Olimp w ogniu

Olympus Has Fallen
2013
6,5 76 tys. ocen
6,5 10 1 76070
5,2 23 krytyków
Olimp w ogniu
powrót do forum filmu Olimp w ogniu

Do ok. 20 minuty filmu ocena 7/10, w połowie już spadła do 6/10 natomiast na sam koniec
zatrzymała się na tylko/bądź aż 5/10... W ogóle sama fabuła pomimo wszystko jest bardzo
mało realistyczna i nieprawdopodobna, ale rozumiem, że w filmie można wszystko pokazać.
Niestety mnóstwo było nielogiczności Ttakże aż zęby bolą... Zacznę od początku (UWAGA -
SPOILERY!!!)
1. Kwestia syna prezydenta - od początku sugerowano, iż odnalezienie przez napsatników syna
głowy państwa jest i miało być kluczowe w celu uzyskania kodu, natomiast jak się później
okazało nie miało to zupełnie znaczenia.
2. Kwestia zdrady jednego z agentów - był on tak zdeterminowany, wydawał się nieugięty w
swoim niecnym postępowaniau, a potem nagle jak dostał łomot od głownego bohatera,
rozkleił się jak panienka i powiedział oa, tak ni z gruchy, ni z pietruchy : "pogubiłem się"
WTF??? Po czym grzecznie i posłusznie wykonał polecenia Banninga. Nielogiczność, której
nie kupuję...
3. Kwestia kodu - sam prezydent nakazał ujawnić hasło dwum pozostałym osobom, by
zaoszczędzić im tortur, gdyż sam powiedział, że od niego i tak się nie dowiedzą trzeciego
ostatniego hasła, a tymczasem pod koniec filmu nagle porywacze wpisują ostatni kod, ten od
prezydenta, ktory miał rzekomo być twardy i nie powiedzieć ani słowa na ten temat. Kolejna
sprzeczność, tym bardziej, iż nie pokazano w jaki sposób wydobyli kod od prezydenta.
4. Kwestia nowej Broni Hydra - to już śniechu warte, zwyczajne syzbkostrzelne działko, ktore
wykańcza 4 śmigłowce, podczas gdy owe helikoptery nie porafią zestrzelić rakietami jednak
stacjonarnego działka. Beznadziejne.
5. Kwestia śmigłowca przygotowanego dla porywaczy, który nagle wybuchnął podczas
startowania. Skąd się wzięła eksplozja?
Morał można wysnuć jednynie taki: "postępuj zawsze według protokołu", ale jeśli tak by
postąpili, to nie byłoby właściwie filmu (chodzi mi o wprowadzenie delegacji koreańskiej do
bunkra prezydenciego, co było niezgodne z regulaminem i już wiemy po co są takie przepisy).
Generalnie podsumowując film słaby i nie polecam.

ocenił(a) film na 8
ZwiastunNocy

1. Było powiedziane, że syn jest potrzebny by złamać prezydenta i by wyjawił "po dobroci" kod, ale ostatecznie go złamali (kod nie prezydenta), później mówią, że to niemożliwe bo by potrzebowali kilku dni, ale jednak nie bo nie musieli łamać 3 kodów tylko 1 czyli = bardzo trudne, ale uznali, że wielki spec był do tego zdolny.
2. Ja nie kupuję bardziej jego zdrady. Bo co? Bo żeby zostać prezydentem wystarczy wydać 0,5 miliarda $? I dlatego zdradził? Chyba rzeczywiście się pogubił i zrobił to tylko dla kasy.
3. Złamali go, mówią o tym w pentagonie.
4. Nie jestem żołnierzem, ale wydaje mi się 1. Musieli dostać rozkaz co zajęło trochę czasu. 2. To ludzie - trzeba wycelować, pomyśleć, jest stres itd. 3, To była inteligenta broń od razu namierzała 100% celnie i non stop strzelała. Nie wiem czy możliwe czy nie, ale nie takie rzeczy były w nie takich filmach = jest to do kupienia.
5. Wysadzili się niektórzy komandosy koreańscy, jak przy rozwalaniu bramy wejściowej białego domu.

