PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10010007}

Obcy: Romulus

Alien: Romulus
2024
6,4 43 tys. ocen
6,4 10 1 43404
6,3 56 krytyków
Obcy: Romulus
powrót do forum filmu Obcy: Romulus

To jest kupa

ocenił(a) film na 3

Horror o nastolatkach na stacji kosmicznej, którzy skończą jako mielonka, ale i tak cię to nie obejdzie.

Najgorsze jest to, że ten film zaczyna się z jakimś pomysłem i ogląda się go z zaciekawieniem. Bez napięcia, ale też bez żenady. Takie solidne 6/10. Które konsekwentnie i nieugięcie dąży do 3/10 (max).

W tym miejscu pozdrawiam pana z mojego rzędu w kinie, który już w pierwszej połowie filmu usnął i zaczął CHRAPAĆ oraz panią, która nie wytrzymała ostatnich scen filmu i się śmiała.

Czemu ten film jest beznadziejny?

Po pierwsze, nijacy bohaterowie. Nie mam pojęcia, jak nazywa się główna bohaterka. Zresztą, gdyby zginęła w pierwszej minucie filmu, nikogo by to nie obeszło. Tak samo inni. Bezpłciowi, nie wiadomo po co są w tym filmie i co mają w niego wnieść. Bohaterki Love Lies Bleeding mają w sobie więcej głębi i werwy.

Nie ma tu Ellen Ripley - dosłownie i w przenośni. Twórcy tego gniota nie zrozumieli, że sukces Obcego nie polega na zatrudnieniu do głównej roli dziewczynki, która tęskni za swoim tamagotchi. Polega na wyrazistej, silnej osobowości, którą miała Sigourney Weaver. A której tu nie ma nikt.

Po drugie - film o niczym. Z zarysu fabuły robi się idiotyczny horror. Nie strzelaj do obcych, bo kwas przeżre powłokę statku! Co zrobią bohaterowie? Sto razy przerobią obcych na mielone, kwas przeżre powłokę sto razy, próżnia wyssie powietrze a nasi bohaterowie dalej radośnie pląsają po statku.

Stateczek walnął w zbiornik paliwa stacji kosmicznej? Polacy, nic się nie stało.

Rozwalasz statek nad pierścieniami Saturna czy czegoś podobnego- spoko, wciągasz się na lince do reszty statku i nic się nie stało.

Obcy zabijają bohaterów wybiórczo - jednego ciachną ogonkiem, a za innym będą biegać aż do znudzenia. O dziwo, naszej bohaterki żaden nie chce zabić od razu.

Ostatnie sceny to dramat. Tandetny horror z potworkiem-hybrydą. Bo jajeczkowanie sie nie udało.

Dziwi mnie, jak tępym trzeba być, żeby zrobić taki film. Jak zupełnie można nie rozumieć, czemu klasyczne Obce były tak świetne - że miały dorosłych bohaterów z krwi i kości, że straszyły tym czego nie widać; i że nie trzeba armii pająków, żeby ludzie się bali.

Błagam, wsadźcie scenarzystę i reżysera na Romulusa i upewnijcie się, że na stacji nie ma kapsuł ratunkowych.

użytkownik usunięty
Sukcessor

To ja Ci powiem. Taki goniec Scotta jak Alvarez ma w dupie czy zrobił dobry film czy gówniany. Istotne jest to aby był oglądany.

ocenił(a) film na 7

Hm - chyba blad logiczny - film nie bedzie ogladany skoro jest zly , na dodatek facet psuje sobie opinie bo beda go kojarzyc z takim jak to kolega wyzej napisal Kałem , rezyserów pamieta sie po ich filmach , owszem moze zdarzyc sie raz wtopa ale kilka to juz o kilka za duzo. ja na nastepny film Alvareza nie bede sie nastawial BO - dal ciała. Zalosne jest to ze Alvarez tego nie rozumie ze za kilka lat dadza mu do krecenia reklamówki - no chyba ze sobie tyle odlozyl ze w ogóle nie bedzie krecił. Jak spojrzalem facet nie ma nic wlasnego - same kalki , tutaj dolozyl kolejna raczej niskiej wartosci cegielke do swego dorobku. filmy Luca Besona chyba kazdy z nas ogladalby bez zastanowienia , podobnie Tarantino , o Hitchkoku kazdy slyszal . Eastwood nie musi prosic o fundusze na wlasny film - on przychodzi i dostaje a taki Alvarez bedzie lizal tylki z niewiadomym skutkiem. No ale jego sprawa , zobaczymy co nakreci dalej

użytkownik usunięty
Mslaw_Mslaw

Oby tak było jak piszesz, natomiast obawiam się, że to sprzedaje się nieźle. Nie chcę mi się tego sprawdzać ale box office jest chyba nienajgorszy.

