PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=583390}

Nietykalni

Intouchables
2011
8,6 705 tys. ocen
8,6 10 1 705301
7,1 92 krytyków
Nietykalni
powrót do forum filmu Nietykalni

naprawde rzygac mi sie chce jak to widze. film spoko, jak na komedie ok, naprawde dobry ale na
litosc boska... film nie powinien byc nawet w top100 a jest 3? wtf jakim prawem.

ocenił(a) film na 7
Ryloth

To co mowisz o WP, to Twoja subiektywna ocena, ja sie z nia nie zgadzam, ale chcialem wiedziec, co masz na mysli.

Akurat nie masz dowodu na to, ze prz Nietykalnych jest mniej hejterow niz przy innych produkcjach, wiec nie mamy o czym mowic.

"O tym mówiłem, że takich filmów jest mnóstwo". - Czytanie ze zrozumieniem pomoglo by wy wywnioskowac, ze chodzi mi o przyklady.

ocenił(a) film na 7
Jaune93

To co mówię o WP to nie moja subiektywna ocena - taka jest prawda:)

Nie , nie mam dowodu, ale ja mówiłem o IMDB. Tam liczą się oceny użytkowników, którzy regularnie oceniają, a nie zakładanie pojedynczych kont po to, by wstawiać 1. No i na IMDB liczba trolli i hejterów jest tak znikoma, że nie mają oni wpływu na oceny. I widać efekty. Masa filmów, która tutaj ma zaniżoną ocenę, tam jest wyżej.

ocenił(a) film na 7
Jaune93

Wiem, ale tobie chyba chodziło o fabułę - nie znam podobnych filmów o emigrantach opiekujących się chorym. A co do ""Film jest po prostu zabawny, ale jednoczesnie wzruszajacy i dobrze zagrany." to spoko, podam parę przykładów: Niesamowity Spider Man(xd, no co, dobrze zagrany, momentami wzrusza i bawi), Wyspa, Iron Man, Różowa Pantera, Fast and Furious, Django, King Kong, Geneza Planety Małp, Insygnia Śmierci II. Fakt, że podaję filmy różnego rodzaju świadczy o tym, że jest to zbyt ogólne określenie(zabawny, ale jednocześnie wzruszający i dobrze zagrany)

ocenił(a) film na 7
Ryloth

Insygnia Smierci ogladalem jako jedyne, o ktorych moglbym cos powiedziec. Faktycznie, pod te okreslenie pasuje, ale nie jest to do konca to. Tu nie ma elementu dwuch swiatow i caly klimat jest inny.
Nie mowie, ze Nietykalni to arcydzielo, ale moim zdaniem jest podobnie jak wlasnie w Krolu. Dobre dialogi, bardzo dobra gra aktorska, muzyka i scenariusz, co razem ze soba daje swietny efekt o jakim mowisz w WP. Ale to zawsze bedzie subiektywna ocena, jednak wiele osob je potwierdza. :P

Nie, co do WP to sie nie zgodze. Ale moge byc uprzedzony do filmu :P I o tym filmie tu nie gadamy.

A co do IMDB, to fakt masz racje. Ja za to mowilem o filmwebie i chyba sie nie dogadalismy. Jednak przpomne, ze mowilem, ze ranking z filmwebu jest raczej rankingiem popularnosci.

ocenił(a) film na 7
Jaune93

Popularnosci w sensie takim, ze ludzie oceniaja pod emocjami.

ocenił(a) film na 7
Jaune93

Władca Pierścieni to trylogia, gdzie każdy z filmów dorównuje tym cenionym najbardziej w historii, a nawet je przewyższa pod paroma względami. Nietykalni nie mogą się równać nawet z Hobbitem:) Żaden poważny krytyk filmowy(nie mówię o nas, bo każdy ma subiektywną opinię) nigdy nie powiedziałby, że to nietykalni w jakimkolwiek aspekcie są lepsi. O ile by w ogóle porównywał dwa różne gatunki. Ale WP to arcydzieło w swoim gatunku i zawsze zajmuje czołowe pozycje w światowych rankingach. Nietykalni to film jedynie dobry/bdb w swojej kategorii. Jest dużo lepszych komedii oraz dramatów. Fajna historia to nie wszystko.