Widać wystarczy zwykle uważnie oglądać film i się zrozumie :).

ocenił(a) film na 5
tomciog18

Co do ostatniego punktu też miałem takie odczucie i takie wytłumaczenie jestem w stanie zaakecptować, natomiast z pozostałąTwoją argumentacją się nie zgadzam, mam inne zdanie i mnie to nie przekonało po prostu... Ale każdy ma prawo do swoich ocen i swojego zdania. A tak przy okazji uważnie oglądałem film i to nie ma nic wspólnego z moją oceną.

ocenił(a) film na 8
ZwiastunNocy

Punkty 1,3,5 to tylko uważne oglądanie filmu, wszystko zostało podane na tacy z tych punktów w filmie.

ocenił(a) film na 5
tomciog18

Takiego kodu nie da się złamać w kilka godzin. Tzn gdyby istniał w rzeczywistości - bo miałby więcej niż 8 bodajże żenujących znaków... Kod dezaktywacji był dłuższy niż wszystkie trzy kody aktywacyjne. Śmiech.

Samo "pozyskiwanie" dwóch pierwszych członów kodu to żenua. Witki opadają. Aby zdobyć kod, którego użycie to gwarancja śmierci dziesiątek milionów Amerykanów wystarczy dać komuś w mordę trzy razy i dodać dwa kopniaki. I już. Masz, tylko nie bij więcej... Plus ta pompatyczna gra aktorska "nie, nie, ode mnie kodu nie dostaną, jestem twardy". WTF?
Debilizm graniczący z "Pogubiłem się"...

Ogólnie średniawka, z dobrą jedną sekwencją - zdobywaniem Białego Domku. Pomysłowe, widowiskowe, trzymające w napięciu. Reszta scenariusza dziurawa jak budżet, aktorsko najlepszy Freeman (a jest na ekranie 3 minuty), najgorszy prezydent

Cerbin

Film dobry ciekawie sie go ogląda,daje mocną siódemkę,była by ósemka ale te patriotyczne śpiewki to przesada.

ocenił(a) film na 5
MARTIN911

Film do cna przesiąknięty patriotycznymi akcentami, za dużo, przeładowali. Momentami dramat na ekranie a ja uśmieszek na twarzy, sorry ale nie dawałem rady.
Myślałem że Emmericha nie da się przebić, ale Fuqua dał rade.
Sceny akcji niby fajnie zrobione, ale ten patos... przytłoczył wszystko, szkoda że Cage'a nie wzieli on tu by pasował.

ocenił(a) film na 2
ZwiastunNocy

Plusy - Film do 50 min naprawdę dobry , nieprzewidywalny , dobra muzyka , świetna gra aktorska , ( zwłaszcza aktora który grał Banninga ) .
Minusy - Cała dalsza część filmu to totalna klapa , no i jeszcze "happy end" . Jakoże film jest dobry w połowie to Daje 5/10 .

ziomek5548

a gdzie jest napisane ze amerykanskie oddzały sa najlepsze.sa kraje gdze terrorysci sa szkoleni do zadan specjalnych.bydz moze nawet sluzyli w oddzalach specjalnych.

ocenił(a) film na 2
Wojtek107712

Umiesz czytać ? Gdzie ja napisałem coś o oddziałach amerykańskich ?

ziomek5548

bo wasze komentasze mie dobijaja.to jest zle to nie tak.to klapa.to gowno.to moze lepiej wcale takich filmow nie oglandajcie.poczytaj ksiazke.a internet jest dobry?

ocenił(a) film na 7
ZwiastunNocy

Śmigłowce typu Black Hawk nie mają zamontowanej wyrzutni rakiet... a co najwyżej jakiś minigun.
A wątpię żeby oddział szybkiego reagowania który ma za zadanie odbić budynek zabierał ze sobą wyrzutnie...