Mslaw_Mslaw

Ja go obejrzałem z przyjemnością,za to Diuny żadnej

ocenił(a) film na 7
karolekolszewski

JA tez go w koncu obejrzalem i na innej stronie posypalem glowe popiolem - nie byl wcale taki zly . Wiekopomne dzielo to to nie bylo ale dalem mu 6-7 - czyli obejrzalem i sie nie nudzilem. Diuny nie ogladalem - nie moje klimaty - niby moje bo sf ale jakos mnie nie ciagnie. Ogladalem wiele lat temu wersje ze Stingiem i dla mnie to nie byla zadna rewelacja.

ocenił(a) film na 5
Sukcessor

Tu nawet nie chodzi że nie ma takiej postaci na miarę Ripley tu nie ma nawet w jednej dziesiątej,postacie ogolnoe mega irytują nawet ten czarny i ta dziecina czyli gł bohaterka co popylała na bosaka.Film ogolnie tragedia i to pisze mega fan wszystkich części jakie wczesniej powstały!Film jest totalnie przegięty,naiwny!

ocenił(a) film na 3
aronn

Jeszcze to Andy to najlepsza postać, ale fakt, on też strasznie infantylnie zrobiony. Ten film to infantylny horror.

ocenił(a) film na 5
Sukcessor

Dokładnie tak jakby pod nastolatkow zrobiony,nawet nie przeraża a sceny akcji są ze tak powiem chaotyczne na siłę udramatyzowane to gdzie to ma start nawet do Obcego 3

ocenił(a) film na 3
aronn

Oglądając ten film ciągle czułem się jakbym oglądał stranger things

ocenił(a) film na 7
mariuszvenom

W punkt.

ocenił(a) film na 5
aronn

Jestem świeżo po seansie...wystarczyło zobaczyć bohaterów na początku filmu. Jeszcze mieliśmy nadzieję, że na statku pojawi się ktoś dorosły. Niestety, film o nastolatkach nakręcony dla nastolatków, czyli typowy Disney. Ja jednak lubię dobrze zarysowaną historię, a tu ani fabuły ani dobrej akcji. Prometeusz mi się bronił dzięki wprowadzeniu jakieś nowości, tajemnicy. Wiedziałam, że to będzie ukłon w stronę pierwowzoru, tym bardziej jak można było to tak zepsuć?

aronn

Tak, zgadzam się

ocenił(a) film na 7
Sukcessor

Jestem ZA!! ale dolozylbym tez Scotta ? da rade?

ocenił(a) film na 3
Mslaw_Mslaw

Może zabraknąć tlenu, ale wsadzimy do kriokomory obok ciężarnej.

ocenił(a) film na 7
Sukcessor

Takimi drobiazgami jak tlen bym sie nie przejmowal - Scott cos wymysli - facet ma tyle pomysłow ze tlen to NIEISTOTNY SZCZEGÓŁ(chyba juz ma braki od dluzszego czasu) a ta ciezarna to kto ? wybacz ja nie bylem na filmie wiec nie kojarze . Z drugiej strony po lekturze Waszych wypowiedzi nabieram ochoty zeby na to pojsc ! Naprawde !!! Dawno sie tak nie usmialem. tylko mam dylemat - jak pojde to nabije kabze tym g..................m a tego nie chce - niech dostana po dupie finansowo moze da im to do myslenia a z drugiej strony taka komedia to naprawde moze byc cos! i co tu zrobic?

ocenił(a) film na 3
Mslaw_Mslaw

To ciężarna 4o

ocenił(a) film na 3
Mslaw_Mslaw

Ciężarna to postać, która ma budzić sympatię, bo jest w ciąży i chce lepszego życia dla swojego dziecka.

ocenił(a) film na 7
Sukcessor

Ahaaa , a jakies pogadanki o ekologii nie dorzucili? cos w stylu - Strzelaj celniej - bedzie mniej CO2 ?

ocenił(a) film na 7
Sukcessor

cos ucieło - daj jeszcze raz

Sukcessor

W którym kinie Waćpan byłeś bo tak jakby o mnie. To dno! Nie sądziłam że kiedyś to napiszę ale w tym układzie 2ka była niedoścignionym klasykiem

ocenił(a) film na 6
Sukcessor

W sumie racja, ale sporo akcji było.
Tak więc ja oceniam wyżej.

