PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627100}

Obecność

The Conjuring
2013
7,4 249 tys. ocen
7,4 10 1 248919
6,7 56 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

Chyba, że to taki chwyt, a ja jestem jeszcze na tyle głupi żeby w to wierzyć.

Blodek

Witam, pytasz czy jest na faktach, otóż na tak , jest oparty na faktach, a dlaczego tak uważam, a dlatego że, jednymi z głównych bohaterów filmu są postacie Eda i Lorraine Warrenów, którzy w swej długoletniej karierze demonologów, badaczy zjawisk paranormalnych, mieli do czynienia z wieloma niesamowitymi i przerażającymi zjawiskami. Zresztą proponuję ci poszukać informacji w necie na temat tej słynnej pary, bo moim zdaniem warto o ile interesujesz się tematyką zjawisk paranormalnych. Ja mam tylko nadzieję, że twórcy filmu, nawet jeśli nie pokażą wszystkiego, to chociaż będą się tych faktów trzymać. A co do postaci Eda i Lorraine Warrenów, to proponuję ci obejrzenie filmu pt ,,Nawiedzony dom'', opowiadającym prawdziwą historię rodziny Smurl (sorry za błąd w pisowni nazwiska), a konkretnie Jacka i Janet Smurl, którzy przeżyli niesamowity koszmar w swym nawiedzonym przez trzy duchy i demona domu. Polecam ci go dlatego, że Warrenowie również zajmowali się tą sprawą, poza tym nie tylko oni i Smurlowie byli świadkami tych wydarzeń, ale także ich sąsiedzi (mam tu na myśli Smurlów). Ja film ten polecam, bo choć jest to produkcja telewizyjna, to moim zdaniem potrafi przestraszyć i ma dobry klimat, a przede wszystkim można się na nim bać, i co jest też ważne całkiem dobrze ukazano w nim postacie duchów i samego demona. Tak wiec jeśli jeszcze tego filmu nie widziałeś, to szczerze polecam, bo uważam, że to jeden z ciekawszych, a może nawet i z lepszych filmów z gatunki Ghost story. Oto link : http://www.filmweb.pl/film/Nawiedzony+dom-1991-221694. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Scarpia_8

O! Dzięki za miłą odpowiedz :)! Z pewnością poszukam takowych faktów. Zjawiskami paranormalnymi interesuje się od około 7 lat (teraz już mniej niestety), dlatego też oglądałem baaaaardzo dużo różnych horrorów. Byłem także pewien, że ten "Nawiedzony Dom" widziałem o.o! O dziwo chyba nie. Dużo już było filmów 'nawiedzonych' dosłownie i to chyba dlatego w jakiś sposób go minąłem. Dzięki wielkie!

Blodek

Nie ma sprawy, cieszę się że mogłem pomóc. Ja też się interesuję zjawiskami paranormalnymi, i to od wielu lat, a od ilu, to trudno mi sobie przypomnieć, wydaje mi się, że już jako dzieciaka fascynowały mnie takie rzeczy, być może zrodziło się to podczas słuchania różnych dziwnych i tajemniczych opowieści, które opowiadała mi babcia, albo ciotka, gdy bywałem u niej na wsi, bo na wsi takie historie jak się ich słucha, zwłaszcza jak jest się dzieckiem mają lepszy klimat (wiadomo stary dom, wkoło las), i pewnie od tych opowieści, zrodziła się moja miłość do takich zjawisk. Lecz nad czym cały czas ubolewam, to choć wierzę w duchy, demony itp, to do tej pory nie miałem okazji żadnego z nich ujrzeć, a bardzo bym chciał, no może z wyjątkiem demonów, bo to ciężki kaliber, tak czy inaczej bardzo chciałbym ducha zobaczyć, pewnie narobił bym w gacie, ale miałbym pewność, że widziałem. Co do filmu ,,Nawiedzony dom'', to o ile dobrze pamiętam leciał on dwa razy na Polsacie, lecz niestety jakoś do tej pory go nie powtórzyli, co chyba jest dobre, bo jak wiadomo tam filmy są przerywane reklamami, co psuje cały nastrój, podobnie jak zdanie wypowiedziane przez Dartha Vadera w Gwiezdnych wojnach w wersji Czeskiej ,,Luck ja sem twój tatulek'' , zresztą nie ważne, Film polecam i to bardzo. A co do Warrenów, to nie jestem do końca pewien ale oni chyba badali też sprawę tego domu w Amityville, w każdym bądź razie, warto coś na ten temat poszukać. Aha jeszcze jedno tak na koniec, jeśli chodzi o opowieści oraz historie o duchach, to lubię nie tylko te prawdziwe, ale też zmyślone, bo jak są dobre i wywołają u mnie dreszcze, to świadczy to o tym, że opowiadający ma dobrą wyobraźnię. Natomiast jeśli chodzi o filmy, to choć tych filmów o Nawiedzonych domach, sporo powstało, to jednak wolę, te oparte na faktach. Pozdrawiam.

