PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=298320}

Od-rodzenie

Gwai wik
2006
6,6 1,7 tys. ocen
6,6 10 1 1685
4,0 2 krytyków
Od-rodzenie
powrót do forum filmu Od-rodzenie

8/10

ocenił(a) film na 8

Rewelacja!
Film szczególnie urzekł mnie tym, że bezkompromisowo niszczy schematy z góry ustalone
dla horrorów Azjatyckich. Blade bachory z długimi czarnymi włosami, nie tyle co się znudziły
lecz mnie osobiście zaczęły one drażnić, choćby w takich produkcjach jak "Ryeong" czy "Phii
khon pen" zostały nadmiernie wykożystane przez co oba filmy autentycznie nudziły.
Jednak całe szczęście, że istnieją tacy reżyserzy jak bracia Pang, którzy bezgranicznie
wciągają widza w swój świat i dają ponieść się wyobraźni, przez co widz ma okazję poczuć się
zagubiony jak główna bohaterka w swoim własnym psychodelicznym świecie.
Film nie straszy jak Tajlandzki Shutter, nie posiada tak wszechogarniającej atmosfery grozy
jak chociażby Ring, jednak twórcy wnieśli prawdziwy powiew świeżości co do gatunku.
Myślałem ,że przejście typowego Azjatyckiego ghost movie w baśń niezbyt mi przypadnie do
gustu, jednak owa baśń jest wystarczająco mroczna i przerażająca by przypadła do gustu
miłośnikom horrorów (szczególnie Azjatyckich).
Film zaskakuje na każdym kroku, ścieżka dźwiękowa stoi na bardzo wysokim poziomie,
klimat świata wykreowanego rzuca na kolana, nieźle straszy i posiada niesamowite efekty
specjalne.

Polecam, aczkolwiek nie jest to typowy horror, a fani mocnych wrażeń mogą poczuć się
zawiedzeni. Ja na szczęście nie byłem ;P

GHX03

Lubię mocne wrażenia ale uważam, że dobry. Tym bardziej że, nie straszy dla samego straszenia tylko bardziej przestrzega przed podejmowaniem pochopnych decyzji w życiu. Nawet miejscami wzruszający.

ocenił(a) film na 8
Burmistrz

Też lubię mocne wrażenia podczas filmu, dlatego myślałem, że ten akurat będzie nudny i przewidywalny.
Na szczęście się myliłem..

GHX03

Ja w sumie nie wiedziałem czego się spodziewać, na forum wszedłem dopiero po seansie. Pozwoliłem się zaskoczyć, chociaż czasami z ciekawości oglądam coś, tylko dlatego, że na forum są prawie same negatywne opinie. Ten film ma jednak wielu zwolenników, wchodząc tutaj myślałem, że założę temat i będę miał atak ze strony przeważającej liczby przeciwników. Lubię filmy niekonwencjonalnie zrobione i przez to czasami muszę się przedzierać przez rzesze antyfanów.
A tu proszę, niespodzianka, ktoś napisał bardzo podobnie do mojego zamierzonego tematu, więc po co się powtarzać? Poczekamy na kogoś, kto napisze, że film słaby i przewidywalny :D

ocenił(a) film na 8
Burmistrz

Ogólnie niewiele osób tutaj piszę. Ale nie raz musiałem się przedzierać przez atak antyfanów, i stawało się to irytujące w przypadku filmów, które uważam za prawdziwe arcydzieła.
Również zupełnie nie wiedziałem czego się spodziewać po tym filmie, jednak fabuła i klimat nie pozwoliły mi się nudzić ani przez chwilę, co uważam za bardzo duży plus.