PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8243}

Obcy 3

Alien³
1992
7,2 114 tys. ocen
7,2 10 1 114390
6,7 56 krytyków
Obcy 3
powrót do forum filmu Obcy 3

Ale to jest najgorsza część.
Mimo ze podobała mi się łysa Ripley oraz jej skok do lawy...

ocenił(a) film na 8
BloodyMassacre

Moim zdaniem 3 część posiada swój urok, nie miała wysokiego budżetu tak jak dwójka ale jest to dobre kino rozrywkowe lat 90tych. Ja na ten film patrzę z sentymentem. Tak jak napisałeś:
- łysi więźniowie i główna bohaterka kojarzą mi się z wojskiem,
- brak nowoczesnej broni to taki mały powrót do początku serii, gdzie załoga Nostromo nie miała wiele do obrony (miotacz ognia skonstruowany naprędce i prymitywny wykrywacz ruchu) tu też kilka kuchennych noży.
- surowe więzienne wnętrza, zimno, brudno i mrocznie, i niebezpiecznie, (to nie pokoje sterylne ze star treka)
- ryzykowny plan unieszkodliwienia obcego
- na koniec wspaniała wersja reżyserska wykastrowana przez producentów, a szkoda bo po jej obejrzeniu na wersje producencką patrzę z lekkim uśmiechem.

Wspaniała ofiara Repley, niestety została umniejszona po wyprodukowaniu 4 części, mam wrażenie że zrobionej trochę na siłę, choć nie powiem ze miło się 4ki nie oglądało.
Sądzę jednak ze 3ka ładnie zakańczaby całą serię, a producenci powinni się skoncentrować na nowej trylogii, zamiast klonować Ripley.
Takie jest moje zdanie :-)

ocenił(a) film na 8
JackNapierr

Z klonowaniem Ripley sie zgadzam, jej poswiecenie zakonczylo by serie w wielkim stylu, a nastepne czesci moglyby powstac i bez Ripley (choc szkoda bo Obcy bez Ripley to nie Obcy :) ) aczkolwiek w 4 czesci zagrała swą rolę równie wspaniale, co w części 2; dzieki temu Ripley jako troskliwa opiekunka Newt została skonfrontowana z człowiekiem-potworem, była zimna, twarda, odważna i "dzika".
W 3 czesci nie podobalo mi sie glownie to, ze tworcy, zamiast zamiescic watki gdzie wizniowie powinni zająć sie Obcym ale poswiecili dużo uwagi na tym jacy są wieźniowie i że Ripley musi uważać aby jej nie zgwałcili - po prostu taki wątek mi sie nie podobał ;/ prawie ją zgwałcili. Oraz w ogóle to jacy ci więźniowie byli. To jak z Predatorem 2 - wprawdzie w jedynce był jakiś przygłup, który opowiadał sprośne kawały, ale za to w dwójce często widać było gołe cycki ;/
Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli.

ocenił(a) film na 8
BloodyMassacre

Chyba łapię :-)
Bez "sceny gwałtu" gadanie non stop jacy to więźniowie są niebezpieczni powodowałoby jedynie uśmiech na twarzy, ta scena urealnia całą fabułę, inaczej gotów bym był pomyśleć że to fajne chłopaki a nie seryjni zabójcy i gwałciciele. Dylon jest np. bardzo sympatycznym bohaterem. W wersji reżyserskiej jeden z nich ma tak zrytą banie że nawet pomaga obcemu. Bez tego akcja potoczyłaby się zapewne inaczej. Oczywiście Panowie producenci wykastrowali prawie 30 minut filmu, a sam reżyser przyznał że nie jest zadowolony z efektu końcowego. Film miał mały budżet, reżyser naciskany był przez producentów, cud ze ten film w ogóle powstał. Efekt końcowy jest zadowalający z uwagi na okoliczności. Niemniej polecam wersję reżyserska wszystkim fanom obcego :-)

Co do kolejnych części to mogliby zrobić nowa trylogię ale to by miało sens jeśli utrzymana by była ona w starym stylu, jak patrzę na dzisiejsze kino to niestety powątpiewam, fajerwerki i nędzny scenariusz zaczynają być normą, film ma zarobić na siebie a nie być wizją artystyczna autora. Kiedyś nie było możliwości sfilmowania pewnych rzeczy ale scenariusz wynagradzał wszystko. Teraz można stworzyć wszystko ale filmy nie posiadają duszy i klimatu. Taki "Terminator" efekty już trącą film ma w końcu tyle lat co ja, ale klimat klimat i jeszcze raz klimat, dla mnie bezapelacyjnie najlepszy.

ocenił(a) film na 8
JackNapierr

a i jeszcze jedno - wersja reżyserska? gdzie można taka zdobyc?

ocenił(a) film na 8
BloodyMassacre

Jest do kupienia na dvd lub Bly w każdym empiku, sprawdź na odwrocie powinna być info że płyta zawiera dwie wersje filmu kinową i reżyserską rozszerzoną. Koniecznie to sprawdź. Polecam :-)

JackNapierr

"miotacz ognia skonstruowany naprędce i prymitywny wykrywacz ruchu"
Taa, metodą Drużyny A ;).

ocenił(a) film na 10
JackNapierr

Proponuje następnym razem liznąć troche wiedzy, a potem wypisywać mądrości. "nie miała wysokiego budżetu tak jak dwójka" - ALIENS miał budżet w przybliżeniu 18,5 mln $ natomiast ALIEN3 50 mln $. Wersja reżyserska jest najlepszą częścią sagi chociaż "dwójka" niewiele jej ustępuje.

ocenił(a) film na 8
Ted_Junior_Gillas

Fakt, nie sprawdziłem, zwracam honor, ale fakt tak wysokiego budżetu nie tłumaczy ostatecznej wersji która trafiła do kin. Sporo materiału poszło do kosza. :-) Nie wymądrzam się. Wyraziłem po prostu swoją opinię że wersja reżyserska jest dużo lepsza.

ocenił(a) film na 8
BloodyMassacre

Też tak myślałem, dopóki nie powstała czwarta część, dla mnie ona jest najgorsza ze wszystkich.

ocenił(a) film na 8
Maqis

czemu tak wszyscy nienawidza czworki?

użytkownik usunięty
BloodyMassacre

Lawy?A przypadkiem nie roztopionego ołowiu?

ocenił(a) film na 8

wszystko jedno.. płynny metal to płynny metal...

użytkownik usunięty
BloodyMassacre

Lawa w zdecydowanej większości płynna skała.