Ogólnie film był bardzo dobry. Patrząc na niektóre filmy które miały ostatnio premierę to ten trzymał wysoki poziom. Ale mimo to ten film ma pełno dziwnych, śmiesznych sytuacji jak na przykład ta że jednemu samolotowi udało się w kilka minut opanować Waszyngton, albo to że jedno działo na dachu niszczy chyba z 6 black hawków które nie są w stanie go zniszczyć po czym w następnym ujęciu widzimy jak nasz Rambo rozwala to działko z rakietnicy. Śmieszny było też to że prezydent zarzekał się na wszystko że NIGDY nie poda kodu, po czym widzimy jak w następnej scenie kod jest już wpisany. WTF ?! Osoby które robiły ten film myślały pewnie że tak łatwo oszukają widza. Tak samo dziwne mnie też jak udało się dostać tym złym bohaterom pod przykrywką dostać do białego domu. Nikt nic nie podejrzewał ? Tak, tak wiem że to film akcji ale po prostu wkurzają mnie takie absurdalne sytuacje.
Kod był wpisany, bo terroryści wiedzieli, że akurat prezydent go nie poda i odpowiednio wcześniej uruchomili program, który miał go złamać - czyli program odszyfrowywał trzeci kod, a dwa pierwsze powiedzieli im pani sekretarz obrony i ten pierwszy gość --> wszystkich trzech komputer niby nie zdążyłby złamać, ale z jednym sobie poradził. Co jakiś czas był pokazywany ekran, gdzie widać było pojawiające się kolejne odszyfrowane znaki kodu.
Ale dla mnie jest dziwniejsze, że komputer nie poradził sobie z wszystkimi trzema kodami w ciągu paru minut - co za problem rozszyfrować 2 litery i 5 cyfr? To nie jest aż tak wiele kombinacji.
Co do tego przykrycia - przede wszystkim Kang (poszukiwany terrorysta, ale nieznany żadnym światowym agencjom z twarzy) pod fałszywym nazwiskiem dostał się (zapewne kilka lat wcześniej i powoli awansował na ich drabinie płac) do południowokoreańskiej ochrony rządu. A stamtąd już łatwo mu się było dostać do Białego Domu, jako szefowi ochrony premiera Korei Południowej.
Ja za dziwno-śmieszną sytuację uznałem rozmowę prezydenta z ochroniarzem: "Nie martw się, Biały Dom był ubezpieczony", gdzie w tle mamy mnóstwo ciał poległych ;)