Cześć jak myślicie w dobie współczesnych odgrzewanych kotletów, nawet biorąc pod uwagę premierę Obcego Rumulusa, czy trzecia część Obcego w reżyserii Davida Finchera, godnie szlachetnieje, według mnie tak, obraz po mimo ówczesnych problemów z studiem Fox, twórca obronił mimo wszystko swoją wizje, która klimatem, mrokiem oraz atmosferą nie ustępował swoim poprzednikom filmowym, jestem ciekaw waszych opinii ? Dodatkowo zapraszam też do podcastu który robię na boku, właśnie o Obcym, tutaj właśnie na tapecie trójka Finchera
https://www.youtube.com/watch?v=5irYFLaYSl0&ab_channel=ALIENCULT
Zdecydowanie. Ten film jest kompletny, zamyka kapitalną trylogię czymś nowym, unikalnym i niepowtarzalnym. Dla wielu tematyka apokaliptyczna, religijność, mięso armatnie w postaci więźniów przekreśla ten film. Ja osobiście uważam że kolejnego horroru czy sci-fi akcji nie potrzebowaliśmy by dopiąć tę historię. To tak naprawdę historia Ripley która przegrywa, traci i poświęca siebie by ratować ludzkość. Po dwóch częściach heroiny dostajemy kogoś na końcu swojego życia. Kogoś kto nie chce już w sumie żyć ale chce zabić istotę raz na zawsze.
Film dla mnie się nie zestarzał. Ma prawdziwą magię kina, kapitalne zdjęcia, montaż, dobry scenariusz oraz wizję - coś czego dzisiejsze filmy bardzo często nie mają. Wracam do niego regularnie i będę wracał aż umrę. :) S. Weaver pokazała drogę aktorską od opierzonego nielota w 1 części, po twardą sztukę 2. W 3 to kwintesencja jej aktorstwa. Nikt tak naprawdę nie zwraca uwagi na to jak jej aktorstwo rozwinęło się w 3 vs poprzednie
I ostatnia rzecz - polecam projekt A34K. Wyszedł niedawno odrestaurowany film, zlepiony z wersji kinowej i Assembly Cut. Poprawione efekty, ścieżka, dodane efekty i ulepszone inne (przede wszystkim obcy jest rewelacyjny), zmiksowane sceny, wszystko w 4k, dźwięk DTS HD. 5 lat pracy fanów. Polecam!
Dzięki za tak wspaniały komentarz, ten projekt to gdzie można zobaczyć ? chętnie sprawdzę jestem mega ciekaw, jakiś link mogę prosić czy wogule w sieci da radę zobaczyć to ? Pozdrawiam