Scarpia_8

Siema widze że interesujesz sie zjawiskami paranormalnymi. Też coś wiem na ten temat ale staram sie nie zagłębiać bo jak mówi przysłowie "ciekawość to pierwszy stopień do piekła", a to ma tutaj duże znaczenie bo ponoć ludzie którzy interesują sie tym za bardzo często sami stają sie ofiarami swoich zaintersowań. Chciałbym znać Twoje zdanie na ten temat ? Nie boisz sie ?

akki16

Boję się i to bardzo, bo to są bardzo poważne sprawy, na które trzeba bardzo uważać. Zawsze chciałem zobaczyć ducha, ale jakoś nigdy nie miałem okazji, i mimo to , że nadal jest to moje marzenie, to raczej na siłę bym go do naszego świata nie sprowadzał, bo cholera wie jaka franca nas nawiedzi, może Yog-Sothtoth (wiem, wiem, to istota fikcyjna), ale zmierzam do tego, żeby lepiej uważać. O tym, że ludzie, którzy się tymi zjawiskami za bardzo, w końcu stają się ofiarami swoich zainteresowań, to z pewnością jest prawda, mnie na szczęście jeszcze nic takiego złego nie spotkało, i to pewnie, dlatego, że ja aż tak bardzo się w te sprawy nie zagłębiam, tzn bardzo mnie one interesują, ale boję się zagłębiać w nie bardziej, i np: rzeczy typu tabliczka Ouija, to raczej bałbym się użyć, dlatego więc wolę spokojnie poczekać, może w końcu ujrzę ducha, lub inne zjawisko paranormalne, zresztą kto wie, może już widziałem, tylko nie zdawałem sobie z tego sprawy.

ocenił(a) film na 10
Scarpia_8

tak jest on na faktach , b, duzo można znależć na anglojęzcznych stronach , niestety nie mogę żadnej podać , zainteresowałem się tym kilka miesięcy temu ale nie mam nigdzie zapisanych stron , jednak powinienes dać radę znależć :)

Blodek

Aha, jeszcze jedno, jeśli interesujesz się takimi zjawiskami, to polecam książkę Mileny Dabić pt ,,Londyn w którym straszy'', która jest bardzo ciekawie napisanym przewodnikiem po nawiedzonych miejscach Londynu, a jak wiadomo nie od dziś Londyn jak i inne tereny Wielkiej Brytanii, to kolebka duchów i zjawisk tajemniczych. Zapomniałem też wspomnieć, że moja miłość do duchów i zjawisk paranormalnych zrodziła się też podczas czytania pewnej rubryki pt ,,Opowieści z dreszczykiem'', która to pojawiała się kiedyś w czasopiśmie ,,Przekrój'', niestety ,,Przekroju'' od wielu lat w rękach nie miałem i nie wiem czy jeszcze się ona w nim ukazuje. Jeszcze raz pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Scarpia_8

Ja też interesuje się zjawiskami paranormalnymi mam pytanie jakie znasz filmy o duchach tylko nie jakieś starocie chodzi mi o nowości rok 2009 najmniej i jeszcze jedno pytanie jakich sposobów używałeś aby zobaczyć ducha próbowałeś może tablicy oszija?

ocenił(a) film na 6
HUBERTciawo

Musisz zdać sobie sprawę,że to nie zabawa tylko poważna rzecz.Chcesz zobaczyć ducha to nie śpij przez kilka dni,wtedy zobaczysz wszystko od zjaw po różowe pegazy.