Tak, filmweb to ranking popularności, ja też oceniam filmy pod względem tego jak mnie wbiły w fotel. Na ogól filmom zwykłym, dobrym, takim na jeden wieczór daję 6 lub 7. Ale czasem film oglądam wiele razy dla przyjemności i również daję 7. 10 ma u mnie naprawdę niewiele filmów. 9 około 50. 8 trochę więcej, ale tu film musi mnie czymś pozytywnie zaskoczyć jak Zabójcza Broń chociażby. Relacja między dwoma głównymi bohaterami była jedną z najlepiej przedstawionych jakie kiedykolwiek widziałem.
Ale problem z filmwebem polega też na tym, że jest tu dużo hejterów, trolli i "znafców", którzy w odróżnieniu do IMDB mają wpływ na wynik. Widać to było na przykładzie Mrocznego Rycerza oraz Risesa. Na forum TDK przychodzili fanboye Burtona i wstawiali 1 dla zasady, ze złości, że świat uważa trylogię Nolana za lepsze filmy niż ich "miszcza" Burtona. A w przypadku TDKR oprócz fanboyów burtona wchodzili też fanboye Hobbita i również wstawiali 1. A jak do tego doda się trolli i "znafców" to wychodziła duża liczba. I skutki są takie, że na IMDB TDK jest 6. z oceną 9/10 z liczbą głosów prawie milion(2. film w historii pod tym względem), a tutaj 68. z oceną 8. i liczbą głosów 5 razy mniejszą. Podobnie TDKR. A Star Wars też pewno byłyby wyżej gdyby nie trolle i fanboye Star Treka.

Także jakby tylko popularność decydowała o pozycji filmu na filmwebie, to ranking wyglądałby zdecydowanie inaczej.

ocenił(a) film na 7
Ryloth

Ok, wygrales. Ja w sumie podzielam Twoje zdanie, ale chcialem sie sprawdzic na argumenty. A Nietykalni juz swoje wykorzystali.

Chodzi mi wlasnie o to z tym rankinkiem, co o nim piszesz. I w tym sie mozemy zgodzic. Ja to mialem na mysli mowiac popularnosc, bo wlasnie o przez to, ze film jest popularny, to ma tez duzo hejterow.

A co do LOTRa i Hobbita to sie nie zgadzam. Nie jest to wlasciwe forum, wiec oczekuj mnie na priv ;D Ale przez to zmotywowales mnie, by znowu poogladac calego Krola. Gratulacje :-)

ocenił(a) film na 7
Jaune93

Heh:) SKoroZ Władcą jest tak jak z Ojcem Chrzestnym. Nie trzeba go lubić, można woleć oglądać komedie romantyczne, nikt rozsądny za to takiej osoby nie potępi. Nie każdy lubi dramaty gangsterskie. Ale mówienie, że ten film jest słaby, nudny to kompromitowanie siebie:) Ten film będzie słaby dla tych co nie lubią fantasy. Ale jeżeli tak, to po co oglądać? Ja nie wystawiłem jeszcze gorszej noty niż 3. I to tylko dwóm filmom bodajże. Skyline i coś tam jeszcze.

Hejterzy się pojawiają wtedy, gdy ma się do czynienia z dwoma podobnymi filmami. Wersja Burtona vs wersja Nolana Star Trek vs Star Wars. Albo z dwoma szumnie zapowiadanymi premierami. Jak TDKR vs Hobbit. Myślę, że gdyby Nietykalni nie byli na tak niezasłużonej pozycji, to nikt by tego filmu nie hejtował, bo nie ma w sumie o co.

Aha, a co do LOTRA i Hobbita to chodzi ci o to, że WP nie jest arcydziełem, czy chodzi o to, że Nietykalni nie są gorsi? No cóż, WP jest arcydziełem i temu nie dasz rady zaprzeczyć:) Hobbit nie, Hobbitowi też dużo brakuje do WP. Ja go tylko wspomniałem jako powiązanie z WP. A co do tego, że Nietykalni nie są gorsi... No cóż, nie chodziło mi tylko o WP czy Hobbita, jest masa lepszych filmów. Władca to w sumie połączenie wielu gatunków w świecie fantasy. Są elementy komiczne, poważne(tak zwany patos), są sceny wzruszające, są sceny budzące gęsią skórkę(xd), są sceny akcji./walki oraz dwie największe i najlepiej przedstawione bitwy w historii kinematografii. Jeżeli uważasz, że zwykła komedia może się temu równać... no cóż, każdy ma prawo do własnego zdania, ale wielu popleczników swojej opinii nie znajdziesz:)

PS. Miłego oglądania:)

ocenił(a) film na 7
Ryloth

Nie mowie, ze WP jest filmem slabym, nie mowie, tez ze gorszy niz Nietykalni. Wlasciwie to slabo go pamietam, wiem ze jedynie mnie nie zachwycil. Ale ja tam wybredny bardzo jestem. A fantastyke lubie bardzo, ale chyba troszke inna niz WP.

