PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8243}

Obcy 3

Alien³
1992
7,2 115 tys. ocen
7,2 10 1 114959
6,7 43 krytyków
Obcy 3
powrót do forum filmu Obcy 3

Znakomity, mroczny i surowy. Szkoda ze caly film nie jest genialny jak "8. pasazer...".

MyNameIsDeath

Jak dla mnie trójka znacznie bardziej pasuje do genialnej jedynki niż strzelanka Camerona.
Siłą jedynki poza sprawną reżyserią, aktorami i scenariuszem były przede wszystkim efekty wizualne HR Gigera. Wnętrza Derelict Schip, Space Jockey, sam Alien - to bylo piękne, nowe, oryginalne itd, itd.
Dzisiaj większość szczyli kojarzy Obcych z marines, miotaczami ognia i w ogóle rąbaniem mięsa ala Alien vs Predator. Dla mnie siłą sagi jest wyciąganie podświadomych, ludzkich lęków połączone z wizualną ucztą dla zmysłów a nie operowe wypruwanie flaków. Fincher poszedł w inną stronę ale na pewno więcej wyciągnął z dziedzictwa Gigera i Scotta niż Cameron i kolejne odcinki bajek o typu Aliens VS Predator VS Terminator VS Gołota VS Mama małej Madzi itd.....
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
bf109f

zgadzam sie, chociaz musze zwrocic uwage na efekty, ktore w "trojce" sa na bardzo slabym poziomie... poza tym bez zarzutow.

ocenił(a) film na 9
bf109f

3 najlepsza potem 4 1 2

ocenił(a) film na 9
bf109f

bf109f, zupełnie się zgadzam. Film Camerona jest trochę tak jakby wyciągnięty z oryginalnego klimatu, który w zasadzie w trójce jest nawet lepszy niż w jedynce. Zawsze debiut Finchera będę cenił wyżej od Camerona. W recce jest świetne zdanie 'Reżyserki debiut Davida Finchera nie jest obrazem ani łatwym, ani lekkim - to mroczny, brutalny dreszczowiec, o atmosferze tak ciężkiej i gęstej, że niemalże można ją kroić nożem.' Nic dodać nic ująć.
A o to przecież w Alienie chodziło, a nie jakieś Marines vs Obcy...

ed.
oczywiście mówię o wersjach reżyserskich :)

użytkownik usunięty
MyNameIsDeath

sprawnie zmajstrowany film, jednak do jedynki daleko...7/10

użytkownik usunięty
MyNameIsDeath

Najmniej lubię tą część. Wątek religijny mi się nie podobał i druga połowa mniej wciągała. Oceniam na 6/10