PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627100}

Obecność

The Conjuring
2013
7,4 249 tys. ocen
7,4 10 1 249003
6,7 56 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

Film o nawiedzonym domu, dziewczynce która gada z duchami i ma swoją nawiedzoną zabawkę. Temat bardzo oklepany ale nie spodziewam się w dzisiejszych czasach czegoś nowego i zaskakującego jeśli chodzi o wyszukaną fabułę albo miejsce w którym odbywa się film.
Dla osób które oglądają mało filmów grozy powinien się spodobać bo są w nim i brzydkie ryje, krzyk, trochę krwi i te momenty: cisza, cisza, cisza BUUUUU.
Osobiście nie obrażam filmu ale jest przewidywalny a tego nie lubię.

ocenił(a) film na 6
DzielnaKasia

w "dzisiejszych czasach" można się spodziewać się czegoś zzaskakującego - Sinister jest tego przykładem

ocenił(a) film na 8
nigganigga

Sinister to dno w porównaniu do tego filmu.

ocenił(a) film na 7
Dzida_86

Chyba tylko pod względem ilości "strasznych momentów". Jeśli chodzi o Sinister historia była trylion razy ciekawsza i miał dobre zakończenie, tutaj spieprzyli po całości dając ten sielankowy obraz rodziny i znikających na słońcu siniaków. Mimo to oba filmy były dobre.

ocenił(a) film na 9
wilderness

"Sinister" był zarąbisty przez 45 minut, potem kaskadowo jakość waliła się w dół.
"Obecność" była po prostu fajna przez cały czas, ale żeby zasłużyć na 7,7 ("Lśnienie" ma 7,9) chyba trzeba czegoś więcej.
Fajna rola Wilsona, nie znałem gościa do dzisiaj.

ocenił(a) film na 7
Lukas_Art

Racja, ale weźmy pod uwagę, że Lśnienie ma ponad 235 tys. głosów, a Obecność jak na razie tylko 8.5 tys. Ocena tego drugiego zapewne jeszcze spadnie do około 7.

ocenił(a) film na 6
stanza

Taaa zawsze tak jest, że jak film wychodzi to jest sporo dobrych ocen (tym bardziej jak jest reklamowany w tv za PRZERAŻAJĄCY) a po jakimś czasie biorą się za niego internetowi krytycy i średnia spada. Przykładowo pamiętam jak pare tygodni po premierze ,,Bejbi blues'' weszłam tutaj żeby poczytać opinie spotkałam się ze średnią 8 z kawałkiem i samymi pozytywnymi komentarzami a teraz 4,7 i lipa.

ocenił(a) film na 9
DzielnaKasia

Więc nie pozostaje nic innego, jak tylko śledzić losy oceny. Z ciekawości będę to sprawdzał.

ocenił(a) film na 9
stanza

Rzeczywiście, może tak być, ale film nie zasługuje na jakiś drastyczny spadek oceny, bo to na prawdę dobry horror i miłe zaskoczenie.

ocenił(a) film na 7
Lukas_Art

Film zdecydowanie zasługuje na minimum taki spadek oceny:)
Nie dlatego, że jest aż tak zły (sam oceniłem na 7), ale ze względu na to jak to 7,7 ustawia film względem znacznie lepszych horrorów.

ocenił(a) film na 9
Dealric

A może darujmy "Obecności" tak wysoką notę, a zabiegajmy o wyższe noty dla tych lepszych horrorów?

ocenił(a) film na 7
Lukas_Art

A jak to zrobić według Ciebie?

ocenił(a) film na 9
Dealric

Oceniać?

ocenił(a) film na 10
Lukas_Art

LUKASZU to mam dla ciebie ciekawostke: WLASNIE TEN WILSON GRA W NAJNOWSZYM FILMIE PASIKOWSKIEGO U BOKU NASZEGO AKTORA DOROCINSKIEGO. FILM OPOWIADA O R.KUKLINSKIM...

ocenił(a) film na 6
wilderness

Zgadzam się zakończenie spieprzyli. Jak mam oglądać filmy grozy to niech w większości przypadków wywołują u mnie strach i smutek a nie strach i uspokojenie bo cała rodzinka przeżyła i jest cała i zdrowa.

ocenił(a) film na 6
Dzida_86

Dzida skoro tak uważasz to śmiem twierdzić że jestes własnie fanem konwencjonalnego straszenia. Sinister był bardziej zaskakujący i straszył nie tylko obrazem ale i genialną złowiesczą muzyką, Conjuring natomiast to sztampa. Mimo tego uważam że to niezły film.

ocenił(a) film na 6
nigganigga

Sinister to też taki przykład film o domu w którym się działy straszne rzeczy. Jednak motyw z kasetami był dość szokujący ponieważ mialy swój osobliwy klimat. Fakt faktem jest dość zaskakujący ;)

DzielnaKasia

Na Sinister usnelam wiec bez porownania do tego filmu ...

nigganigga

To znaczy tylko coś zupełnie nowego ma prawo być dobre??Jeśli było gdzieś coś podobnego i film jest świetny to twoim zdaniem jest do bani bo to nie jest coś nowego??

ocenił(a) film na 6
hantos

przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź i odpowiedz sobie na pytanie

nigganigga

cholera sorry nie do twojej wypowiedzi kliknełem :).Miało być do tej najwyżej....

ocenił(a) film na 9
DzielnaKasia

Nie można filmowi zarzucać powtarzalności schematów, ponieważ jest on oparty na prawdziwych wydarzeniach. Wiem, że dla co po niektórych schematyczne działanie demonów może być nużące, ale tak to wyglądało w tamtej sytuacji i musimy to przełknąć. To jest dodatkowa zaleta dla filmu ponieważ mimo tego twórca filmu potrafił przerazić.

ocenił(a) film na 8
KingSW

mi cos sie zdaje ze jest tak oparty na prawdziwych wydarzeniach jak np "blair witch project" xD

ocenił(a) film na 8
19aska93

ale co nie zmienia faktu, ze film dobry ;)

ocenił(a) film na 9
19aska93

Wiesz, jednak lalka Anabell naprawdę istnieje i sytuacja z nią związana także miała miejsce. OD razu mówię że nie jestem jakoś super wierzący, ale skoro Kościół, jako księża, którzy uważają że tylko oni mają rację i są nieomylni mimo wszystko uznali Ed-a Warrena jako prawdziwego demonologa i jego egzorcyzmy nie zostały potępione, wręcz przeciwnie. W internecie można znaleźć wywiady z panię Perron bodajże, czyli pierwowzorem matki z Obecności. Coś w tym jest :)

19aska93

Ludzie mają już taką naturę, że zawsze tylko krytykują. Oglądam sporo horrorów, więc mam porównanie. Dla mnie ten horror był świetny i tego typu horrory mnie interesują. Nie mogę zrozumieć peanów na "Sinister" w porównaniu do tego filmu był nudny i ciągnął się jak flaki z olejem. Jak dla mnie 8/10. Szczerze polecam

Leila30

Polecam przeczytać tą recenzję: http://horror-buffy1977.blogspot.com/2013/08/obecnosc-2013.html