Rozpedziles sie ze swoimi wnioskami troszke, ale chyba jeszcze moge Ci wybaczyc.

Dzieki ;)

ocenił(a) film na 7
Jaune93

Obraziłem cię? Nie wydaje mi się, ale jakbyś coś źle odebrał, to sorry:)

ocenił(a) film na 7
Ryloth

Nie, po prostu wyciagnales zbyt daleko idacy wniosek, jakoby WP w mojej ocenie byl slaby. A tak nie jest.
I nie ma sprawy.

ocenił(a) film na 7
Jaune93

A, o to chodziło:) No wniosek wyciągał się sam przez się, skoro uważasz Nietykalnych za lepszych:)

ocenił(a) film na 7
Ryloth

Nawet jesli powiedzialem (prowokacyjnie), ze zasluguje na trzecie miejsce w rankingu, to nie znaczy, ze uwazam, ze WP jst gorsze od Nietykalnych.

ocenił(a) film na 7
Jaune93

No cóż, z tego tak wynikało:) Ale zniżanie WP do poziomu nietykalnych to nie najlepszy pomysł:)

użytkownik usunięty
Ryloth

Skończ się wreszcie wymądrzać. Dla mnie żaden z tych filmów nie zasługuje nawet na 8. A takie mówienie: "ten film powinien być pierwszy" jest bardzo dziecinne. Szczególnie, gdy nie należysz do osób, które próbują poznać kino od innej strony.

ocenił(a) film na 7

To dla CIEBIE nie zasługuje. Nie lubisz Batmana/kina akcji i nikt cię do tego nie zmusza. Na szczęście jesteś w dużej mniejszości:) Milion użytkowników zadecydowało o tym, że jest 6. w rankingu:)

Powiedz mi, gdzie ja napisałem, że Mroczny Rycerz lub Mroczny Rycerz Powstaje powinien być 1.

użytkownik usunięty
Ryloth

Na nieszczęście jestem w mniejszości. Zaraz wszyscy zapomną, co to oznacza kino i będą wychodzić same produkcję typu "Tranformers 10". Gdzie gra aktorska, gdzie klimat? To wszystko nabiera nowego znaczenia. Kino jako marna rozrywka dla tłu mu, który już chce tylko kolorowych wybuchów. Nie lubię nowego kina akcji; jestem milośnikiem starych, dobrych produkcji... Tysiące użytkowników zadecydowały o tym, że na 3 miejscu jest film pod tytułem Nietykalni.

Nie, nic takiego nie powiedziałeś, jednak innemu filmowi nadałeś tytuł najlepszego.

ocenił(a) film na 7

Jakoś nie widzę Transformers w top 500 filmów na filmwebie ani w top 250 na IMDB. Ale trylogia Mrocznego Rycerza ma w sobie nie tylko klimat i grę aktorską(Joker, Bane, a także bdb kreacje Batmana, Scarecrowa, Denta, Rasa, Alfreda, Gordona, Foxa itd.), ale też bdb fabułę, akcję oraz efekty. A Batman to już nie jest pajac z żółtym emblematem, którego w ogóle nie widać w nocy, a rowerzyści zakładają takie kamizelki żeby ich było trudniej w nocy rozpoznać.

A po drugie kino ma dawać rozrywkę, a nie ciągle poruszać jakieś problemy. Komedie, filmy akcji, s-f, fantasy nie są gorsze od dramatów(których po prostu nie znoszę, tak jak horrorów) i są równie potrzebne. A dramaty powinny być z polotem jak Ojciec Chrzestny, Samuraj, Gladiator, Braveheart itd., a nie prdlenie 2h o tym samym.
Ale zgadzam się, że jest dużo gniotów, które nie mają nic poza bezsensowną nawalanką do przekazania. Ale jak mi jeszcze raz wyjedziesz z Transformersami, to nie ręczę za siebie. To nie jest gniot, tylko bdb film akcji, ze świetnym udźwiękowieniem, rewelacyjnymi efektami, humorem i dialogami. Nie przekazuje żadnych głebszych treści, nie zasługuje na miejsce w TOP 100 najlepszych filmów świata, fabuła nie jest skomplikowana... jak w innych tego typu produkcjach. Serie Szklana Pułapka, Iron Man, Szybcy i Wściekli również nie mają wymagającej fabuły, a również są uwielbiane i w swojej kategorii stawiane wysoko, podobnie jak Transformers. Chcesz gniotów, to obejrzyj sobie SKyline, Dzień Niepodległości, Bitwę o LA, Terminator Ocalenie, Battleship czy np. Green Lanterna.

