PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622318}
5,6 104 tys. ocen
5,6 10 1 103889
4,8 46 krytyków
Noe: Wybrany przez Boga
powrót do forum filmu Noe: Wybrany przez Boga

Od 2004 roku nie powstał ani jeden dobry film biblijny. Przecież filmy bazujące na Piśmie Świętym mogłyby odnieść światowy sukces. Historia powstania świata, budowy wieży Babel, Króla Dawida i Salomona to idealne materiały na scenariusz filmowy. Biblia daje nam tak wielkie pole do popisu, tyle ciekawych możliwości i historii. Reżyserzy ograniczają się zazwyczaj do historii Jezusa i ewentualnie wyjścia Izraelitów z Egiptu co jest wielkim błędem. Miejmy nadzieję, że takich produkcji z upływem lat zacznie przybywać.

Najlepiej niech zrobią jedną pełną ekranizację tej książki i będzie po problemie.

użytkownik usunięty
Prosiaczek_Chrumchrum

Nie ma to jak rzeczowa odpowiedź.

Zajebisty byłby taki 144 godzinny film.

Prosiaczek_Chrumchrum

Bardziej wielosezonowy serial.
"The Bilble s14e5"

haha, pisząc ten homentarz natrafiłem na taki serial :D
http://www.imdb.com/title/tt2245988/

użytkownik usunięty
Dudeck

Dziękuje za link :) Nie spodziewałem się czegoś takiego.

Dudeck

Trzeba być na prawdę nic nie szanującymi prostakami, żeby dawać takie wpisy.

chemas

Nie wiedziałem, dzięki.

użytkownik usunięty
Prosiaczek_Chrumchrum

To byłby bardzo drastyczny i okrutny film.

np film 3d o rozrywaniu dzieci przez niedźwiedzie wysłane przez boga :) obowiązkowy w pierwszych klasach szkoły podstawowej.

ocenił(a) film na 1
s1ayto

Dokładnie!

Widzę,że jesteś wybitnym znawcą Biblii i odnajdujesz w niej tylko to, co złe i okrutne.Gratuluję !

ministerfinansow

Tu nie chodzi o odnajdywanie tylko tego co złe i okrutne, ale o ZAUWAŻANIU tego. Wierzący najczęściej całkowicie pomijają te elementy, pomijając istne rzezie i filozofię wręcz nazistowską (czystość rasy, mordowanie innych narodów o innej religii, walczenie o przestrzeń życiową, bycie narodem wybranym itd.).

Oriflamme

Polecam Ezechiela 9
Usłyszcie słowo Pana !

Pan rzekł do niego: "Przejdź przez środek miasta, przez środek Jerozolimy i nakreśl ten znak TAW na czołach mężów, którzy wzdychają i biadają nad wszystkimi obrzydliwościami w niej popełnianymi." Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: "Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości!. Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni!" I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. Następnie rzekł do nich: "Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami!" Wyszli oni i zabijali w mieście.

Żeby nie było, jestem wierzącym w Jezusa katolikiem....Jezus takich rzeczy nie wyczyniał nigdy.

kampinosek1990

Nooo, powiedzmy ;)

ocenił(a) film na 3
Oriflamme

Typowy przykład działania tego bóstwa, który chwilę powiedział ludziom "Nie zabijaj." ;)

ocenił(a) film na 3
Gruntowny

w sensie chwilę wcześniej

Oriflamme

Tak samo jak w prawie polskim jest kara za zabójstwo czy morderstwo, ale kary śmierci (nie tak dawno temu zniesione) czy dożywotniego więzienia są już 'ok', pod warunkiem że odnoszą się do przestępców zasługujących na to, To też paradoks? Na tej samej zasadzie działał Bóg, chyba ma prawo ustanawiać prawa, wykonywać wyroki i osądzać skoro jest doskonałym miernikiem sprawiedliwości co? Trochę zaufania...

fagaza33

Taa, Bóg ustala karę śmierci za faktycznie szkodliwe społecznie praktyki: wróżbiarstwo, cudzołóstwo, zoofilię, homoseksualizm.
Co według Boga jest jednak dobre? Składanie ofiar ze zwierząt, mordowanie całych miast, czy też niewolnictwo.

Taaa.... Bóg dla którego homoseksualizm i wróżbiarstwo to kara śmierci, za to niewolnictwo i hekatomby to normalne, dobre zachowanie, jest ścierwem, o którym historia winna zapomnieć, dla dobra całej ludzkości. Judeochrześcijański bożek to nazista w czystej postaci - kazał mordować całe miasta tych, co w niego nie wierzyli, kazał Żydom walczyć o przestrzeń życiową, kazał im nie mordować wszystkich jednocześnie, by mieć na przyszłe lata nowych niewolników, zaś ich samych nazywał Narodem Wybranym. Nienawidził innych poglądów, karząc śmiercią za inną wiarę, niewiarę, czy też homoseksualizm. Jeżeli nazista jest dla Ciebie "doskonałym miernikiem sprawiedliwości", to polecam Ci walnąć głową w ścianę z rozpędu.

