początek bardzo ciekawy, średek delikatnie siada, ale końcówka to same zwroty akcji i zaskocznia!! Osobiście nie spodziewałem się takiego zakończenia. To zdecydowanie na PLUS!
Film momentami bardzo trzyma w napięciu, czasem nawet przestraszy. Szkoda tylko, że podobnież jest z psychologiczną stroną filmu. Tylko czasem mam wrażenie, że świat nie jest taki jakim się wydaje. Ale i tak ślad pozostał w psychice. Teraz liczba 23 nie jest juz obojętna.
Bez trudu potrafiłem sobie wyobrazic paranoje spowodowaną jakimkolwiek numerem. Tym bardziej tym, gdzie jest mnóóstwo dowodów na jego innośc. Na szczęście nie jestem zabobonny...
Podobało mi się, że wiele działan podejmowała cała rodzina (rodzice i syn). Do konca niestety nie jest jasne dla mnie kim był ten przyjaciel żony gł bohatera, cały profesorek, z którym wykopała szkielet...znaczy,...po co on tam? On znał tajemnice, dlatego zastanawiam się skąd to wszystko wiedział. Czy może wiedział tyle co żona Sparrowa....zresztą nieważne.
Oprócz tego oczywiście fabuła ciakawa. Jim Carrey jak zawsze świetny. Podobał mi się jako detektyw Fingerlin ;) Również BAD GIRL Fabrizia - Virginia Madsen o wiele lepsza niż jako miss Sparrow (Sparrow - uwielbiam to nazwisko :)))
Ogólnie samo wykonanie i realizacja. Najlesze sekwencje to te, ukazujące fabułę książki. Obrazujące ją.
Wszytko to tworzy dobry film. Szkoda że tylko DOBRY, bo wiadomym jest, że najlepszym w swoim gatunku to on nie jest, ale poziom trzyma.
polecam....
pzdr.