Napisałem, że moim zdaniem Powrót Króla powinien być na 1. miejscu, bo żadna inna produkcja nie jest w stanie go przebić. Wyraziłem tylko SWOJĄ opinię.

Daj spokój, czy ty naprawdę wierzysz, że gdyby na filmwebie nie było hejterów, trolli, fanboyów, znafców i tym podobnych, to nietykalni byliby tak kuriozalnie wysoko? Na IMDB nie ma tylu albo nie mają wpływu na ocenę. I ranking od razu wygląda całkiem normalnie. Żadne tam mile i nietykalni na czele, tylko porządne filmy. Z wyjątkiem Skazanych(nie przepadam za nimi, nie widzę w nich nic nadzwyczajnego, co zasługiwałoby na 1. miejsce), ale nie przeszkadzają mi jakoś.

PS. Ja też lubię stare produkcje, np. Różową Panterę, Żandarma, Star Wars czy Ojca Chrzestnego, ale coraz lepsze możliwości techniczne dają dużo emocji. Iron Man, Piraci z Karaibów, Władca to nie tylko oscarowe gry aktorów, ale też bardzo dobry(i jednocześnie odpowiednio zdozowany) pokaz możliwości technicznych

użytkownik usunięty
Ryloth

Green Lantern jest bardziej błyskotliwy niż te twoje Transformersy, tak Transformersy, nie boję się mówić o tym tytule.

Zacznijmy od tego, że Gladiator i Braveheart to nie dramaty, tylko "dramciki" albo filmy historyczne i nie wiem dlaczego doczekały się tytułu dramatu, którym nota bene nie są. Samuraja nie oglądałem i raczej w najbliższym czasie nie zobaczę, więc wypowiadać się nie będę.

"A po drugie kino ma dawać rozrywkę, a nie ciągle poruszać jakieś problemy." Zobacz sobie stronę rotten tomatoes - strona robiona przez krytyków, tych, co znają się na filmie najlepiej i są wykształceni w tym temacie. Czy tam najwyżej oceniane są filmy rozrywkowe? czy może jak ty to lubisz lubisz mówic nudne dramaty? Nie mam nic fo twojego gustu, jednak nie masz prawa mówić, jakie powinno się robić filmy, a jakie nie!

Kuriozalnie? Kiedy słowa mają więcej wartości niż treść... Kuriozalnie nisko to jest Odyseja. I to rzeczywiście zależy od ludzi. Tylko niestety niektórzy filmu nie ogarniają i stawiają 1. Jednak z Nietykalnymi jest inny problem - ludzie są za mało spostrzegawczy, aby zauważyć, że ten film jest prostą komedyjką i wcale nie ma głębokiego przekazu, a scenariusz jest w miarę naiwny. Ale takie są gusta polaków i tego nie zmienisz. Nie uważam, że na imdb są same dobre produkcję w rankingu.

Nie pisaleś, że to najlepszy film i już lepszego nie będzie, jednak, gdy jest poruszany temat rankingu, to zawsze musisz powiedzieć, co powinno być pierwsze, co jest jak dla ciebie najlepsze i jaki to powinien być najlepszy ranking, co by każdemu pasował.

"Ale zgadzam się, że jest dużo gniotów, które nie mają nic poza bezsensowną nawalanką do przekazania." Takich jak nowe Star wars, takich jak Człowiek ze stali, takich jak "wreszcie" Transformersy?

Nie można wybrać kilku tytułów, które są godne top 100. Każdy preferuje inne filmy i nie ma po co kogoś do czegoś przekonywać! Nie dajmy się omamić, miejmy swoje zdanie, nie dajmy sobie czegoś wmawiać, co dobre, a co złe.

ocenił(a) film na 7

Powiedziałem wara od Transformersów. To bdb filmy akcji/-s-f. Należą do nielicznych filmów obok Avengers, które w temacie inwazji obcych wypadają świetnie. Nie udawaj kinowego znawcy i nie krytykuj filmów, o których nie masz pojęcia, bo inni tak robią, chcąc wypaść na "mądrzejszego". Tak, przyjęło się, że Transformers to gniot dla bezmózgich i tyle. A to guzik prawda. Nie było kogo zjechać, to uwzięto się na Transy. I ty jeszcze uważasz, że Green Lantern jest bardziej "błyskotliwy", ja nie mogę.

Czy ja mówię jaki filmy powinno się robić? Ja nic nikomu nie dyktuję, weź ty się ogarnij lepiej. Wyszło do nietykalnych. I ty i ja się zgadzamy, że ten film to największe nieporozumienie w tym rankingu. Więc po co ta dyskusja?

