czytalem wszystkie ksiazki Mario Puzo (to ten Geniusz co napisal Ojca Chrestnego) i powiem szczerze, ze Francis Ford Coppola nakrecil film na rowni z ksiazka! a co gorsza nakrecil tez druga czesc (i jest to jedyny film w historii kina, ktory moze konkurowac z pierwowzorem)! BRAWO!!!!!!!!!!!!
to prawda
jedyny film (cykl), w którym wszystkie cześci są naprawdę dobrym kinem
Przeszukuje internet i ciagle nie wiem - co to znaczy "pojsc na materace"? Wiem ze to z ojca chrzestnego. Czy ktos moze mnie oswiecic?Dzieki!
nie jestem co do tego pewien, ale ja 'pojsc na materace' rozumiem przez zamelinowanie w jakims mieszkaniu podczas wojny ganow (brak wiekszej wygody - spanie na materacach)
Uzupełniając Twoje słowa pójść na materace oznacza, że będzie wojna między gangami. Dlatego jak ktoś ma z kimś zatarg mówi, iż pójdą na materace. Polecam książkę i film.
Pojsc na materace oznacza nic innego jak wynajac kilka mieszakan dobrze zakonspirowanych, ukrytych. Nastepnie dowodzcy regime-ow wyposazali je w lodowki i zapasy jedzenia, a takze materace do spania.
W czasie wojny gangow w tych mieszkaniach mieszkali cyngle, stanowily one dobra baze wypadowa przy montowaniu ofensywy.
W moim mniemaniu pojsc na materace to isc na calosc w wojnie gangow, nie licza sie wtedy interesy, a jedynie krwawa vendeta. Interesy moga ucierpiec, jesli cyngle pojda na materace.