PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10010007}

Obcy: Romulus

Alien: Romulus
2024
6,4 45 tys. ocen
6,4 10 1 45158
6,4 65 krytyków
Obcy: Romulus
powrót do forum filmu Obcy: Romulus

Wiadomo, że jak alien to będzie facehugger i potem wyklucie się obcego, rzeźnia itp. Te filmy dla kogoś kto je zna mogą się liczyć tylko z perspektywy nostalgii, podobnie jak predator terminator ip itd. No chyba, że ktoś ma 15 lat i nie słyszał o obcym, ale to w sumie nie wiem czy możliwe... Ogólnie wiadomo, że te filmy za czasów ich powstania były debest z powodou tego, że nikt nie znał predatora, terminatora, czy procesu życiowego obcego, i dlatego zostały one zapamiętane jako the best ever.

Alvarez nie chciał wyznaczyć nowej ścieżki dla tej marki, chciał po prostu dać nam to zaczym fani tej marki tęsknili i udało mu się, a nawet chciał naprawić trochę prequele Scotta.

ocenił(a) film na 10
keyt_karr9

Też sie zastanawiam. Ktoś idzie na obcych 5 (nie liczać 2 prequeli i kilku AvP) i ma takie:"O nieee obcy, znowu tam walczą o przetrwanie, o nieeee czemu. O nieee twarzołapki i zue androidy". Ja nie wiem ludzie w Polsce (bo w Polsce ma niską ocene na światowych czy innych europejskich ma ocene ponad 7+ blisko 8 a czasami nawet ponad 8) to są jacyś sado-maso. Jak ktoś nie lubi filmów typu horror sf i do tego Aliens gdzie wiadomo co i jak od 45 lat (!!!) i idzie i ma takie "oo nieee obcyyy, łeeeee". Po prostu po co i dlaczego??? Ja np. nie przepadam za filmami superbohaterskimi od marvela to po prostu tego nie oglądam i nie daje 4 bo to nie mój klimat. Po prostu co jest grane sie zastanawiam. Szkoda, bo potem ktoś zbiera research i widzi, że w Polsce nie idą filmy typu horror sf to sie polskich produkcji w tym gatunku nie doczekamy.

ocenił(a) film na 5
TheDomanc

Powtórzę po raz kolejny ten film nawet nie broni się jako osobny film,tanie straszenie,czyli chwyty przewidujące,sceny zplagiatowanene z poprzednich części ale w słabszym wykonaniu,postacie mdłe beż polotu pomijając fakt,,że bardzo mlodzi aktorzy którzy nadają się co najwyżej do kolejnego Krzyku co najwyżej,no i te naiwności,masa wrecz szczególnie w trzecim akcie przykład pierwszy lepszy omijanie kwasu w nieważkości jak tor przeszkód boszee jakie to było żenujące.Nawet ten film nie przeraża jak krytycy zapowiadali.

ocenił(a) film na 10
aronn

Moim zdaniem to jesteś jedną właśnie z tych osób co nie lubią kotleta a i tak idą do restauracji i zamawiają kotleta, jedzą no zdziwienie, że nie smakuje mimo, że kotlet dobry. Jak nie lubisz kotletów to nie zamawiaj tylko weź paluszki rybne z frytkami albo pierogi albo no nie wiem spagetti. No bo popatrz na swoją wypowiedz. Obcy numer 5. Ale tak naprawde wliczając prometeusze i AvP to 9 film o obcych. WSZYSTKO już było grane. Zrobili w filmie takie zestawienie "greatest hits" i ci sie to nie podoba. Ale najbardziej zwróciłeś uwage na chyba jedyną oryginalną scene czyli kwas w stanie bez grawitacji. Czyli nie podoba ci sie to co było ani to co nowe. "Tanie straszenie". To tak jakbyś napisał, że panierka w kotlecie chrupie i no nie dobre. Gościu dobre, poprostu nie lubisz kotletów. Ja widze tylko 2 minusy tej produkcji. Pierwsza to twarz CGI była słabo zrobiona. Druga to fakt, że nasi bohaterowie jako pierwsi docierają do tej stacji na której sie dzieje akcja. Troche dziwne, że korpo W-Y sobie odpuściło i zappmniało o tej stacji jak wcześnien na głowie stawali by zdobyć to co tam było. To takie 2 małe minusy a pozatym to świetny film z efektami praktycznymi a nie samymi komputerowymi. Wszystko już było ale no co tu można więcej wymyśleć jak to 9 film z robakami w kosmosie? Jakiś przykład czy cokolwiek?