Ja już nawet nie patrzę na te inne rankingi. Dzisiaj jakiś użytkownik podał mi kilka rankingów, gdzie np. w TOP 100 były wszystkie części Zmierzch, filmy się dublowały(lektor i napisy), a 2. miejsce miało Szybko i Wściekle. O, a jednak spojrzałem. Jeszcze głupszy ten ranking niż tamte, 1. miejsce Toy Story, w TOP 100 z czołówki filmwebu i IMDB jest jedynie Ojciec Chrzestny. Kumplujesz się z tym użytkownikiem, o którym wspomniałem? Bo obaj jako wiarygodne źródło podajecie żałosne rankingi, które można o kant stołu potłuc.

"Nie pisaleś, że to najlepszy film i już lepszego nie będzie, jednak, gdy jest poruszany temat rankingu, to zawsze musisz powiedzieć, co powinno być pierwsze, co jest jak dla ciebie najlepsze i jaki to powinien być najlepszy ranking, co by każdemu pasował." - Tak, dopóki nietykalni nie zostaną wywaleni przynajmniej z TOP 50, będę mówił, że IMDB to najbardziej wiarygodny ranking. Zresztą nawet bez tego i tak jest znacznie bardziej wiarygodny. Nie, nie piszę co powinno być pierwsze, podaję tylko swoje zdanie.

Acha, nie nazywam dramatów nudnymi - chyba że są w tak beznadziejnej wersji jak Czas Apokalipsy czy Mila. Ojciec Chrzestny, Prestiż, Ostatni Samuraj - to są dramaty z klasą i polotem, a nie tam jakieś wyciskacze łez czy ględzenie 2h o tym jaki to świat jest zły.

"Ale zgadzam się, że jest dużo gniotów, które nie mają nic poza bezsensowną nawalanką do przekazania." Takich jak nowe Star wars, takich jak Człowiek ze stali, takich jak "wreszcie" Transformersy?" - Nie udało ci się. Na przyszłość - nie krytykuj filmów, których prawdopodobnie nie oglądałeś i krytykujesz, bo słyszałeś, że inni tak robią. Człowiek ze Stali jest niezły, ale spodziewałem się czegoś lepszego. Nowe Gwiezdne Wojny oraz Transformersy to rewelacyjne filmy, ale w swoim gatunku. Nowa Trylogia ma kilka rzeczy, które powodują, że w przeciwieństwie do Starej, nie będą klasyką. A Transformers już mówiłem.

"Nie można wybrać kilku tytułów, które są godne top 100. Każdy preferuje inne filmy i nie ma po co kogoś do czegoś przekonywać! Nie dajmy się omamić, miejmy swoje zdanie, nie dajmy sobie czegoś wmawiać, co dobre, a co złe." - Można wybrać nawet więcej niż kilka. Transformers 3 i Zemsta Sithów należą do czołówki moich ulubionych filmów, ale co innego mieć własny gust i ulubione filmy, a co innego nazywać je klasyką kina na miarę TOP 100.

PS. Odyseja jest nisko? Jak dla mnie film znajdujący się w TOP 300 na filmwebie przy takiej ilości "znafców", hejterów i trolli to i tak świadczy o tym, że film jest jednym z tych, które naprawdę warto obejrzeć. Na filmwebie i tak przez "znafców" filmy s-f nie są doceniane. Odyseja i tak odstaje od najlepszych filmów w tym gatunku czyli Gwiezdnych Wojen, które na filmwebie mają zaniżone oceny. Ale patrz, na IMDB Odyseja jest w TOP 100.Kolejny dowód na to, że IMDB jest chyba najbardziej obiektywnym rankingiem na świecie.

użytkownik usunięty
Ryloth

Jakiś błąd, masz odp na końcu tematu.

ocenił(a) film na 7

Nosz ja się tak rozpisałem, a ty mi jednym zdaniem odpisujesz??? Nieładnie.

użytkownik usunięty
Ryloth

Nie będę zgrywał poety bez komputera.

ocenił(a) film na 7

Piszesz z telefonu? Ale oczekuję jutro przemyślanej i sensownej odpowiedzi:)

użytkownik usunięty
Ryloth

Tak.

użytkownik usunięty
Ryloth

http://filmowerefleksje.blogspot.com/2012/08/filmy-wszech-czasow-wedug-rezyserow -i.html?m=1 poprawny link

ocenił(a) film na 7

Słaby ten ranking, nawet nie będę komentował... To już wolę ten z ekina, gdzie jest zmierzch w TOP 100. A 30 głosów to jednak trochę mało, nie sądzisz ? Niestety IMDB zdecydowanie najlepszy.

