PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=660667}

Obcy - Początek

Alien Origin
2012
2,1 907  ocen
2,1 10 1 907
Obcy - Początek
powrót do forum filmu Obcy - Początek

NIe taki zły...

ocenił(a) film na 7

Jak na film niskobudżetowy i to w dodatku "footage" to jest on naprawdę dobry.
Wcześniejsze dokonania reżysera oscylują wokół gniota (maks ocen to 2 - szczególnie
piaskowy rekin) ale ten film wybija się ponad to. Ciekawa praca kamer - kiedy jest
dynamicznie to się trzęsie, kiedy jest spokojnie to widać ładne widoki. Brak ich jednak tam,
gdzie powinny być - podobnie jak szerokiego kadru czy panoram. Sprzęt miał takie
możliwości, ale pewnie z braku środków na efekty, nie chciano tego użyć. Mimo to dobrze
się ogląda. akcja dawkowana jest etapami i rośnie z każdym krokiem. Dość umiejętnie to
jest zrobione i akurat ani razu się nie nudziłem. Zakończenie spodziewane, ale dobrze
zrobione. Fajne są ujęcia pokazujące zdarzenie z łodzią robione przez właściciela łodzi.
Podobieństwo do "Alien" jest nietrafione. Ani nie było to zamierzeniem autorów ani
kogokolwiek. Zbieżność nazw a przecież każdy kosmita u nas to Alien. Jeśli ktoś się
doszukuje tutaj stworka z filmów Ridleya to się zawiedzie. Dużo bliżej jest temu filmowi do
"Predatora" - kilka rzeczy jest zerżnięte wprost, ale trzeba uczyć się od najlepszych :) Jak na
klasę filmów niskobudżetowych - ten film zasługuje na uwagę i obejrzenie go. Oby Atkins
zaczął tym filmem dobrą passę a nie wrócił do kręcenia takich gniotów jak "Dragon
Crusade" czy "Sand Sharks".

ocenił(a) film na 1
Yarot

chyba sobie jaja robisz

ocenił(a) film na 7
Scubi56

Nie, raczej nie choć mogę zrozumieć jęki zawodu nad tym filmem. Tylko proszę obejrzeć Piaskowe Rekiny albo Dragon Crusade - od tych filmów oczy zachodzą musztardą a tutaj jest o niebo lepiej. Jak na chłamowaty film z supermarketowego kosza to jest naprawdę nieźle. Obejrzałem już naprawdę dużo gniotów i niestety (lub stety) nie są one równe. Na Filmwebie nie da się oceniać w kategoriach tylko jest jedna bezwzględna ocena. Dlatego przy wysokich (lub niskich) dobrze jest ją uzasadnić - co uczyniłem. Dla kogoś kto szuka idealnego filmu będzie to coś, czemu można dać góra 3 gwiazdki, ale na tle niskobudżetówek rodem z Asylum lub SyFy to jest całkiem niezłe.

ocenił(a) film na 1
Yarot

ale ta produkcja to jakaś masakra, grupa ludzi biega po dżungli nie wiadomo po co, niby wpadli postawić sześć kamer:) hehe. na odprawie nie dostają żadnych instrukcji, żadnego informacji o zagrożeniach, wstępnie gdy nie są niczym zagrożeni poruszają się po "guszy" praktycznie z okiem przy celowniku co jest komiczne, bo przecież nawęd żołnierze z USA podczas wojny Wietnamskiej bardziej luzowali podczas patroli w dżungli, ci sieją sztuczna spine, dodatkowo w jakim celu poruszają się z nimi "dziennikarze"??? Są zainteresowani misją pozostawienia sześciu kamer?:)))) dla mnie kwas i tyle

Yarot

Gratuluję poświęcenia i wytrwałości. Ja nie mam na tyle czasu, aby go marnować na oglądanie czegoś takiego.

Yarot

Wytrzymałem 11 min i jestem z tego dumny!!
Następnie wszedłem tutaj poczytać i ....robię miejsce na dysku!!