeśli mam być szczery nawet lubiłem poprzednią kinową wersje przygód człowieka-pająka ale mimo wszystko ucieszyłem się że stworzą ten film od nowa. Bo troszkę mnie już irytował Tobey Maguire w głównej roli. Niestety zmiany w obsadzie nie do końca były dobrym posunięciem. Emma Stone czy Rhys Ifans to świetne wybory do ról natomiast Andrew Garfield strasznie mnie irytował a w szczególności jego dość pedłkowaty wygląd (a przecież w The Social Network był w stanie wyglądać normalnie) no ale cóż na szczęście gdy pojawiała się Gwen zachowywała się jakby zagubiony niewiedzący co powiedzieć chłopiec, co trochę ratowało sprawę. Na szczęście gdy zakładał maskę nie brakowało tego specyficznego poczucia humoru spider mana a pomysł z pajęczyną czy tym jak nie panował na początku nad swoimi mocami na pewno był lepszy niż to co widzieliśmy w poprzedniej wersji filmu.
Cała historia też nie była zła, Lizard jest jednym z ciekawszych przeciwników pająka bo w końcu ma on związek z rodziną Parkerów. Choć sama fabuła mogłaby by być trochę inaczej skonstruowana, niestety tutaj wszystko zrobiono tak by nikt nie musiał wytężać choć trochę szarych komórek w czasie seansu.
Także film całkiem przyjemny choć nadal pozostaje duży niedosyt bo mógłby to być na pewno lepszy film.
Poza tym warto zapoznać się z grą która kontynuuje wątki zapoczątkowane w filmie i bezpośrednio się z nim łączy a nie jest tylko grą zrobioną na podstawie filmu.

użytkownik usunięty
kecaj1603

"Także film całkiem przyjemny choć nadal pozostaje duży niedosyt bo mógłby to być na pewno lepszy film. " Z tym zdaniem zgadzam się w 100%. Niesamowity Spider-man nie jest żadnym arcydziełem w swoim gatunku, ale jest niezły i ogląda się go przyjemnie. Nie zgodzę się tylko z jednym elementem Twojej wypowiedzi. Dla mnie Andrew Garfield nie był jakoś szczególnie irytujący. Za to w poprzednich filmach Tobey Maguire irytował mnie od samego początku.

ocenił(a) film na 7

Andrew Garfield może nie tyle mnie irytował co po prostu wyglądał trochę niczym jakiś hipster z gimnazjum. A tak jak wspomniałem w The Social Network może był w stanie wyglądać jak zwykły student. Zresztą sam aktor na pewno lepiej pasuje do tej roli niż Maguire ale mam wrażenie że mogli tą rolę lepiej obsadzić.

użytkownik usunięty
kecaj1603

Myślę, że taka była wizja reżysera, by główny bohater wyglądał jak hipster z gimnazjum. Sam przyznałeś, że Andrew Garfield był w stanie wyglądać bardziej poważnie, więc być może wizerunek głównego bohatera zmieni się w następnych częściach.

jakie czasy, taki wizerunek. widocznie rezyser chcial polaczyc stare z nowym, z tym hipsterem to troche opinia na wyrost,chociaz moze w nastepnej czesci nabierze troche wiecej tezyzny jak to bylo w pozniejszych czesciach komiksu. co do calosci, film napewno nieporownywalnie lepszy od poprzedniej wersji i blizszy komiksowi, troche miejscami chaotyczny jak na moje oko,bo wygladalo to tak jakby probowali w tak krotkim czasie umiescic wszelakie mozliwe zalozenia, ale pozostawil ciekawy niedosyt na nastepna czesc, chociaz spodziewalem sie ze faktycznie wiecej poswieca problemowi borykania sie z nowo nabytymi mocami. tak czy inaczej udany remake i wreszcie jakis w miare godny obejrzenia film o spider-manie.