Obecność 2

The Conjuring 2
2016
7,1 134 tys. ocen
7,1 10 1 134481
6,6 32 krytyków
Obecność 2
powrót do forum filmu Obecność 2

Czy tylko mnie denerwuje setny horror, w którym duchy muszą na początku się 'wyćwiczyć', żeby później być w stanie kogoś zabić? Bo przez większość filmu widzimy śmieszkowe oklepane popychanie zabawek, pukanie do drzwi, zabawa żarówkami, straszenie krzykiem, przesuwanie mebli, pojawianie się tylko kiedy bohater nie widzi, bo jest odwrócony do ducha plecami. Mogłoby się wydawać, że to żaden duch lub demon, ale dziecko, które zginęło podczas zabawy w chowanego i tak się bawi po czasu kres.

ocenił(a) film na 8
MasterGuru

Mnie też to razi, ale tu wchodzi w grę budowanie napięcia i jego eskalacja - żaden reżyser, czy producent nie wrzucą kluczowych "ataków" w pierwszych 30 min. Taka konwencja i chyba trzeba odpuścić jako widz. Ja się zawsze zastanawiałam, jak wyglądałby realistyczny horror - w sumie trwałby jakieś 5 min w moim mniemaniu. Większość ludzi spierd*****by po przesuwających się meblach, czy głosach w środku nocy. End of story. Ja bym tak zrobiła :P

ocenił(a) film na 7
depoz

Duch/demon musi nabrać siły. Poczytaj o prawdziwych opętaniach etc. Zawsze zaczyna się niewinnie i dopiero potem następuje prawdziwe opętanie. Żeby to dokładniej wytłumaczyć trzeba by się zagłębić w Demonologie, ale to wszystko masz w necie, więc nie będę robić ctrl c :P Ogólnie chodzi między innymi o to, że nie jest tak łatwo sie przedostać z wymiaru duchów/piekła/zaświatów jak zwał tak zwał i byty paranormalne muszą się pożywić energią osób żywych/złymi emocjami.
No uciekła byś, ale oni tez uciekli do sąsiadów i co? Nico. Duchy często 'przyczepiają się' do konkretnej osoby (demony zawsze), więc możesz nawet i uciec do Japonii, a on i tak z Tobą będzie.