PS. Wiesz co, tak myślałem, że w TOP 3 będzie Odyseja, skoro tak ją lubisz, ale myślałem, że to pierwsze miejsce, skoro tak w ostatnim poście ostrzegasz, a tu jednak drugie.

użytkownik usunięty
Ryloth

Ten ranking jest idealny. Mam kilkanaście rekomendacji. Pewnie nie oglądałeś, żadnego filmu. Jak tak, to lepiej się nie wypowiadać.

ocenił(a) film na 7

Nie, liczą się jedynie rankingi, w których jest duża liczba głosów, a głos może oddać każdy, tak jak na filmwebie i IMDB. Nawet te na kinomaniaku czy ekinie bardziej się liczą niż ten blog. Rozumiem, że blog pojedynczej osoby, która podobno zasięgnęła opinii "wybitnych osób filmowych" jest najbardziej wiarygodnym rankingiem. Jedynym filmem, który tam ma jakiś sens jest Ojciec Chrzestny. Reszta to wyszukane, nieznane, mało popularne tytuły, które prawdopodobnie nie spodobały się publiczności albo ktoś je wyciągnął żeby się popisać. Film na miarę arcydzieła musi zdobyć poparcie publiczności, a nie ktoś tak napisze i to prawda. To tak jak Akademia, która przyznaje Ocary. Dawniej to była jeszcze fair, ale tak po 2006(około) to już mało się liczy. Życie Pi dostało oscara za efekty specjalne - śmiechu warte. Operacja Argo oscara za najlepszy film - też żałosne.

A ten ranking jest dla ciebie idealny, bo wsadzono tam na drugie miejsce twoją świętą Odyseję. Ta klasyfikacja jest jeszcze gorsza niż ta ze Zmierzchem w TOP 100.

użytkownik usunięty
Ryloth

To chyba twój najgorszy wpis, pokazujący twoją ignorancję. Spieramy się o najlepszą listę filmów. Więc, czy głosowało na te filmy 10 osób, czy 100000000000 nie ma kompletnie znaczenia, to i tak tylko lista z tytułami.

Mało popularne w twoim środowisku, a ludzie, którzy rzeczywiście mają większe wymogi, szukają dobrych, wymagających produkcji, które dają satysfakcję nie tylko podczas seansu, ale także i po nim - skłaniają do refleksji, oglądają takie tytuły i uwierz mi nie jest to taką rzadkością. Takim filmem na pewno nie jest Zemsta Sithów, czy Potwory i spółka (przeznaczone raczej dla młodszego widza).

Nie jest dla mnie idealny - najlepszy jaki widziałem, źle się wyraziłem. Najlepszy dla mnie byłby taki, jaki sam bym sobie stworzył, co chyba jeszcze dziś zrobię. Uważam ten ranking za świetny, bo są tam umieszczone ciekawe tytuły, tytuły w czymś najlepsze. Podoba mi się on, bo jest tam - wśród tych 50 wspaniałych, dużo filmów, które wręcz ubóstwiam i uważam za wspaniałe i niedoścignione, wręcz ocierające się o perfekcję.

Oskary to inna sprawa. Uważam, że ludzie z Akademii promują ckliwe dramaciki (czytaj: Tytanic) i nie patrzą na bardziej wymagające, oryginalne produkcję, które też wychodzą.

Miarę arcydzieła. No właśnie. Weźmy 100000 afrykańskich dzieci, które nigdy nie widziało\y żadnego filmu i zapuśćmy im Kac Wawa, później spytajmy ich jaki jest ich ulubiony film. Ludzie mało oglądają, wiec podoba im się wszystko, a czasami nie wiedzą nawet, czy coś się im podoba, czy nie. Ja jestem jak najbardziej za takimi projektami jak ten ranking. Mogą one pokazać dobre produkcje, o których nawet byśmy się nie dowiedzieli - np. taki ty. Dają one rekomendacje i pozwalają lepiej poznawać kino. Krytycy to ludzie, którzy są w tym temacie wykształceni, czyli dla twojej świadomości wiedzą więcej na temat "filmu" niż ty.

Czas Apokalipsy jest w beznadziejnej wersji? Mila to wyciskacz łez, to inna sprawa. Czas apokalipsy to apogeum sztuki, coś doskonałego, doskonale określające wojnę, jako taką. To dzieło ponadczasowe - jeden z bardziej dopracowanych filmów. Praca kamery, zdjęcia - wszystko jest na jak najwyższym poziomie. Do tego fabuła, Wietnam, który aż razi realizmem. Wszystko jest płynne, finał zaskakujący i satysfakcjonujący. Reżyser bawi się z nami, jedna scena nawiązuje do drugiej - to wszystko to składa się na to wybitne dzieło, coś pięknego, bardzo mądre kino.

