PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=691078}

Noc oczyszczenia: Anarchia

The Purge: Anarchy
2014
6,2 59 tys. ocen
6,2 10 1 58530
5,2 24 krytyków
Noc oczyszczenia: Anarchia
powrót do forum filmu Noc oczyszczenia: Anarchia

Film ciekawy na pewno. Jest to kino i daje widzowi pytanie co by było gdyby.....
no cóż ja się zastanawiałem nad tym jak służby by zareagowały nad szalejącym w dalszym amoku zabijania społeczeństwie, Polska by się rozj*****ała od środka

użytkownik usunięty

A co ma do tego Polska? Wszędzie na całym świecie po syrenie ludzie dalej by się zabijali bo niby kto im udowodni, że zabili już po syrenie, a nie przed. W filmie to było bezsensownie pokazane, że jak zadźwięczała to nagle wszyscy są dobrymi przyjaciółmi i odkładają broń.

A ja w tej części zauważyłem jeszcze jedno jak to ze złym bogatym białym człowiekiem który płaci za możliwość zabicia biedniejszych od siebie walczą czarnoskórzy bojownicy o wolność

ocenił(a) film na 7
Kinomaniak8919

To chyba przez to że tradycyjnie kojarzy się że ci źli bogacze to biali a biedota ze slumsów to raczej czarni. Za to mieliśmy białego herosa/Punishera

Na ulicach wszędzie były kamery do których dostęp mieli ludzie czuwający nad regulaminem "Nocy Oczyszczenia"
Co widać w momencie kiedy ruch oporu wkracza do budynku bogaczy i na wejściu rzuca granat na co głos z głośników informuje że zostaną oskarżeni o używanie niedozwolonych broni.
Do tej sieci podłączyli się równie Ci ludzie w ciężarówkach.

Pewnie gdyby się zabili po syrenie byłoby dokładnie to samo.

ocenił(a) film na 4
XXXD

Ta, a teraz zrób sobie mały rachunek. Ulic w ameryce jest kilkadziesiat tysięcy, przyjmijmy, że na każdej jest średnio 6 kamer, każda nagrywa przez 12 godzin. 6x12=72 72x(przykałodowo)40000=2880000 GODZIN! Czyli sporo więcej niż ma rok. Nawet jakby podzielić taką pracę na 2500 osób to musieliby oni spędzić niemal cały swój czas w pracy, żeby to ogarnąć w ciągu roku. Żeby można było ogarnąć to na żywo potrzebaby 120 TYSIĘCY OSÓB! Pozostaje jeszcze fakt, że istnieje coś takiego jak wsie, jak niby w małych wsiach coś takiego ogarnąć? Jakiś kolo wbije sobie autem do niczego nie spodziewających się wieśniaków i wybija całą populację. Absurd goni absurd, a przygłupy, które nie biorą tego filmu jako niedorzeczny odmóżdzacz i próbują tłumaczyć go na podłożu logicznym tylko mnie rozśmieszają.

DeGreZet

Zacznijmy od tego że film nie dzieje się w naszych czasach, więc równie dobrze pracą kamer może zarządzać super komputer, mogący bez problemu ogarnąć wszystkie kamery jednocześnie, Ba ! Może nawet mogący od razu wiedzieć z jakiej broni strzelano, jaką trajektorią leciała kula itd.
Mnie rozśmieszają kretyni którzy SF próbują tłumaczyć racjonalnie.

XXXD

To nie jest kino SF, niby dlaczego miałoby być ? bo pomysł jest nierealny ? czy akcja rozgrywa się 5 lat później (z daty twojego postu 8 lat)

FW_NEW_ORDER

SF czyli tzw. "Fantastyka naukowa" to nie tylko latanie stateczkami z hiper napędem gwiezdnym, ale również socjologia czy psychologia.

W tym filmie z tego co pamiętam, władze w Stanach przejmuje jakaś sekta zwana "Nowymi ojcami założycielami" którzy ustanawiają m.in Czystkę, a w 2 i 3 części jest dośpiewana cała ideologia którą przyjęli ludzie chodząc i mordując siebie nawzajem, pomijając jakiegokolwiek standardy etyczne i moralne znane z naszego społeczeństwa.