ocenił(a) film na 5
TheDomanc

Nawet nie chce mi się czytać twoich wypocin o kotletach,takich scen nielogicznych,naiwnych oprocz kwasu jest pełno a ty to łykasz jak pelikan i dajesz ocenę 10(sic!).Ja się dziwię jak tacy ludzie szpece przecież zatwierdzają tak durne scenariusze.Zeby nie było,poprzednie czesci nawet te slabsze bronią się w wielu innych aspektach a ten to jakiś totalny plagiat albo inaczej zenujacy fan service bo slabo wykonamy nawet.

ocenił(a) film na 10
aronn

Nie chce ci sie czytać ale chce ci sie pisać to może jakiś problem z Tobą jest? Może odpowiedz na pytanie? Czego oczekiwałeś po tym filmie? Co jest takiego głupiego i nielogicznego w scenie z kwasem? Kwasem to ty plujesz w próżni bo 0 konkretów tylko jakieś dziwne teksty. Co byś chciał zobaczyć nienaiwny film o obcych? Czyli, że co wysłali oddział androidów i one wystrzelali obcych? Czy jak obcy cały film siedzi w labolatorium i go badają? Bez kitu czego sie spodziewałeś? 1 czesc z 1979 była dobra, każde kolejne 7 filmów było naiwne i nielogiczne. a ty sie wybrałeś na 9 film i oczekiwałeś czego w sumie? Może to ty jesteś naiwny oczekując, że film nr.9 bedzie dokumentem ?

ocenił(a) film na 5
TheDomanc

Już Ci mówię poraz kolejny,pierwsze pół godziny spoko jeszcze ale im dale tym gorzej czyli naiwnie jak ten wspomniany kwas w nieważkości,to jak główna bohaterka go omijała to było mega naciągane,nieprawdopodobne,nawet lekko się nie otarła nie spazyła..Druga rzecz same postacie są irytujące włącznie z ich wiekiem,są za mlodzi,ich starcie z Obcym wyglada infantylnie jak w scenie gdy chcą ciężarna koleżankę uratowac i otworzyć sluze gdzie wiedzą że jak ja otworzą to zginą wszyscy zresztą android im to mówi.Glowna bohaterka tez srednio tu pasuje,taka dziecina wrecz a ten android oczywiście czarny ta poprawność polityczna znowu ale pomijam jego rasę,ogolnie irytował zachowaniem,uposledzony,bardziej ona o niego dbała niż on o nią.Duzo tu nie gra w tym filie,sceny akcji chaotyczne,bardzo ciemne,na siłę udramatyzowane w takim Obcym 3 było czuć zaszczucie i przerażenie,zas tu nic nie czułem.