Nie wydaję mi się, aby na film-webie było dużo hejterów, czasami ludzie są po porostu tak głupi.

Nie napiszę nic więcej. Dużo twojej wypowiedzi skupia się na rankingu imdb, na którego temat już się wypowiadałem.

ocenił(a) film na 7

Ten ranking, nawet gdyby miał tytuł 50 najlepszych dramatów w historii, to i tak ciężko było by się zgodzić.

Dlaczego ten ranking "ssie"?
1. Reżyserzy to nie krytycy i znają się na robieniu filmów, a nie na ocenianiu
2. Krytycy filmowi mają własny gust i oceniają wg niego, jak każdy. W Akademii też są krytycy.
3. Żeby film zasłużył na TOP 50, musi mieć też duże poparcie widzów. Inaczej będzie to tak jak z Oscarami za ubiegły rok. Operacja Argo dostała Oscara za najlepszy film, ale ludzie jakoś jej nie cenią, a w rankingu nawet jej nie ma. Podobnie jak życie PI, które miało niby lepsze efekty od Avengers(żałosne)
4.Jest Odyseja, a nie ma Starej Trylogii, której to każda część jest znacznie lepsza od Odysei
5.Nie ma wielu ponadczasowych filmów: trylogii Władcy, Matrixa, Pulp FIction, Imperium Kontratakuje, Nowa Nadzieja, Ostatni Samuraj, Gladiator, Braveheart, Leon Zawodowiec, Mroczny Rycerz
6. No i najważniejsze - żaden szanujący się ranking nie będzie się składał wyłącznie z dramatów. FIlmy wymienione w punkcie 5. są lepsze od większości filmów z tamtego rankingu.

IMDB to nie ranking afrykański, tylko światowy. I tam liczą się głosy tych, którzy oceniają regularnie. Jesteś podobnie niepoważne, wyskakując mi z takim rankingiem jak jeden ze wspomnianych użytkowników, który mi pokazał TOP 100 ze wszystkimi częściami Zmierzchu. Chyba się powtórzyłem tutaj:)

Jakby w TOP 50 były wszystkie tytuły w czymś najlepsze, to znalazłoby się tam też Transformers 3...

Powrót Króla dostał 11 oscarów i masę innych nagród. Ale to słaby film, nie? Jeden z nielicznych, jeżeli wręcz nie jedyny obok Mrocznego Rycerza nie-dramacik, który w XXI wieku został doceniony przez Akademię. A ona ma awersję do filmów s-f, fantasy i akcji.

Co mnie obchodzi Czas Apokalipsy??? Nie oglądałem go i nie chcę oglądać.

użytkownik usunięty
Ryloth

Nie wypowiadaj się na temat filmów, których nie oglądałeś, nigdy, przenigdy, to pierwsza zasada konstruktywnej dyskusji o filmach. Produkcje, które wymieniasz to komercyjne szmiry, które chcą zadowolić widza wybuchami - nie, nie oto chodzi. Oskary to najgorsze, choć prestiżowe nagrody filmowe.

ocenił(a) film na 7

Widzę, że trafił się "znafca" i wielki "krytyk filmowy". Dobra, żyj sobie w swoim świecie, mnie się już odechciało dyskutować. Uwielbiaj sobie tamten śmieszny ranking, masz prawo. Większość i tak by się ze mną zgodziła(i zgadza się, co widać po rankingu na IMDB i nawet tym na filmwebie)

Powtarzam jeszcze raz: śmiechu warte, żeby w TOP 50 były same dramaciki, a brakowało tych filmów, które wymieniłem, jeszcze większa polewka z tego, że jest odyseja, a brakuje Star Wars, które są znacznie lepsze. Ale spoko, wmawiaj wszystkim, że to najlepszy ranking. Olać 11 oscarów Króla, olać opinie setek tysięcy widzów. Ty wiesz najlepiej.Może kogoś znajdziesz, kto poprze twoją opinię, ale zbyt wielu to ich raczej nie będzie.

Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Ryloth

To rozmowa wydaje się bardzo mało konstruktywna, a wręcz jałowa. Będę szukał tych niewielu...

użytkownik usunięty
Ryloth

Najlepszy dla mnie ranking, to ty chcesz mi coś wmówić.

ocenił(a) film na 7

Ten ranking co podałeś można o kant stołu tylko potłuc.

