PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30700}

Nosferatu - symfonia grozy

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
1922
7,7 36 tys. ocen
7,7 10 1 36033
7,8 48 krytyków
Nosferatu - symfonia grozy
powrót do forum filmu Nosferatu - symfonia grozy

Dżuma

ocenił(a) film na 9

Wczoraj oglądałam ten film i bardzo mi się podobał, jednak powstała pewna wątpliwość. Oczywistym dla mnie wydawał się fakt, że wraz z wampirem i szczurami przybyła do miasta dżuma. Jednak kiedy poruszyłam ten temat po seansie, okazało się, ze nie dla wszystkich jest to oczywiste.
Tak więc, żeby rozwiać wątpliwości - była epidemia czy nie? (przecież wampir nie wymordował wszystkich!!)

ocenił(a) film na 10
panther

Była plus Nosferatu pozabijał trochę osób podczas morskiej podróży (w gazecie, którą Knock kradnie strażnikowi można przeczytać o ofiarach ze śladami ukąszeń na szyi). Od dżumy poumierali marynarze (poza bosmanem i kapitanem, którego Nosferatu zabił off-screen), no i ludzie w Wisburgu.

panther

Zaraza w tym filmie ma wymiar irracjonalny. Nie wiadomo dlaczego wybuch, nie wiadomo dlaczego wygasa. Nie można ją w żaden sposób kontrolować. Chodzi o dodatkowe podkreślenie pierwiastka filozoficznego jakie jest w tym filmie, mianowicie śmierć (uosabia ją wampir), wampir jako źródło i przyczyna śmierci jest realnym zagrożeniem złem tkwiącym w otaczającym człowieka świeci.