Oriflamme

Jaką masz wiedzę o cudzołóstwie, zoofilii i homoseksualiźmie że to tak oceniasz? Myślisz i uważasz siebie za mądrzejszą i bardziej prawą od Boga? Myślisz że ktoś kto stworzył zwierzęta i wszystko co nas otacza i nas nie ma prawa chcieć żeby składać mu ofiary? Tego dziś już się nie robi, czy wiesz może czemu? Jaki miały cel te ofiary ze zwierząt?
Niewolnictwo było dobrowolne wtedy lub za długi, ale po 7-miu latach niewolnik mógł odejść wolno. "Mordowanie całych miast" - czemu myślisz że to coś złego? Znałaś ludzi z tych miast że wypowiadasz się w ich obronie? Ktoś kto czyta w myślach i sercach - czy taka osoba nie wie więcej o 'ludziach z tych miast' niż my sami? Trochę zaufania powtarzam.. myślisz że Bóg - Stwórca który tak dużo nam dał to bezmyślny dzieciak który zabija na oślep?! No i wreszcie - Ktoś kto stworzył wszystko i wszystkich nie ma prawa do ustanawiania praw - czyli mówienia nam co jest dobre a czego unikać i dlaczego? 'Inne poglądy' to mijanie się z prawdą wg Boga, a mając do czynienia z prawdą absolutną jaką oferuje Bóg, można myśleć o wszystkim 'innym' co oferuje świat jako o szkodliwym kłamstwie. Polecam Ci obrażanie siebie a nie innych.

ocenił(a) film na 5
fagaza33

On jest jednak mądrzejszy od boga, bardziej prawy i lepszy, bo... on istnieje a bóg nie. Jak bardzo byś wierzył w boga czy innego gnoma, sama wiara nie uczynni go realnym. Wszystko w temacie. Cała ta rozmowa jest o niczym.

adammo1313

Zgadzam się, cała ta rozmowa jest o niczym, a niewolnictwo nigdy nie było dobrowolne (to do @fagaza33)

fagaza33

Jaką? Normalną. Ewolucja kory mózgowej pozwoliła mi na odczuwanie wielopoziomowej, zaawansowanej empatii, czyli że posiadam zdolność współodczuwania nie tylko z mi bliskimi, ale także nieznajomymi, a nawet przedstawicielami innego gatunku.
Zaufanie, to ja mam do faktów, empirycznych dowodów, a nie zmyślonych historyjek pasterzy, gwałcących i mordujących na potęgę.
No ale, nie ma sensu gadać z kimś, kto uważa, że w niebie istnieje niewidzialny żyd, zaś holocaust był dobry, tylko dlatego, ponieważ "nie znałem tych ludzi".

Oriflamme

Życzę powodzenia wam wszystkim. Ewolucjonistyczni ateiści. "w niebie istnieje niewidzialny żyd" - powodzenia po całej linii... "boga czy innego gnoma" - no comments for this guy. Wzorem Comy:

"I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego." - i tak właśnie zrobię. Naraska wam, pozdrówcie Darwina jak już będziecie w ziemi ;)

Oriflamme

Jedni wierzą w to, że "istnieje niewidzialny żyd", inni twierdzą, że "Prawa człowieka zostały stworzone przez Wielką Rewolucję Francuską". Pozdro 21 letni naukowcu:) Tylko nie uciekaj stąd tak szybko, jak zrobiłeś to na forum "Agory", gdzie dostałeś merytoryczne baty.

Donaldinho

Jedni wierzą w żyda, inni mają dowody historyczne na to, że to właśnie Rewolucja Francuska stworzyła część współczesnego świata, żeby tu ideę świeckości i Prawa Człowieka wymienić. No ale jak jesteś ignorantem, to jasne, że tego nie wiesz.
Och, jasne. Takie dostałem baty, że aż nie chciało mi się niemerytorycznego debilizmu komentować.

Oriflamme

Rewolucja stworzyła prawa człowieka!!! Ty historyczny głąbie! Co robiłeś na lekcjach!!? Proszę o dowody historyczne(które twierdzisz, że masz) na argument, który zaprezentowałeś mianowicie, że wcześniej nie było praw człowieka, dopiero Rewolucja Francuska dała podstawy aby je stworzyć. Czekam z wypiekami na twarzy na te dowody, pączusiu.