ocenił(a) film na 7
Dragit17

Sam bym się nie odważył zobaczyć ducha choć może powiedz coś więcej

ocenił(a) film na 7
Dragit17

Czyli mówisz że wystarczy nie spać i to tyle? powiedz coś więcej jak to stąbą było widziałeś ducha będać trzeźwym czy na haju? ( nie obrażam cię w tej chwili też lubię sobie zapalić) masz z tego względu jakie konsekfencje duchy cię nie prześladują czy urzywałeś może tej słynnej tablicy a raczej planszy oszija? pytam całkowicie powarznie duchy to dla mnie powarzny temat naprawdę nie robię sobie jaj proszę odpisz zanim zrobię coś i będe żałował ja i moi bracia

ocenił(a) film na 8
HUBERTciawo

brak snu działa mniej więcej na organizm jak narkotyk, więc na jedno wychodzi :)

ocenił(a) film na 7
Cililing

Racja

ocenił(a) film na 6
HUBERTciawo

mój kolega miał styczność z tablicą ouija i mówił,że po tym wydarzeniu światło samo zapalało się w pokojach .Nie wierzyłem i mówiłem,że ma pierd.olca,ale jak byłem u niego i oglądaliśmy film w jego pokoju to widzielismy jak światło samo zapaliło się w korytarzu.Serio.Powiedziałem,że przypadek,ale potem w jego pokoju się zapaliło.Trochę dziwne mi się to wydało,więc pożegnałem się i szybko pobiegłem do domu.To było jakieś 9 lat temu.Potem spotykalismy sie u mnie,albo na miescie bo nie chciał siedzieć w swoim domu cały dzień.W sumie się jemu nie dziwię..

ocenił(a) film na 7
Dragit17

O cholera czyli co nie powinienem się raczej z tym zadawać ? I nie wiesz gdzie kolega kupił tą tablicę?

ocenił(a) film na 6
HUBERTciawo

to kiedyś jego siostra kupiła,ale rzuciła na strych bo nie miała odwagi jej użyć.po tym jak kumpel się nią bawił to matka kazała spalić tablice a siostra za karę musiała sama na studiach zarabiać na siebie (wczesniej od rodziców dostawała hajs)

ocenił(a) film na 7
Dragit17

Ten twój kumpel musiał mieć jaja żeby samemu się bawić taką tablicą ta twoja historyjka wciągneła mnie bardziej niż paranormal activity trochę ci nawet zazdroszczę takich znajomych moi znajomi to bardziej worki do kopania na treningu ale zawsze da się jakoś z nimi pożartować tak czy inaczej bardzo mi pomogłeś teraz wiem że ta tablica działa i pojawiło się pytanie czy mam jaja

ocenił(a) film na 6
HUBERTciawo

osobiscie nie radzę,bo duch może twierdzic,że jest dobry a tak naprawde będzie to zły demon,który zacznie dusic podczas snu.

ocenił(a) film na 7
Dragit17

Trochę poczytałem jedna laska w moim wieku używała tego i bardzo tego żałowała nie będę popełniał jej błedu pozatym Masz rację po cholerę mi w domu piepszony demon dusządu mnie we śnie ale mam jeszcze takie małe pytanko w Internecie piszą że TEN KTÓRY UŻYWAŁ TABLICY OUIJA I SPALIŁ JĄ UMŻE PO PARU DNIACH ale to przecież głupota bo twój kolega żyje NIE?

ocenił(a) film na 9
HUBERTciawo

Po pierwsze proszę o używanie znaków interpunkcyjnych... A po drugie takich zabaw nie trzeba "mieć jaj", wystarczy być skończonym kretynem. Mam przyjaciółkę, w której domu straszy- jak chciałam ją namawiać na egzorcyzm jej domu i gadałam o tym z księdzem, to było w liceum, to przez 3 miesiące cierpiałam na bezsenność i to gówno z jej domu mnie prześladowało. Takie rzeczy to nie zabawa dla głupich nastolatków, którzy chcą poczuć ciarki, a potem szukają ratunku i użalają się nad sobą za własną głupotę.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Metallowa

Masz racje

Dragit17

Od kiedy demony duszą podczas snu ???

akki16

Chyba od jutra zaczną. Nie wydaje mi sie żeby kończyło sie lub chociaż zaczynało na duszeniu we śnie.

