PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10000569}

Niewybaczalne

The Unforgivable
2021
6,8 28 tys. ocen
6,8 10 1 27601
5,3 23 krytyków
Niewybaczalne
powrót do forum filmu Niewybaczalne

Film naprawdę niezły. Podobały mi się te retrospekcje, scenografia i klimat tego, że zaczyna układać życie na nowo. Nie było cukierkowo i oddawało realizm. Film przypomina mi "Pierwsze wykroczenie" z Omar Eppsem (podobny klimat, wychodzenie na prostą czy chociażby oprawa muzyczna). Rozwiązanie z wzięciem winy na siebie było dla mnie trochę nie zrozumiałe. Wytłumaczyli to niby faktem, że Katie nie pamięta zdarzenia z powodu traumy. Może chciała jej oszczędzić kolejnych przykrych sytuacji, pobytu w poprawczaku, zemsty rodziny, społeczności lokalnej itp. itd. Policja miała pewnie odciski palców z broni i nawet po wysokości oddania strzału mogli wykluczyć, że to nie starsza siostra zabiła. Drugi wątek dotyczył synów zabitego policjanta. Ten wątek ze zdradą trochę grubymi nićmi szyty. Myślałem, że rola brata, który chce pomścić śmierć ojca zmieni się w momencie gdy ten chudszy zaproponował zemstę na rodzinie naszej bohaterki. Szczerze liczyłem na to, że będzie miał jakiś ważny moment refleksji. Gdy rozmawiali o tym w aucie widać było niepewność. Szkoda, że niewykorzystali tego wątku. Zdrada brata powinna dać mu też do myślenia jakim hipokrytą był jego brat itd. A to tylko nakręciło go do wdrożenia planu porwania "Katie". Porwał przyszywaną siostrę zamiast Katie. To 3 nieścisłość. Nie są to jednak jakieś wielkie luki w fabule. Film zasługuje na te 7,8/10 w mojej ocenie. Wypada lepiej niż większość średniaków jakie są obecnie produkowane.

kosmo1989

Nie ma tu żadnych nieścisłości. Ona po prostu wykorzystała fakt, że siostra nie pamięta iż to ona zabiła szeryfa i wzięła to na siebie. Wiadomo że młodsza siostra, nie trafiłaby do więzienia, ale potem musiałaby całe życie zmagać się z faktem że jest morderczynią. Więc zachowanie starszej siostry to dowód oddania i bezwarunkowej miłości dla młodszej, którą traktowała jak córkę. Policja nie dopełniła do końca obowiązków, jak w życiu często. To żadna nielogiczność, w filmach świat też nie jest idealny. Pewnie nie przyszło im do głowy że zabójczynią mogła być 5 latka. Scena że zdrada. Tak, brat się dodatkowo nakręcił, bo zabaczyl że "stracił" brata i żonę, poczuł się samotny i postanowił ostatecznie że pomści ojca.
Co do porwania - porwał w swoim mniemaniu właściwą siostrę. Pamiętaj, że to z nią na spotkanie umówiła się postać grana przez Sandrę. On je śledził i myślał, że spotkała się z siostrą, nie miał pojęcia że to nie ona.