PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665400}

Obcy: Przymierze

Alien: Covenant
2017
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 82966
5,0 56 krytyków
Obcy: Przymierze
powrót do forum filmu Obcy: Przymierze

Akcję Przymierza i jedynki dzieli jedynie 17 lat, a statek (i sam Space Jockey) mieli mieć w ocenie Kane'a ich "kilka tysięcy". Do tego skoro to David stworzył cały gatunek ksenomorfów, to jak te jaja znalazły się na pokładzie łajby Inżynierów?

Ok, w jedynce też średnio to się kleiło - nie wiadomo było, jakim cudem przetrwały całe tysiąclecia w idealnym stanie. Chroniło je jakieś pole siłowe - fajnie, tylko co to pole zasilało, skoro wrak był już jedynie skamieliną?

Teoretycznie mogłaby to być właśnie sprawka Davida, który jakoś po wydarzeniach z Przymierza znalazł statek Inżynierów i zostawił na nim wyhodowane przez siebie jaja. Zachomikował też gdzieś jakiś nadajnik, który ściągnął Nostromo, podobnie zresztą, jak to miało miejsce z Przymierzem. Załóżmy, że dał radę. Pytanie tylko - po co? I dlaczego akurat tam, na LV-426? Ripley odczytała zresztą sygnał jako ostrzeżenie, nie SOS, no ale to wszystko dałoby się pewnie jeszcze jakoś wyjaśnić, czego już nie sposób powiedzieć o rozerwanej klatce u skamieniałego ze stsrości Pilota.

I PO CO BYŁO SIĘ BRAĆ ZA TE PREQUELE?

puchaczcooper

Jest to tak nieścisłe i a absurdalne, że tym bardziej jestem ciekawy jak Scott to "powiąże". Nie zdziwiłbym się, gdyby David nauczył podróżować w czasie, cofnąby się o kilkanaście tysięcy lat, aby zaifekować Inżyniera na LV-426. Ech...

ocenił(a) film na 5
szmyrgiel

a przypadkiem ten space jockey z 1 nie był świeży całkiem? Bo w nowym obcym na tej arenie David wszystkich tam na tym placu wielkim w takie skamieliny zamienił :)

puchaczcooper

Mi też się to nie skleja, byłam dzisiaj na filmie. Nie klei się jak te jaja znalazły się na statku z LV 426 jak z przymierza wynikało że David wybił wszystkich inżynierów, może ktoś zdołał uciec, ale wtedy nie byłoby jaj (zakładając że David je wykreował) Chyba że wcześniej na planecie była matka... nadal się to nie klei skąd są jaja, jak w 2 części to matka je składała

ocenił(a) film na 8
puchaczcooper

Wątpię żeby już nie został ani jeden Inżynier skoro tyle podróżowali itd. Więc potencjalnie jest kogo załatwić i pewnie to zobaczymy. Wątek z jajami będzie trudniejszy, ale jeszcze pozostaje coś takiego jak EGGMORPHING ;-) Mam nadzieję, że Scott powróci do tego pomysłu, bo królowa nie musi być jedynym wyjściem.

użytkownik usunięty
puchaczcooper

David nie stworzył niczego sam, tylko wzorował sie na pracach inżynierów, bo w Prometeuszu była sciana z podobizną Obcego.

ocenił(a) film na 7
puchaczcooper

Ja to zrozumiałem tak, że Xenomorph to ostatnia, najdoskonalsza forma czarnej mazi - tak została zaprojektowana przez Inżynierów (jak ktoś pisał wcześniej, w Prometeuszu na ścianie była rzeźba obcego czy tam królowej). David drogą eksperymentów jakoś doszedł do tej ostatniej lub prawie ostatniej formy - nie stworzył jej, bo ona jest zakodowana w mazi. Ja nie rozumiem z kolei jak mu się to udało, skoro nie miał nosicieli do eksperymentów po za Shaw, a w jaskini było kilka jaj.