Są tylko dwie wersje: kinowa i "directors cut" z pakietu "Alien Quadrology". Od razu informuję, że wersja "reżyserska" jest nieco krótsza niż kinowa. Wielu zmian nie ma. Dodano kilka scen - dokładnie 5 a sporo wycięto. W zasadzie całość zabiegu zbyt wiele d o filmu nie wnosi. Może poza sceną pokazującą Dallasa i Bretta "zamkniętych w kokonach". Dość dokładny opis wersji reżyserskich (ze zdjęciami) znajdziesz tu: http://www.horizon-extermination.eu w menu zakładka "directors cut". Oczywiście zapraszam też do rejestracji na forum: http://www.horizon-extermination.eu/forum-aliens . Pozdrawiam.
Widzę że Panowie zorientowani w temacie, może pomożecie mi w kwestii wydań bluray obcego, które aktualnie jest najbogatsze ? bo wydaje mi się że wszystkie wydania to praktycznie to samo, z tym że pudełka inne, i cena...
Mam następujące:
- kinowa - 111 minut
- reżyserska - 111 minut - wycięto kilka minut z kinowej i kilka dodano
- rozszerzona - 120 minut - wszystkie sceny z reżyserskiej i kinowej +5 minut dodatkowych scen
- virtual workprint - ponad 140 minut - dodano wiele scen które zostały wycięte i nie znalazły się ani w wersji kinowej ani reżyserskiej, ta wersja istnieje tylko w dosyć słabej jakości.
Dwie ostatnie nie zostały oficjalnie wydane, są zmontowane przez fanów z materiałów dostępnych na wydaniu Alien Quadrilogy.
to skoro ta wersje 120 minutowa zrobili fani to skad wzieli 5 min dodatkowych scen?? :D rozumiem , ze zlaczyli kinowa z zwykla werasja ;p ale sceny ska?d?
Jak już wyżej wspomniałem, były w dodatkach w wydaniu Quadrilogy. z tym że wersja 120 minutowa zawiera tylko te z dodatkowych scen, które były dostępne w dobrej jakości (dzięki czemu nie rzuca się w oczy że są dodane) a virtual workprint zawiera wszystko co było, bez względu na jakość.
Mam fajną wersję rozszerzoną, że normalnie jest lektor, ale jak jest jakaś scena dodatkowa, to napisy. :)
Tylko teraz nie wiem czy lektor jest na scenach z kinowej czy reżyserskiej wersji a inne sceny są z napisami, czy może wszystko co z kinowej i reżyserskiej ma lektora, a napisy są tylko na dodatkowych scenach, których nie było ani w kinowej, ani w reżyserskiej.
Obstawiam jednak, że lektor jest na scenach z kinowej, a napisy w czasie scen zarówno z reżyserskiej, jak i tych, które są tylko w rozszerzonej.
Jeśli ktoś wie ja to naprawdę jest, to będę wdzięczny.
Reżyserską z lektorem to chyba tylko kiedyś na C+ puścili i nigdzie się z tym nagraniem nie spotkałem więc stawiałbym, że lektor czyta tylko sceny z wersji kinowej.
A nie ma lektora na dvd? Bo może z dvd jest zgrany dźwięk, ale na dodatkowych scenach już oryginalny.
Normalnie to nie lubię oglądać filmów z lektorem, ale ma to swój smaczek, że sceny dodatkowe są zaznaczone poprzez wyłączenie się lektora i dodanie napisów. No, ale nie wszystkie sceny wiadomo. Nieme to nie wiadomo czy nowe, czy nie. W każdym razie fajnie się oglądało.
A wiesz jakie są sceny, które są tylko w wersji rozszerzonej, a nie ma ich ani w kinowej, ani w reżyserskiej?
Gdzieś czytałem, że jest z 5 takich scen.
Jeszcze chcę zobaczyć ten najdłuższy. "Obcy - Virtual Workprint". Jestem bardzo ciekaw tej wersji.
Kinowej i reżyserskiej to już nie będę nigdy oglądał, skoro ich połączenie (+ podobno 5 scen) jest w rozszerzonej.
