W filmie pojawiło się sporo nawiązań do Annabelle. Na początku myślałem, że to tylko drobny „gościnny epizod”: podczas przyjęcia urodzinowego Eda, gdy dorosła córka Warrenów została sama w rodzinnym pokoju, pojawił się na chwilę demon Annabelle — i równie szybko zniknął. Uznałem to za jednorazowy, minutowy smaczek dla fanów.
Później jednak film rozwinął ten motyw. Judy, przebywając na poddaszu w domu Smurlów, zobaczyła napis „Tęskniłaś?” i odruchowo zapytała „Annabelle?”. Następnie zeszła z poddasza, usłyszała dziewczęcy głos dobiegający z jednego z pokoi i poszła sprawdzić źródło. To właśnie tam zobaczyła lalkę Annabelle, która nagle się przemieniła. W tym momencie pomyślałem: demon Annabelle (według kanonu Malthus) faktycznie pojawił się osobiście.
I tutaj pojawia się pytanie: czy demon Annabelle przybył „znikąd” i w jakiś sposób współdziałał z demonem z lustra, czy też cała ta manifestacja była tylko iluzją stworzoną przez demona z lustra, który użył wizerunku Annabelle jako kamuflażu? A jeśli to tylko atrapa — to dlaczego? Czy chodziło o zmylenie Judy, wprowadzenie dodatkowego strachu, czy może symboliczne pokazanie, że całe uniwersum zła jest ze sobą powiązane?