ocenił(a) film na 10
aronn

To ja sie pytam po raz kolejny. Co dokładnie było w tej scenie z kwasem takiego naiwnego? Widziałeś jak się płyny w stanie bezwładu zachowują? Tworzą takie kulki ale to zależy od napięcia powierzchniowego płynu. Woda skupia się w takie coś a la bański mydlane (pełne w środku) ale np. benzyna (co ma niskie napięcie powierzchniowe) to niekoniecznie. A kwas z obcego jakie ma napięcie powierzchniowe? Wymyślony płyn to nie wiadomo. No i co z tego, że omija ten kwas? No po prostu nie umiesz napisać tylko troche bredzisz. Nawet jak jużl leci w rozbryzg kwasu to używa odrzutu z karabinu by to minąć. No co w tym naiwnego? Widzisz ja widze to odwrotnie. Pierwsze pół godziny naiwne jak cholera. Grupka nastolatków odkrywa jakiś kompleks badawczy Weyland-Yutani (czemu nie jakieś władze tej planety chyba mają lepsze radary nie?) i wogóle mają swój statek... To oni są w końcu biednymi robolami czy mają statek? Czemu ten kompleks był opuszczony skoro w poprzednich filmach tak korpo W-Y zależało na tych alienach. Jak stracili kontakt z placówką czemu nie wysłali oddziałów do odzyskania? Jak to sie wogóle stało, że wszyscy tam zgineli? Przecież to naiwne załoga powinna składać sie z androidów i małej grupy naukowej to by ci alieni byli bezradni nawet jakby uciekli. A, że bohaterowie są młodzi? No i co z tego bo nie kumam i tak sie zachowują 10x bardziej dorośle i poważniej niż np. te klauny z prometeusza co wykwalifikowany biolog robi do "space cobry" gu gu gu i próbuje węża pogłaskać a kartograf gubi droge. A co do obcego 3 już ci pisałem w innym wątku. 3 film z serii ale zabija poza ekranem Newt (ta mała dziewczynka) i Hicksa (marine) zanim film sie zaczął. No tak sie nie robi dobrych filmów to po pierwsze. Nie czuć tam żadnego zaszczucia tylko nieudolne CGI z obcym wógóle nie strasznym bo własnie te CGI sie świeciło jak wypolerowane jaja psa bo było źle zrobione oświetlenie tego CGI. To nie jest plus to jest błąd w produkcji. Tutaj w romulusie masz efekty praktyczne w 95% przypadków, roboty porobione na potrzeby filmu. Co jeszcze do trójki to jest 9 dorosłych facetów i ripley a obcy jest karłowaty wykluty z psa. Chłopie jakby ci kolesie nie byli miernotamii to by tego obcego zaostrzonymi łopatami ubili. Mieli narzędzia, troche czasu. Czemu nie porobili broni? Pułapek? Jakieś kable z prądem? Jakaś kusza? Jakiś pręt w rurze na sprężynie. Dla mnie oni w tej trójce to byli kompletnymi nieogarami dającymi sie ubijać jeden po drugim a obcy to było świecące sie CGI do tego zabili bohaterów poprzedniej części poza ekranem "miedzy filmami". Masakra przez większość uznana za najgorszą część oryginalnej serii. Nie była tragiczna ale no nie była na poziomie 1 czy 2 czy nawet 4.

ocenił(a) film na 9
aronn

Są młodzi bo starzy nie dają rady i umierają wcześnie. Jest to ładnie wytłumaczone. W obozie pracy tylko młodzi i zdrowi mają szansę.

ocenił(a) film na 5
zmigrus

No ale jak ci mlodzi graja?

ocenił(a) film na 9
aronn

Kijowo ale to jakieś nie znane dzieciaki. Natomiast klimat jest. I dobrze ze zachęca się młodych do oglądania tej serii bo na pewno jedynki nie zdołali by przetrawić w wersji rezyserskiej.

ocenił(a) film na 8
aronn

Android zagrał świetnie

aronn

Ty jesteś @aronn jakiś dziwny toechd chyba nie ten teges. Twój argument że to jest nierealne sprawił że skisłem co za typek hahahaha omgggg hahah człowieku to film o kosmitach, obudź się to jest zabawa dla dzieciaków czego oczekujesz więcej zawsze tak było i tak będzie obcy to film dla dzieci /nastolatkow. Dorosły człowiek jak się chce bać to idzie USG zrobić a potem na chemio

ocenił(a) film na 5
Bruc3k

Chłopie ja nie wiem czy dziwny czy nie ale porównując do poprzednich części to ta nowa wypada cienko i żeby nie było należę do grona bardzo nielicznych którym się spodobało Przymierze i Prometeusz.A o co mi chodzi to może odpal na yt recenzje na co recenzenci narzekają również w tym i ja.

https://youtu.be/KsQGq1X2tOA?si=KklMomhtOFcWLFXD

https://youtu.be/KVgTQE0dhmk?si=ZrYCxGPdjJ4X0eBB

A.najbardziej tu:

https://youtu.be/_NaIbBPWqnE?si=EA831q6kZu6rNDhz

To tylko trzy pierwsze lepsze recenzje.Ja swoje zarzuty  przedstawiłem wyżej,postacie są słabe ze wszystkich części,nie czuć grozy od Obcego,naiwne zwroty, akcji za najwne,na poziomie filmów disneya.Te trzy zmasakrowały ten film a I kolejne,chamski plagiat wszystkich części poprzednich,to masz cztery az nadto!

