Niesamowity Spider-Man

The Amazing Spider-Man
2012
6,7 162 tys. ocen
6,7 10 1 161506
6,4 44 krytyków
Niesamowity Spider-Man
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man

Włączając ten film spodziewałem się gniota a tutaj pozytywne zaskoczenie. Myślałem że będzie to raczej kalka „starego” pająka i skok na łatwa kasę od wiernych fanów. Nowa obsada, inne podejście (podobno wierniejsze komiksowi – nie wiem nie czytałem), sensowniejszy scenariusz itp. Wszystko to sprawiło ze wyszedł całkiem fajny film.

Wiadomo robiąc film dla nastolatków nie uniknie się żenujących momentów ( pierwsze użycie mocy w metrze) , dramatyzmu wywołującego uśmiech na twarzy ( SPOILER : scena śmierci kapitana, i następująca po niej scena przyniesienia ekologicznych jajek do domu WTF?! ), wygłaszania banałów w amerykańskim stylu o odpowiedzialności, wartościach, dobru itd.

W niektórych filmach o bohaterach takie sceny, dialogi aż wypalają oczy i uszy, w tym filmie nie przekroczono pewnej granicy. Wszystko ładnie wyważono dlatego można przymknąć oko na niektóre żenujące momenty.
Jeśli chodzi o aktorstwo Garfield ma charyzmę, pasuje do tej roli nie wypada sztucznie, Stone tak samo.

Druga cześć już w planach miejmy nadzieje ze utrzyma taki poziom a będzie dobrze. Może w wreszcie w jakieś części Spidermana doczekamy się porządnego Venoma.
7/10