Dragit17

Hehehe mnie też "demon" wiele razy "dusił" podczas snu...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pora%C5%BCenie_przysenne

ocenił(a) film na 7
ryszard76

ten paraliż senny to jest całkiem co innego. To twój mozg tak działa. Moj, dziadek miał to samo, później ciocia, kuzynki i kuzyn. Ja tego nie miałam i się ciesze.Najstarsza kuzynka dostała "ataku" pierwsza i jej rodzeństwo się z tego śmiało, ale później sami je dostali.Np. mój kuzyn widział zakapturzona postać w sowim pokoju, która się do niego zbliżała. Kuzynka czuła obecność kogoś w swoim pokoju, a po chwili dusiła się,a przynajmniej tak myślała. To nie jest żaden demon. To po prostu mozg. czasami mam wrażenie, ze ludzie cofają się do średniowiecza.... W czasie gdy masz takie coś w nocy, wystarczy skupić się na jednej rzeczy, np. spróbować ruszyć palcem i od razu się wybudzasz...

ocenił(a) film na 6
mikusia_161

Dzięki wielkie za te linki o Porażeniu przysennym masakra. Zdarzyło mi się to już kilka razy i myślałem że coś jest naprawdę nie tak ze mną. Pamiętam to niesamowite uczucie strachu i wrażenie że ktoś jest w moim pokoju. Teraz wiem już co to było. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
HUBERTciawo

ostatnio w Galileo było o tym, ze ludzie musieli wytrzymać kilka dni bez snu... Sprawdzali ile dni będą potrafili nie zasnąć. Rzeczywiście w czwartym dniu wszystko im się poplątało, mozg nie działał jak należy i dlatego widzieli różne rzeczy, tak naprawdę które nie istniały. Chcieli udowodnić, ze sen jest bardzo potrzebny do normalnego funkcjonowania organizmu człowieka.

ocenił(a) film na 4
mikusia_161

kurcze, jesteś w stanie dać jakieś namiary na ten odcinek Galileo? Wydaje się być ciekawy :) Btw czytając Twojego posta o porażeniu przysennym przywróciłaś mi trochę wiarę w rozsądnych ludzi...

ocenił(a) film na 7
MeMarie

http://www.tv4.pl/ramowka/galileo-extra-37/

Dragit17

hahaha, poważnie czy jaja sobie robisz ?

ocenił(a) film na 7
Scarpia_8

26 premiera ,kto idzie :P ?

ocenił(a) film na 9
bakari1

Ja, jutro przedpremierowo w Białymstoku na Maratonie strachu w Heliosie. Po trailerze mam nadzieję na dobry film.

ocenił(a) film na 7
lukbasz

No będzie tak myślę oczywiście :P

Scarpia_8

jak do cholery mozna podawac film jako zrodlo informacji?

ocenił(a) film na 6
Blodek

Na faktach...taaaaa. Na takich faktach, że ta para głównych bohaterów naprawdę żyła (Lorraine nadal jest na tym świecie:P). Kolejnym faktem jest to, że serio się zajmowali takimi sprawami. Następnym faktem jest to, że pewnie taką historię opowiedzieli. Co innego, że pewnie opowiedzieli bajkę...a scenarzyści i filmowcy jeszcze ją podkręcili. :)

ocenił(a) film na 7
saitek

A c..j ich wie czy opowiedzieli bajkę :D ważne żeby film był godny ceny biletu :D

ocenił(a) film na 6
bakari1

No jak ktoś chce wierzyć to nic się nie poradzi na to. Niech chociaż Ci ludzie, którzy wierzą, że ten film jest "na faktach" mają świadomość, że fabuła musiała zostać mocno podkręcona. Zresztą śmieszne jest to, że ci wielcy badacze akurat tej historii nie opowiadali bo była taka straszna...a inne mówili. Bicz plis.

A po zwiastunie widać jest średnio. Ta scena z powieszonym "duchem" mocno mi dawała Szóstym Zmysłem bo tylko ta babka niby widziała tego ducha. Plus masa scen, że duch się nagle pojawia przed twarzą albo za tobą i obowiązkowy głośny dźwięk, żebyś aż podskoczył w fotelu. Tylko się uśmiechałem oglądając ten trailer...bo duchy fajnie (całkiem obrzydliwie) wyglądały. Wole jak horror mnie straszy klimatem i fabułą a nie efektami dźwiękowymi. No ale nie twierdzę, że tego klimatu nie będzie.

ocenił(a) film na 7
saitek

No może ale Obejrzeć trzeba :D

ocenił(a) film na 10
bakari1

No właśnie a ja mam prośbę jakie filmy polecalibyście mi z tej tematyki horroru? czyli coś ala opętanie. Mam zamiar sobie dziś w nocy jakiś zobaczyć, ale nie chcę szukać na ślepego. Wolę coś co jest godne uwagi. Tak więc czekam na propozycje :)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
pajal