Sukcessor

Ale to co napisałeś to właśnie ratuje ten film. Bohaterowie, których również nie zapamiętałem i nawet przez chwilę zastanawiałem się która bohaterka przeżyła bo nie zapamiętałem ani jednego imienia - ekspresowo są wybijani. Po prostu w tej części kibicujesz ksenomorfom. Jedyną postacią racjonalnie postępującą był android z włożoną kartą pamięci znalezioną na statku. Uratował 2 osoby poświęcając jedną , która i tak by zginęła, a te 2 miały do niego o to pretensje.

ocenił(a) film na 4
Sukcessor

Już w kinie rozgryzłem dla kogo ten film jest przeznaczony. Jak za mną jakaś grupka max osiemnastolatków panikowała przy tanich jumpscerach i wzdychała jak baba androida przytula. No nic, trzeba znów powrócić do klasyków.

ocenił(a) film na 8
Sukcessor

A mi się bardzo podobał. W końcu obcy z klimatem. Końcówka a la dead space też świetna. Sceny z xenonorphami rewelacyjne, fajny android i sporo ciekawych pomysłów. Sto razy lepszy niż Covenant i świetnie zrealizowany. Obcy fabuła nigdy nie stał i nigdy nie będzie. A klimat był świetny. Design statku, obcych i całej reszty rewelacyjny. Dla mnie 8/10.

Sukcessor

W punkt ! Napisałeś wszystko to co i ja myślę na temat tego gniotu . Mało który film mnie tak zirytował jak ten , bo spieprzyli go koncertowo

Sukcessor

Lepiej bym tego nie podsumowała. Czuję się psychicznie zmęczona po tym filmie. Na końcu chciało mi się spać, a na co dzień jestem strachliwą osobą i zazwyczaj byle jump scare dawniej mnie przerażał. Napchali wszystkiego co tylko im przyszło do głowy, nie wyszło z tego nic konkretnego. Jeszcze mam wrażenie, że poprzednich filmach chociaż Obcy wydawał się inteligentny, można mu było bardziej "kibicować" niż przygłupim postaciom bez charakteru. A tutaj? Obcy też był nijaki. Chociażby ta scena z wieloma Obcymi obijającymi się o siebie nawzajem i ginącymi od kwasu... No nie.

ocenił(a) film na 9
Sukcessor

Film całkiem udany jak na dzisiejsze standardy. Wiadomo że do pierwszych dwóch nie ma podjazdu i żaden film już się do nich nie zbliży. Ale to dobry Obcy stojący obok trójki. Myślę że masz takie nedlgatywna opinie bo ciągle myślami jesteś przy pierwszych częściach. To już nie wróci a ta część będzie mile wspominana po latach. Taki hołd dla serii.

ocenił(a) film na 4
zmigrus

Hołd dla serii, czyaj wyciągnięcie kliku milionów$$ od fanbazy.

ocenił(a) film na 8
inzynier6pl

Film jest generalnie dość pozytywnie oceniany na letterboxd, rt czy imdb. Tylko Polacy narzekają ;p

ocenił(a) film na 4
Sukcessor

Tak, jest w tym trochę teen dramy i trochę horroru dla nastolatków. Moja ocena to 3.5, ale tu trzeba zaokrąglać, więc się zlitowałem, ze względu na początek, pierwsze 15 minut. Niemniej film razi nie tylko głupotą, bardzo słabą dramaturgią, bardzo źle narysowanymi postaciami, ale przede wszystkim brakiem jakiejkolwiek autorskiej oryginalności. To wygląda jak kopiuj-wklej, jakby scenariusz pisało aktualne AI, na podstawie wcześniejszych filmów, z których zrobiło swoistą fabularną kompilację. Przecież nawet czwarta część Obcego z Ripley (najsłabsza z czterech) jest fabularnie i dramaturgicznie znacznie lepsza od Romulusa.
Kojarzy mi się to wszystko z portalem Suno, który generuje muzykę (poprzez AI), ale nawet tam muzyka, jeśli właściciel konta wykona pewien wysiłek, może być dużo bardziej oryginalna niż jest ten film.
Straszny regres dotknął hollywoodzkich scenarzystów. Jakby jakiś wirus obniżył ich IQ o 20 punktów, względem scenarzystów choćby sprzed 20 lat.

ocenił(a) film na 4
Sukcessor

Gówno straszne. Dla opóźnionych w rozwoju nastolatków. 3+1 za ładną grafikę.

ocenił(a) film na 4
Sukcessor

Ja z tego filmu nie zrozumiałem tylko jednego. Pierwsza scena w filmie i wyłapanie tej skamieliny przez statek kosmiczny i potem rozcinanie jej laserem. Co to było i po co to było?

ocenił(a) film na 1
inzynier6pl

Ja to zrozumiałam tak, iż ta stacja kosmiczna zlokalizowała pozostałą resztkę Nostromo i przechwyciła ją. Zupełnym przypadkiem znajdował się tam organizm ksenomorficzny. ;) No i stacja padła.

ocenił(a) film na 4
Sukcessor

Wielki potencjał tak spaprany. Jak ja się cieszę, że nie poszedłem do kina, tylko wymęczyłem się w domu oglądając na D+.