Jeżeli uważasz, że te filmy co podałem(przypomnę: trylogia Władcy, Matrix, Pulp FIction, Imperium Kontratakuje, Nowa Nadzieja, Ostatni Samuraj, Gladiator, Braveheart, Leon Zawodowiec, Mroczny Rycerz) nie zasługują na miejsce w TOP 50, to ja nie mam z tobą o czym rozmawiać i rzeczywiście jest to jałowe. Odechciało mi się powtarzać, a i tak wiem, że mam rację, więc odpuszczam. Mów wszystkim o tym rankingu i o tej pseudo Odysei, na pewno wszyscy ci przyznają rację.

Żegnam

użytkownik usunięty
Ryloth

Większość nie powinna mieć nawet oceny powyżej 6. Pulp fiction fajne, ale nie na top 100. Nowa nadzieja - to trochę sentymentalne...

Wiedz, że to ty się teraz wymądrzasz i myślisz, że masz rację i lepszy gust. Prawdę mówiąc: jak patrzę na profile takich gości jak ty, to się w duszy śmieje.

ocenił(a) film na 7

To się śmiej. Myślę, że i tak większość z ciebie się śmieje, ale spoko.

Ja skończyłem dyskusję.

Dowaliłeś z tym Pulp Fiction...

ale co do tego, że ten koleś wyżej jest trochę dziwny to fakt i jak go czytam to też mi się chce śmiać trochę

użytkownik usunięty
dani2706

Gość zjawiskowy.

użytkownik usunięty
Ryloth

Zapomniałem z pośpiechu: Pozdrawiam oczywiście!

użytkownik usunięty
Ryloth

30 głosów to bardzo dużo z uwagi na to, że głosują tam ludzie kina.

użytkownik usunięty
dani2706

Pamiętasz? Kolega zadał Ci pytanie, które kiedyś i Ty mi zadałeś. Hehe. Tak w sumie to się z tobą zgadzam, dani.

ocenił(a) film na 10
dani2706

Ale niby dlaczego? Film jest świetny, ma głębsze przesłanie, przyjemny dla oka i ucha... Jeden z lepszych filmów ostatnio nakręconych.

Mysteriala

To napisałem, że mi się bardzo podobał, ale nie na 3 miejsce. W życiu nie na 3 miejsce. Top250 tak, ale top50 nie

ocenił(a) film na 10
dani2706

Moim zdaniem zasługuje na 3 miejsce. Przede wszystkim jet oryginalny, a to już zasługuje na top50 ;) No ile jest filmów opartych na faktach, ciekawych, wymagających jakiegoś skupienia się, z głębszym przesłaniem, takich, które aż chce się oglądać? Mało :P

użytkownik usunięty
Mysteriala

Oryginalny to raczej nie jest, nie ma tam żadnych nowych konwencji. Nic nie wniósł do światowego kina. Ciekawy - to już bardzo subiektywne. Głębsze przesłanie... No właśnie. Jakie jest to przesłanie? Już nawet na forum Avatara takie stwierdzenia się pojawiają... Można się uśmiechnąć nawet, gdy nie umiesz chodzić? Takie jest to przesłanie?

ocenił(a) film na 7
Mysteriala

A co mają tu do rzeczy fakty? Każdy film wymaga skupienia się jeżeli chce się zrozumieć o co tu chodzi. Film nawet bdb, ale bez przesady, na TOP 100 nie zasługuje, a już na pewno nie na 50. Jest masa filmów lepszych.

Oryginalne są też Pokemony, ale jakoś ich w rankingu nie widzę...

ocenił(a) film na 7
Mysteriala

Głębsze przesłanie w filmie o Murzynach czy skazańcach jest przeważnie takie samo. Rasizm jest zły, stereotypy kłamią, a więźniom należy dać szansę. To jest strasznie oryginalne. Ale masz rację, że jest to jeden z lepszych ostatnio nakręconych, ale nie należy do tych najlepszych ostatnio zrobionych, a już na 500% nie zasługuje na tak wysokie miejsce, toż to kpina jakaś. Przynajmniej na IMDB jest już znacznie bardziej sensowna pozycja, tak jak i w ogóle cały ranking jest chyba najlepszym jaki w internecie jest.

użytkownik usunięty
dani2706

Wszystkie oglądałem - nie wypowiadam się na temat filmów, ktorych nie widziałem. Ranking, który mi
najbardziej odpowiada: http://filmowerefleksje.blogspot.com/2012/08/filmy-wszech-czasow-wedug-
rezyserow-i.html?m=1 - znowu daje link i pewnie mi to skasują, ale trudno. Nie jest to oficialna strona
tylko blog, ale fajny ranking, nie wiem skąd wzięty. Poza tym ten ranking na rt jest w miarę fajny i trzeba
go przejrzeć, nie tylko patrzeć na 1 miejsce. Napiszę więcej jutro, teraz nie mam warunków.