"Takie dostałem baty, że aż nie chciało mi się niemerytorycznego debilizmu komentować." - oczywiście, kiedy wojujący 21-letni niedojrzały chłopak nie potrafi się odnieść do dwóch użytkowników, którzy wytykają mu błąd natychmiast ucieka z dyskusji i nazywa ją bełkotem (żeby nie było wcześniej wartko bronił swoich tez).

I uważaj, żeby przypadkiem znowu ci się post nie skasował i żebyś nie zamilkł na wieki....

Donaldinho

Za Wikipedią:
"Deklaracja Praw Człowieka i Obywatela została uchwalona 26 sierpnia 1789 r. przez Konstytuantę. Stworzona przez rewolucję francuską, wywodziła się z filozoficznych i politycznych nurtów oświecenia i masonerii (Rousseau, Wolter, Diderot, J. Locke)."

Powyższe jest zawarte w każdym podręczniku do historii. Polecam się dokształcić.

Oriflamme

To jest odpowiedz na moje,pytanie 21 letni dupcyku? Przeczytaj je jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz, az zrozumiesz( chyba, ze twoje serduszko nie
wytrzymuje i dlatego masz problem ze wzrokiem). Dla przypomnienia cytuje: " na argument, który zaprezentowałeś
mianowicie, że wcześniej NIE BYLO PRAW CZLOWIEKA DOPIERO Rewolucja Francuska dała
podstawy aby je stworzyć. Czekam z wypiekami
na twarzy na te dowody, pączusiu."
PS: Dla intelektialnych miernot, chlopakow z nawalajaca pikawa - pseudo naukowcow co wiki cytuja chodzi o wyrazy napisane wielka litera.

ocenił(a) film na 5
Donaldinho

HAHAHA ale blamaż.... To ciebie można się spytać co robiłeś na lekcjach - ty historyczny głąbie...:):)

Typowy przykład internetowej miernoty, śmiecia, który myśli że jest najmądrzejszy a gówno wie...

I jak się wytłumaczysz ze swojej kompromitacji... Będziesz obrażać?

adammo1313

No i niestety widać, ze ty jeszcze szkoły nie skończyłeś. A to z prostych dwóch powodów, które tutaj wykażę.

Po pierwsze, primo: nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Na razie twój biedny, zły, zakompleksiony i malutki idol, obrażony na wszelkie bóstwa (za swoją pikawę) przysłał mi dowód na fakt iż Deklaracja Praw Człowieka i Obywatela została spisana 26 sierpnia 1789 r. przez Konstytuantę (co ma tyle co dupa do krzaka w kontekście mojego pytania). Ja natomiast proszę o dowód na twierdzenie twojego idola z innej dyskusji mianowicie, że wcześniej NIE BYŁO PRAW CZŁOWIEKA DOPIERO Rewolucja Francuska dała
podstawy aby je stworzyć.

Po drugie: Nick wskazuje na to, że jesteś gimbusem dlatego przestrzegam cię(bo nie wiem jak to teraz jest w gimnazjum) nie baw się w żadne gierki z koleżankami zanim nie udasz się na Wychowanie do życia w rodzinie!! Ja i cały świat nie chcemy abyś przez braki w edukacji popełnił ten sam błąd co twój ojciec.

Z poważaniem pffff,

Premier.

Jak się teraz mówi w gimnazjum na włażenie w dupę?

ocenił(a) film na 5
Donaldinho

HEHE - brnie w zgliszcza własnej umysłowej indolencji - tak jak przewidziałem...

Człowieku, nikt do końca nie wie czy trollujesz czy jesteś zwyczajnie głupi :)

adammo1313

W swoim poscie, ktory oczywiscie nic nie wniosl zapomniales odpowiedziec na moje pytanie. Poszukaj w "Faktach i mitach". Ja ciagle czekam... Taki z ciebie racjonalista jak z dupy wor! Oparles swoje przypuszczenie na zawierzeniu!? Co za debil. W tym przypadku przydala by sie aborcja. Moze znowu cos "przewidzisz" zabobonny, opierajacy sie na zawierzeniu intelektualnie mierny glabie.

ocenił(a) film na 5
Donaldinho

Jednak to prawda, że jak się ruszy kijem gówno to zaczyna śmierdzieć. Jesteś tego najlepszym przykładem :)

Żegnaj głupku...

adammo1313

Po co się wypowiadasz jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia? Przedstawiłeś jakieś argumenty? - Nie. Odpowiedziałeś na argumenty innych użytkowników? - Nie. Jedyne co potrafisz to obrażanie tych co mają inne zdanie. Przedstaw swoje argumenty i udowodnij, że masz rację lub przyznaj się do błędu. Jakbyś nie wiedział to właśnie na tym polega dyskusja. To chyba nie jest takie trudne...