I bardzo fajnie wyszło.
Lektor na DVD czyta tylko i wyłącznie wersję kinową. Reżyserska jest z napisami. A do rozszerzonej wstawiono lektora z kinowej.
Dodatkowe sceny spoza wersji kinowej i reżyserskiej które znajdują się w wersji 120 minutowej to:
1) załoga ogląda Kane'a w ambulatorium zaraz po scenie z kwasem
2) zaraz potem jest rozmowa Bretta z Parkerem podczas napraw - ta scena niby jest normalnie, ale tu jest inna wersja, z innymi dialogami i dodatkowo pojawia się Ripley
3) Ripley pociesza Lambert i pyta czy spała z Ashem
I tyle. Reszta to kinówka + dir cut.
Niby przez kilka lat oglądałem tylko wersję rozszerzoną, ale odkąd mam film na blu-ray, gdzie prezentuje się jakościowo o niebo lepiej, oglądam znowu wersję kinową, którą wolę od reżyserskiej.
A czy powstały jeszcze jakieś inne wersje rozszerzone-rozszerzone (jak virtual workprint) w jakim kol wiek innych filmach o Obcym, czy nawet Predatorze?
PS Znasz jeszcze jakieś inne klasyki sf, które posiadają nieoficjalne edycje rozszerzone?
Co do Obcego to nie ma za bardzo materiałów do innych filmów, z których dałoby się coś takiego zmontować. Jedynie do części trzeciej istnieje kilka alternatywnych mixów scen z wersji kinowej i specjalnej (sam sobie jeden, bardzo prosty, zrobiłem przekładając zakończenie z kinowej do specjalnej). Istnieje też workprint Aliena 3, ale w postaci zgranej z VHS i nie wiem czy czasem nie jest bez dźwięku. W każdym razie nie mam i nie widziałem.
Co do innych filmów to tak:
- Blade Runner ma sporo różnych wersji nieoficjalnych (w tym rozszerzone nawet o 20 i więcej minut), sam jedną zmontowałem, ale muszę poprawić dźwięk żeby się nadawało do użytku.
- pierwszy Terminator ma wersję rozszerzoną (może z 10 minut), do której wstawiono dodatkowe sceny znajdujące się w dodatkach na DVD, da się znaleźć z napisami PL :)
- Gwiezdne Wojny mają całą masę różnych wersji, cała nowa trylogia na pewno ma nieoficjalne wersje rozszerzone, a stara różnego rodzaju wersje poprawione oraz takie w których fani usunęli poprawki wujcia Dżordża tak żeby filmy były w HD i jak najbardziej to możliwe przypominały swoją oryginalną postać.
Ale tak w ogóle fanedity to temat rzeka:
http://www.eravhs.fora.pl/na-kazdy-temat,8/fan-edity,134.html
Dzięki. Skąd można pobrać takie filmy? Szukałem na gryzoniu Obcego, tyle że tam dźwięk jest źle synchronizowany.
Nie wiem. Od lat nie próbowałem żadnych szukać. Kiedyś były na fanedit.org ale chyba już nie udostępniają.
Sorry, wiem że nie na temat i w ogóle, alepo prostu muszę, cholera, zapytać, bo mnie ciekawość zżera. Zdajesz się mieć duże pojęcie o Obcym i oglądałeś go chyba nieraz, więc... Czemu ocena 1?
I mam dosyć czytania postów typu "oceniłeś na 10 to czy tamto, więc się nie znasz".
Miałem nieprzyjemność widzieć workprinta Aliena 3 - jakość tragedia!
Takie coś https://www.youtube.com/watch?v=h-wyQN65SDU
czy wersja rezyserska to m.in. dodanie okazalych scen zewnetrza i wnetrz statku na nowoodkrytej planecie (szczegolnie z prometeuszowym inzynierem zmarłym przed działkiem)
?
Jest jeszcze wersja "uncut" z Alicją Bachledą-Curuś i Collinem Farellem...ale umierają po 5minutach