PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=613320}

Ocalony

Lone Survivor
2013
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 86004
6,2 23 krytyków
Ocalony
powrót do forum filmu Ocalony

Sama historia wspaniala a zarazem tragiczna. Chyba pierwszy raz w zyciu obejrzalem napisy do konca bez przewijania, nie moglem ich po prostu wylaczyc.... Bardzo dobra muzyka, idelanie pasuje. No kuzwa nie bede ukrywal, mialem lzy w oczach i w trakcie filmu i na sam koniec, bo ta tematyka, ten klimat jest mi bardzo, bardzo bliski. I mam w dupie co sobie ludzie o tym pomysla. To jest prawdziwe bohaterstwo, to jest prawdziwe poswiecenie, walka do konca za kolegow, przyjaciol, braci.
Zainteresowanym polecam ksiazke Marcusa: "Przetrwalem Afganistan", tam jest wszystko.

ocenił(a) film na 5
sziwa

Mnie zawiódł początek, bo po tym jak pokazali reanimowanego Whalberga nie chciało się już oglądać wiedząc jak się skończy.
Dziwię się, że puścili tego agresywnego pasterza, który dwa razy próbował im się wyrwać. Powinni go zabrać ze sobą i puścić później (dziadek i dziecko nie byliby tacy szybcy) lub zranić np w nogę, by nie mógł szybko się przemieszczać. Szkoda , że przez błędną decyzję dowódcy oddział musiał ponieść takie konsekwencje.

ocenił(a) film na 7
ciosina

Pamiętam słowa Axelson'a gdy mówił, że dużo rzeczy może się popsuć. Tak jak już kiedyś wspominałem, niestety poprawność polityczna zabiła tych chłopaków.

ciosina

"Mnie zawiódł początek, bo po tym jak pokazali reanimowanego Whalberga nie chciało się już oglądać wiedząc jak się skończy. "
A jak miał się skończyć? W końcu to film na bazie książki, która jest wzorowana na autentycznych wydarzeniach (do tego zdecydowana większość ludzi zabierających się do niego zna historię operacji Red Wings). Aż mi ciśnie się na usta treść tego zmyślonego dialogu:
- Hej.
- No hej co tam.
- A wiesz co? Zacząłem czytać fajną książkę nazywa się Biblia...
- SPOILER JEZUS ZGINIE

ocenił(a) film na 5
albi131

Dzięki za info.

ocenił(a) film na 10
sziwa

Ja zupełnie tak samo... Bo to właśnie taki film. Na którym to faceci płaczą...

ocenił(a) film na 3
JohnyXtreme

Płaczą? Raczej śmieją się przez łzy ,oglądając ten łańcuch absurdu i idiotycznych decyzji robiący z najlepiej wyszkolonych żołnierzy pospolitych debili. Widać mamy inne określenie na facetów (może mieścisz się w rurki?).

ocenił(a) film na 10
ot1k

Trollom dziekujemy za uwagę.

sziwa

nie wiem jak było na prawdę, na ile historia jest podkoloryzowana, ale dla mnie było dziwne że atakuje ich wróg, przewaga liczebna miazga, a oni ... próbują nawiązać walkę i łączność równocześnie ? zamiast sie wycofać 2 na 2 i szukać innego miejsca ?
dostają kulkę za kulką i teksty - pociski go szczypią ?! z ak47 ? wydział ktoś te pociski ? to nie kal.22 .... no bez jaj :D
straszne to chaotyczne jak na najlepsze jednostki świata ...