Jest to fikcyjne spostrzeżenie na społeczeństwo które przyjmuje jakieś chore wzorce i moim zdaniem użycie słowa "SF" nie jest błędem, może nie jest to sztandarowy przykład kina SF ale stwierdzenie jest jak najbardziej właściwie.

XXXD

SF czyli "Fikcja naukowa" nie ma nic wspólnego z psychologią czy socjologią to dokładnie latanie statkami z super hiper napędem gwiezdnym, androidy, super technologia itp. itd. to nie była żadna sekta tylko nowy amerykański rząd, chyba wiesz co to Kongres, Prezydent w USA ? jaka niby ideologia ? ludzie rozładowywali agresje w ten sposób i dziękowali za to, również ta czystka właśnie wyciągnęła USA z gospodarczego bankructwa i fali przestępczości więc wszystkim żyło się lepiej o czym mówi powtarzane często hasło "pamiętajcie ile dobra zawdzieczamy czystce" i jakie znowu chore wzorce ? taka noc oczyszczenia jak najbardziej ma realne szanse zaistnieć w prawdziwym życiu gdyby odpowiednia ilość ludzi to chciała, uzasadnienie że jest opłacalne z punktu widzenia gospodarczego, ekonomicznego i kwestii bezpieczeństwa większych celów strategicznych opisałem w innym temacie, nie chce mi się tego znowu tutaj opisywać, wspominałem o tym wcześniej i wspomnę jeszcze raz ja jestem jak najbardziej za realnym wprowadzeniem takiej nocy oczyszczenia.

FW_NEW_ORDER

Odsyłam do definicji w takim razie bo widzę spore braki.
Nie słyszałem żeby jakikolwiek rząd w Stanach nazywał się "Nowymi ojcami założycielami", jakaś bzdura totalna.

Ideologie masz dośpiewaną w drugiej części i reprezentuje to pan w czapce.

Dalsze stwierdzenia skomentuje tylko w jeden sposób - XD

XXXD

Dobra dzieciaku nie ma tu o czym z tobą pisać, XXXD to twój poziom wypowiedzi sam się w końcu tak nazwałeś, wracaj do piaskownicy XD

FW_NEW_ORDER

xDD Idź sobie składaj podanie o "doroczną czystkę" nie zawracaj głowy innym.

"A historii tego swetra i tak byś nie zrozumiał"

XXXD

Idź lepiej pisz te głupoty gdzie indziej bo jeśli już ktoś tu komuś zawraca głowę to ty dziecino.
"A historii tego swetra i tak byś nie zrozumiał" swetra XDD to tam według ciebie jakaś historia krawiectwa była, o szyciu swetrów XDD

DeGreZet

Ty musisz idioto srać we wszystkich tematach "Nocy Oczyszczenia" te swoje tępe komentarze jak jesteś za tępy żeby to zrozumieć to czy owo to stąd wyp*******j nikt tu twoich wypocin czytać nie potrzebuje pajacu.

ocenił(a) film na 6
XXXD

No były kamery i co po tych kamerach jak większość w maskach latała(a jak nie latała to gdyby używali broni "zakazanej" to zapewne by założyli)? :D I tyle po kamerach było, powtórzę to co pisałem w jedynce gdyby noc oczyszczenia była w Polsce pierwsi do odstrzału poszliby politycy, guzik ludzi by obchodziło że mają immunitet :D

JacekPlacek_0

Nie wiem jakie kamery mają ludzie w 2023, jeszcze w tym roku nie byłem. To tylko kino akcji.... Przeciętny Bond ma więcej niedorzeczności w samej tylko czołówce.

Policja i wojsko dostałoby większe uprawnienia i zrobiło porządek z tymi co nie przestaliby łamać prawo bo nie wszyscy by się zabijali to byłby najmniejsza część ludzi ale bójki kradzieże rozboje włamania to już zupełnie inna bajka, zresztą przez 12 godzin chyba by mieli dość ile można strzelać siepać maczetą toporem czy inną bronią białą strzelając też traci się energie i można się zmęczyć dwa to amunicja nie jest nieograniczona i nie jest też tania, w Sylwestra ile ludzi drze ryja i rozrabia przed północą jak i po a o 7 rano jest cisza, zdecydowana większość ma dość i pada.