Polecam obejrzeć Grave Encounters - jeden z moich ulubionych horrorów, można się wystraszyć. Jest to horror typu found-footage, czyli nagrany kamerą amatorską. Jak dla mnie horrory tego typu dodają lepszego klimatu i czujesz się jakby te wydarzenia stały się na prawdę, bo wygląda to bardzo realistycznie. Dodatkowo ala opętanie polecam : Sinister, Naznaczony,Amityville .

ocenił(a) film na 7
pajal

Ale każdy ma inne gusta ;D

bakari1

Ja pojde, sprawdze to:)

_typer_

Faktycznie widać po filmie że poważnie twórcy podeszli do dokumentowania doniesień o nawiedzeniach. Szacun za to.
Dodam że jeśli chcecie poczytać o jeszcze innych historiach, wraz z wyjaśnieniami i radami... egzorcysty, to sięgnijcie po rzetelnie napisane sprawozdanie: Wanda Prątnicka "Opętani przez duchy - egzorcyzmy w XXI stuleciu".

ocenił(a) film na 10
saitek

myślę że to nie bajka, moja dobra kumpela była raz przy egzorcyzmie, i uwierz mi to osoba godna zaufania, ona bardzo wgłębiła się w temat kościoła, opowiadała że jak wtajemniczysz się gełęboko to odczuwasz obecność duchów, i dobrtych, i złych! demony istnieją

ocenił(a) film na 6
lisilis

Zapewniam Cię, że ten film to bajka. Temu małżeństwu udowodniono kilka oszustw. :) Co do opętań ... to choroba psychiczna. Twoja koleżanka jest super religijna i przez to jej wyobraźnia podpowiada coś. :) Jak ktoś ma jakieś halucynacje i omamy to powinien się udać do specjalisty.

Skoro egzorcyzmy to prawda to czemu w różnych religiach wypędzanie demonów działa skoro ponoć tylko katolicyzm to jedyna słuszna religia?:) Skoro egzorcyzmy to prawda to czemu nie ma nagrań jak ci ludzie lewitują albo mówią starożytnymi językami? Twoja koleżanka nie jest obiektywna bo jest super wierząca. Tak jak i ksiądz, który odprawia egzorcyzm. Również osoba poddawana egzorcyzmowi jest wierząca....i dlatego to wszystko działa jako terapia szokowa. :) Poczytaj trochę na ten temat. A i nawet jeśli istniałyby jakieś byty, które wchodzą w ludzi jak pasożyty to szczerze wątpię żeby działały na nich symbole, którym to człowiek nadał znaczenie.

ocenił(a) film na 10
saitek

ehhh to właśnie nie jest kolejna mega kalotka, każdy ma swoja drogę duchową czy filozoficzną ja np cenie sobie Buddyzm ona tak samo się w to wtłaczała ale stwierdziła ze katolicyzm jest jednak jej drogą, a co do jej przeżyć to przestraszyło ją to że ta opętana osoba powiedziała jej coś czego nikt nie mógł wiedzieć dookoła (nie pamiętam teraz dobrze co to było a nie chce zmyślać) i mówiła do niej po imieniu którego oczywiście nie mogła znać. Nie pisze tego by kogokolwiek nawracać lub przekonywać oczywiście nie musisz mi wierzyć, ja myślę że coś w tym jest.

ps spoko, rozumiem cie ze to dla ciebie bzdura, ale nie obrażaj mojej koleżanki;)

ocenił(a) film na 7
Blodek

http://www.fronda.pl/a/czy-kinowi-demonolodzy-sa-katoliccy,29657.html Proszę, rzetelne źródło na temat tego filmu

ocenił(a) film na 10
andrzej2783

Rzetelne źródło na temat filmu to masz tutaj http://static1.stopklatka.pl/library/30/7E/Obecnosc.pdf/1.0/Obecnosc.pdf

Endriu daruj sobie takie strony jak fronda :D, bo dużo na temat ''filmu'' to tam nie ma tylko jak zwykle katolicki bełkot, co to w ogóle za strona internetowy kościół ? ehh

Blodek

Może film nawiązuje do tych wydarzeń - http://paranormalnosc.blogspot.com/2008/08/nawiedzony-dom-smurlw.html

remi1982

O wydarzeniach , do których podałaś/łeś link opowiada ten film http://www.filmweb.pl/film/Nawiedzony+dom-1991-221694