Odludzie

The Outwaters
2022
3,3 716  ocen
3,3 10 1 716
5,6 5 krytyków
Odludzie
powrót do forum filmu Odludzie

ocenił(a) film na 7

Film korzysta z przepisu Blair Witch Project, ma też senny pierwiastek Pikniku pod Wiszącą Skałą korzysta także z surrealistycznych koszmarów Lyncha i receptury kina gore. Jest to na pewno bardziej interesujące i szalone od innych, współczesnych horrorów bazujących na oklepanych schematach. W dodatku domaga się wyjaśnienia i wysnucia własnych teorii. Czasami autor nadużywa środków i dezorientuje widza wybijając go z rytmu. Seans jest jednak ciekawym doświadczeniem. Długa, lecz uzasadniona ekspozycja przechodząca w złowieszcze sygnały, a następnie psychotyczny atak na bodźce i zmysły. Efekty świetlne i dźwiękowe robią robotę, aktorzy starają się jak mogą być autentyczni, charakteryzacja jak na ograniczony budżet naprawdę daje radę, chaos montażowy jest zgodny ze stylem paradokumentu. Jak dla mnie The Outwaters wyróżnia się na tle pozostałych produkcji tego gatunku.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
crusing24

Zachęciłes ;)

crusing24

Gdzie obejrzeć?

mikxwhy

taktyczna .

crusing24

Gdzie oglądałeś jeśli można wiedzieć???

ocenił(a) film na 7
adamwasienko

Moja kuzynka mieszka w USA i oglądałem z nią online przez kamerę.

crusing24

Ahaaa dzięki

ocenił(a) film na 4
crusing24

chciałem polubić ten film... nie frustrowało cię to dziwne oświetlenie? miałem wrażenie, że połowę filmu oglądam przez rolkę papieru toaletowego bo na ekranie miałem średnicę 5 cm, w której było coś widać, jakby latarka w kamerze oświetlała tylko mały punkt przed sobą non stop, myślałem, że zejdę z frustracji...

ocenił(a) film na 7
jerzunio

Trochę tak, niekiedy było to irytujące, bo chciało się zobaczyć więcej, wolniej i dokładniej, a dostaliśmy taki trochę urywany i cięty kolaż montażowy. Chociaż tłumaczę sobie, że zabieg był celowy, żeby podkreślić szaleństwo i chaos wydarzeń za pomocą małej kamerki zainstalowanej na głównym bohaterze.

ocenił(a) film na 3
crusing24

Może i tak, ale jak dla mnie nic w tym ciekawego, w dodatku strasznie męczące jest oglądanie takich konstrukcji "artystycznych". Wiem, że oryginał, ale samo to to za mało żeby nie zasłużyć na niskie noty. Cenię wysiłek artystyczny, tu go jest malutko i dlatego nie zasługuje na wyróżnienie. Ot klepnęli coś i poszli licząc na czyjąś uwagę.

ocenił(a) film na 7
mordachamordasinski

Spoko, albo ktos kupuje taka formule albo nie. Ja kupuje. Troche znudzily mi sie typowe horrory o tym samym, a ten jest dziki i alternatywny, ma cos w sobie innego. Proba wyjscia poza schematy.

crusing24

Chopie, ty to chyba brałeś LSD przed seansem, dlatego ci podeszło.

ocenił(a) film na 7
Freeman_10

Widzialem gorsze horrory z lepszymi opiniami. Nie trzeba niczego brac, zeby film sie podobal, ziutek.

crusing24

Oczywiście, że można na trzeźwo, co jeszcze więcej mówi o oceniającym :P

ocenił(a) film na 7
Freeman_10

Wbijam :P

ocenił(a) film na 5
crusing24

ja widzę dwa wytłumaczenia: 1. Trafili na skażoną strefę i się pozabijali , świadczy o tym znaleziona tabliczka i maska 2. Zginęli już wcześniej w katastrofie lotniczej

ocenił(a) film na 3
crusing24

Film ma kilka fajnych scen i wizualnych motywów, ale toną w zalewie dłużyzn i nikną w ciemności i przez trzęsącą się kamerę. Umęczyłem się na tym eksperymencie filmowym za bardzo, aby docenić wizję i wysiłek twórców, i zazdroszczę Ci, że Ty nie.