TheDomanc

Filmów o obcym były 3 . Każdy kto mówi inaczej nie wie co mówi . Tyle w temacie

ocenił(a) film na 8
aronn

To po cholerę powtarzasz?

ocenił(a) film na 5
Wilson100

Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś o co mi chodzi a mianowicie wracam do wszystkich poprzednich części chetnie,odnosnie zas Romulisa tak się nie stanie.

ocenił(a) film na 7
TheDomanc

1. Obcy 2 nie licząc dwóch elementów nie był zbyt naiwny i większość się broni.
2. Co do romulusu to bym aż tak pozytywny nie był, film miał poważne wady których np. Ostatnio uniknął prey z Predatorem i dałbym go o oczko wyżej od obcego romulusa, jednak dawanie mu 1, 2 , 3, a nawet 4 jak niektórzy jest równie skrajne 

ocenił(a) film na 7
keyt_karr9

Czego oczekujemy ?????? Swiezosci ! Nowych pomysłów ! poprowadzenia historii dalej !!! to czego probowal Scott w Prometeuszu - troche mu sie udalo - gdyby nie nawtykali glupot i dali film w pierwotnej wersji na pewno bylo by to cos wartosciowego
Pozostale czesci (polecam obejrzec - bo chyba nie ogladales)tez sa  o obcym i kazda jest taka sama?
A Ty co nam probujesz wcisnac - kolejna czesc to kolejna czesc ? W pierwszym wagonie sie strzelali , ok idzmy do drugiego - nadal sie strzelaja , ok idziemy do trzeciego - dalej sie strzelaja - i tak do 20345 czesci???? . To po co krecic NOWY film ?
Wytnijmy sceny z poprzednich zmontujmy razem i gotowe - w koncu to film o obcym gdzie w skrocie : Obcy morduje ludzi 
Rozumiem ze nalezysz do pokolenia ktore bezkrytycznie przyjmuje papke serwowana z ekranu .
Horror - ma byc ciemno , ma byc glosna muzyka , ktos od czasu do czasu blysnie nozem w swietle ksiezyca  i gdzies ktos  troche powrzeszczy.  
Wszystko bylo ?  ok ! PODOBA MI SIE  - jest BEST
No jestes Idealnym klientem dla obecnej kinematografii
Dobrze ze dawniej myslono innaczej - dzieki temu mamy Samochody, samoloty , muzyke ,ciekawe filmy ,malarstowo  i sporo innych rzeczy

ocenił(a) film na 5
keyt_karr9

Opinii dziecka z TikToka.

ocenił(a) film na 9
keyt_karr9

Idealne podsumowanie. Magia "Obcych" z dwóch pierwszych części jest nie do podrobienia. Nie będzie już nigdy dobrego "Terminatora" "Predatora" czy "Obcego". Można jedynie oddać hołd jak w tym przypadku. Tyle.

użytkownik usunięty
keyt_karr9

Romulus to godny następca Ósmego Pasażera. Dla mnie drugi najlepszy film franczyzy.

ocenił(a) film na 5

Nie bądź śmieszny!Ten film jest mega słaby w każdym aspekcie.

użytkownik usunięty
aronn

Mam prawo do swojej opinii, nie musisz się z nią zgadzać ani mnie obrażać. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
aronn

Ja powiem tak po prometeusz i przymierzu nie spodziewałem się niczego dobrego po tym filmie. I jestem miło zaskoczony. W obu poprzednich filmach mamy wyszkolone załogi które zachowują się identycznie jak bohaterowie romulusa z tym że tutaj mamy zbitke dzieciaków kometnie nie przygotowanych na to co ich spotka. No może z tym problemem że te dzieciaki radzą sobie o niebo lepiej niż wyszkolone załogi. Co można też uznać za minus. Jednak atmosfera jest. Graficznie była to dla mnie uczta dla oka. Klimatycznie też był dobry. Dla mnie 6/10 no może przez to że obcy to 7/10 ale by był to totalny gniot to polecam obejrzeć nowy film z Jessica Alba na Netflix to pogadamy o gniotach

ocenił(a) film na 5
evan_252

Ale ta część to zlepek wszystkich części poprzednich gorzej podanych zas te poprzednie co wymieniłeś chciały coś wniesc do tego uniwersum oczywiście że średnim skutkiem ale jednak,miały na siebie jakiś ciekawy pomysł.