adammo1313

Ruszasz kijem gówno? A po co?! I co mnie obchodzą twoje doświadczenia z tego eksperymentu(" jak się ruszy kijem gówno to zaczyna śmierdzieć"). Swoją drogą lewaki mają dziwne doświadczenia i hobby. Jeden rusza gówno kijem, drugi wdepnął w kał swojego zwierzaka na dywanie, we własnym pokoju, trzeci nie wie do czego służy kondom...I jak tu dyskutować?
"Żegnaj głupku..." - Uciekaj myszko do dziury, bo ja cie złapie kot bury...Nie trzeba uciekać z dyskusji w tak chamski sposób, jeśli się nie ma pojęcia jak obronić głupotę, którą się palnęło chwilę wcześniej. Wystarczy grzecznie przyznać się do błędu i przeprosić, a nie iść w zaparte. No, ale nic, ja ci wyjątkowo przebaczę, bo widać, że jesteś ignorantem klasy światowej.

PS: Wiem, że już się pożegnałeś, ale mógłbyś przedstawić w końcu ten dowód o jaki prosiłem, bo jak na razie skompromitowałeś się i uciekłeś jak myszka, ty historyczny miernoto. A ja nie zapominam o moich myszkach....

PS 2: Tylko mi tutaj nie skłam!!

Prosiaczek_Chrumchrum

Twoja jedyna wypowiedź, która nie została zablokowana, najs.
Gdyby rzeczywiście zrobili film na podstawie książki to nawet bym obejrzał, bo samej książki nigdy nie przeczytałem (Za długa, zresztą nie rozumiem hebrajskiego)

ocenił(a) film na 1

Co to za film z 2004r. ?

użytkownik usunięty
Tomek93_fw

Mialem na mysli "Pasje".

ocenił(a) film na 8

Nie nastawiaj się, że Noah będzie biblijny.
Co innego 'Exodus' Ridleya Scotta. :)

użytkownik usunięty
Charism

Jesli chodzi o "Noah" to w sumie nie nastawiam sie na wielkie przezycie duchowe, ale dobra fantastyke. Chodzi po prostu o ciekawy temat.
O "Exodus" nawet nie wiedzialem. Dzieki za cynk pewnie bedzie swietny :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
The_Fallen

Po co wtrącasz się do dyskusji dorosłych ludzi.Nie napiszę więcej bo jesteś trollem lub ofiarą palikota.Żal mi ciebie.

martinpas

Spadaj oglądać modlitwy o 21

ocenił(a) film na 8
The_Fallen

Biblia nie jest stekiem bzdur.To kościół powoduje że tak to wygląda. W jednym miejscu interpretują ją dosłownie, w drugim nie, co czyni mały galimatias. Gdy biblię czyta się dosłownie wychodzi całkiem ciekawy obraz, który czemu miały nie być realny? Od czego jest technologia. Cały fragment o Samsonie, królu Dawidzie, ma tak niesamowity wydźwięk (choćby windy) że przęciętnym ludziom nie chce się w to wierzyć i biorą to od razu za kłamstwo, tak jakby widzenia i inne takie, które niczym nie odbiegają od dzisiejszych spotkań z UFO. Więc wtf? Tylko Chrześcijanie mają problem ze swoją świętą księgą, bo jakoś Hindusi nie mają problemu z braniem za fakt starożytnych wojen Bogów, prowadzonych z Viman, więc się pytam ile % Biblii jest brane na poważnie. Poza tym c fo samego dzieła, to potop opisywała niemal każda cywilizacja, więc co za różnica czy będzie to biblijny Noe, sumeryjski Ziusudra, hinduski Manu, czy aztecki Nene. Nieważne jest źródło, jednak przyznam Ci rację że co do bibli to z wymienionych powyżej źródeł wiedzy o potopie Biblia wypada słabo i mało kolorowo.

Sajgoniarz

No, możliwe że niektóre rzeczy w biblii opisane to były tak naprawdę spotkania z UFO.

ocenił(a) film na 8
The_Fallen

Ostatnio coraz głośniej ludzie dyskutują ile w cudzie z fatimy było cudu, a ile UFO, bo jak poczytać realcję, to jeżeli ktoś chodź czytał o tym to zwala z nóg, a ufologowie mają tajemnicze uśmieszki szaleństwa ( tego którym brakuje "naukowcom")na twarzach. Nie ma cywilizacji na Ziemi, która nie miałaby własnych kontaktów z obcymi, więc why not nie wziąśc ich wszystkich do kupy, napisać ksiązkę, i dać jej tytuł "Biblia - obserwacje UFO na przestrzeni dziejów"

Sajgoniarz

niom ciekawe

The_Fallen

Boli dupa, że film jest na podstawie bibli ???

jetli22

Nie, nie jest na podstawie bibli tylko komiksu...brak wiedzy