PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=846413}

O wszystko zadbam

I Care a Lot
2020
5,9 58 tys. ocen
5,9 10 1 58383
5,2 57 krytyków
O wszystko zadbam
powrót do forum filmu O wszystko zadbam

A ja myślę, że ten film jest dobry. To nie jest thriller (karzeł jako boss mafii? Poważnie?) Już tym reżyser pokazuje, że to nie na serio. Moim zdaniem ten film miał nas zirytować, pokazać beznadziejność sytuacji, gonitwę za pieniędzmi za wszelką cenę. Czyli tak naprawdę nasz obecny świat, tylko w groteskowej odsłonie. Na koniec filmu, podczas wywiadu Marla brzmi jak Trump na początku kariery. Dobrze, że koniec jest taki a nie inny. To znaczy, że ostatecznie każdy dostaje to na co zasłużył ;) Sama Rosamund Pike bardzo dobra. Dawno mnie tak nikt nie wk****ł :)

ocenił(a) film na 7
wombatspecial

Zgadzam się z każdym zdaniem. Nie wszyscy wyczuli, że film jest w konwencji czarnej komedii. Albo nawet czarnej makabreski ;), bo przejaskrawienie dna moralnego
może przerażać
W każdym razie groteska i ironia królują, plus naiwny humor (słowo, przerysowane postaci, absurd sytuacji). Co do zakończenia, daruję twórcom, bo to dla tych jedynkowych krytyków (hurra!! zło jednak ukarane!!)

ocenił(a) film na 7
Rita2013

Czyli zgodziłam się z PRAWIE każdym zdaniem... ;)

ocenił(a) film na 7
Rita2013

Myślę, że w samej końcówce chodziło o to, żeby pokazać, że finalnie to absurd, żart rządzi nami i naszym życiem, i nic nie można tak naprawdę zaplanować. Laska, która wykaraskała się z TAAAKICH sytuacji, która wydaje się w 100% kontrolować wszystkie sytuacje i trzyma w dłoni wszystkie sznurki, nic nie pozostawia przypadkowi, na koniec otrzymuje co jej się należy niejako przypadkiem, od amerykańskiego, zaplutego ćwoka, jakże charakterystycznego dla lower-lower-middle class amerykańskiego społeczeństwa. Nie system ją karze, a przypadek.

ocenił(a) film na 7
Nina281

No ja to świetnie rozumiem. Moją uwagę o "jedynkowych krytykach" czytaj w odniesieniu do ich opinii (beznadziejny film, taki nierealistyczny, dobrze chociaż że
tę złą babę ukatrupili)
Natomiast dla mnie to było zbyt dosłowne - pokazanie jak desperat "z dołu" może walczyć z systemem...

ocenił(a) film na 7
Rita2013

Tylko że właśnie nikt nie walczył z systemem... nikt go nawet nie zakwestionował, to był tylko rozmazany cymbał, któremu chodziło jedynie o to, że "ona jemu nie pozwoliła się z mamusią widzieć". Media, prawo, społeczeństwo, system opieki społecznej, wymiar sprawiedliwości - wszystko to miała po swojej stronie; podziwiana jako przykład zawrotnego sukcesu, nikt nie miał zamiaru jej karać, wręcz przeciwnie...