ocenił(a) film na 7
aronn

Ale wykonanie tragiczne. W prometeusz mamy grupę 5 latków biegających i dotykajacych wszystkiego ze złowrogim robotem. I wciśniętego obcego na siłę A w przymierzu ludzie lądują na całkowicie nie znanej planecie i biegają bez kasków w zbożu. Chyba taka norma w tych czasach że na co drugiej planecie jest roślinność. Że nikt nawet nie zauważył. Po tem oglądam jak 2 androidy grają na flecie.. Te dwa filmy mogły wprowadzić nowa rasę ich kulturę wszystko. A tak prawdę mówiąc splycily to do kilku scen.

ocenił(a) film na 10
keyt_karr9

Dla mnie najlepszy film o Obcym . Aktor grający Androida jest tu głównym bohaterem. Dawno mnie tak film nie zaangażował. Po pierwszym trailerze stwierdziłem że nie idę bo tak mnie Przymierze zdemolowało.A teraz czekam na kontynuację z wypiekami. Warto! A jutro Anime Terminator wjeżdza.

użytkownik usunięty
my_sga

Dokładnie. Też po Prometeuszu i Przymierzu szedłem do kina bez wygórowanych oczekiwań. Oba powyższe mi się podobały ale bez szału. Romulus też zaczął się niespecjalnie, uśpił moja czujność ale jak się rozkręcił tzn. po dotarciu bohaterów na stację, złapał mnie mocno i nie puścił do końca seansu. Bardzo intensywne doznania, klimat jedynki, godny spadkobierca legendy Ósmego Pasażera a jednocześnie intensywniejszy i nie nie czy nie lepszy w sumie. Ósmy to legenda, początek franczyzy i dzieło kultowe. Nie jestem w stanie przywołać ze wspomnień wrażenia jakie zrobił na mnie za pierwszym razem ale teraz po latach oglądany powtórnie (przed Romulusem obejrzałem ponownie wszystkie filmy z franczyzy) wydaje mi się, że rezonuje ze mną słabiej niż Romulus.

keyt_karr9

jaka widownia takie filmy. kazda wieksza wytwornia filmowa chce zarobic mozliwie jak najwiecej, a wiec skierowac swoj produkt do jak najszerszego grona potencjalnych klientow. jedno wynika z drugiego. lemingi nie maja takich problemow jak ludzie bo absorbuja wszystko bezrefleksyjnie jadac tylko i wylacznie na wlasnych emocjach, ktore czesto definiowane i implantowane sa jeszcze przed samym seansem przy kampanii marketingowej.

ocenił(a) film na 3
keyt_karr9

Bo to naiwny momentami głupkowaty film. Bardziej pasuje do czegoś od Marvela niż dobry dramat s-f. I jeszcze te dzieciaki. Fabuły zero. Możnaby to skrócić do 15-20 minut.

keyt_karr9

Masz rację, ale..ludzie czekają na to aby znów było tak jak za pierwszym razem i oni też mają rację.

ocenił(a) film na 2
keyt_karr9

Jak bardzo Ty nic nie rozumiesz :)

ocenił(a) film na 5
keyt_karr9

Niee. To nie tylko nostalgia. Zauważ, że w części 1 samego obcego było w sumie mało, w ogóle pojawił się chyba po 1h, a trzymał w napięciu bardziej. Od początku czuć było, że nie wrócisz. 2 była strikte akcją, ale spójną i w sumie do dziś się mało zestarzała. No ale Cameron to nie Michael Bay. Predator z Arnoldem- klaustrofobiczny, gęsta dżungla, tajemnica i On! Predatory od 2018 to tylko żerowanie na temacie. Tamte filmy miały jakieś większe tło, bo miały moze mniejsze możliwości, choć to nie jest reguła. I masz dużo racji. Tylko nie zawsze jednak kiedy krytykuje się coś co jest nowe, wynika to z nostalgii. Bo jak byłem młody to wszystko było lepsze...hehe wiadomo że nie zawsze.

ocenił(a) film na 5
keyt_karr9

Nie. Nie dlatego były "debest". Po prostu były porządnie nakręcone. Alvarez nie umie nawet tak smacznego "kotleta" odgrzać