Olimp w ogniu

Olympus Has Fallen
2013
6,5 76 tys. ocen
6,5 10 1 76070
5,2 23 krytyków
Olimp w ogniu
powrót do forum filmu Olimp w ogniu

jak dla mnie OK, fabuła przecież nie jest taka mega podobna do poprzednich filmów
"KATASTROFICZNYCH" :) motyw z koreańcami jest nawet w miarę relany! Mnie się film podoba,
jestem nim nawet pozytywnie zaskoczona bo włączyłąm go spodziewając się klapy.

ocenił(a) film na 6
sabina_m

Dla mnie film, ma bardzo fajnie zrealizowaną scenę ataku na biały dom, która od początku do końca trzyma w napięciu, jest świetna i to jest jedyny największy atut tego filmu, drugi to kategoria R

Reszta to już zwykły sensacyjny film, nawet niezły, chociaż Butlerowi mogli dać lepsze teksty... :/

momentami efekty specjalne walą po oczach, rewelacji nie ma ale można zobaczyć jak ktoś lubi tego typu rozrywkę

ciekaw jestem jak wygląda konkurencyjny ''Świat w płomieniach'' :)

ocenił(a) film na 8
sabina_m

Mi bardzo przypadł do gustu (choć to kino na raz). Zdziwiłem się iż jest to taki klasyczny powrót (w kinie wysokobudżetowym) do kina akcji lat 90-tych - prosty, klasyczny bohater twardziel ze swymi odzywkami ratujący świat przed złymi terrorystami. Niestety film nie jest tak dobry jak "Szklana Pułapka" (luźny film akcji z mnóstwem gagów i żartów itd) ale jakoś się tam trzyma. Spodobało mi się iż w porównaniu do "współczesnych bohaterów" ten "nasz" agent się nie bawi - szybki cios, pchnięcie, dobicie bez sentymentów, tortury i gotów poświęcić prawie każdego aby wypełnić swą misję.

Najlepszy fragment filmu to zdecydowanie widowiskowy i trzymający najbardziej w napięciu atak na Biały Dom - wow.
Teraz czekam na "Świat w płomieniach".

ocenił(a) film na 4
sabina_m

"Dla mnie film, ma bardzo fajnie zrealizowaną scenę ataku na biały dom"
to propaganda a nie atak na Biały Dom. Coś takiego nigdy nie zostałoby wprowadzone w życie, bo żaden terrorysta nie jest debilem aby zgodzić się na porażkę w pierwszej minucie planu.

Po 20 minutach zaczyna się absurd na absurdzie. Kino dobre dla 14 latków bez szkoły, którym cieknie jak w 1 minucie ktoś ginie.
Nie ma tam logiki. Jest to ośmieszenie Hamerykańskiej obrony.

[Spoiler]
- Samolot na terytorium USA, JAK!!???? Są strefy powietrzne, z jakich składa się terytorium USA jak i dookoła tego kraju.
- SS po rozpoczęciu ataku na Biały Dom pchają się jak muchy do gówna pod ostrzał na frontowe drzwi??
- główny bohater biegający z pistoletem, gdzie dookoła leża trupy z karabinami
- JEDNE Z LEPSZYCH - były agent (2,5 roku urlopu) ma dostęp do systemu zabezpieczeń Białego Domu!!!!!!??????
- terroryści wewnątrz budynku biegają w kominiarkach (przed kim ukrywają swoją tożsamość)
- prezydent rzuca na prawo i lewo kodami dostępu. Pod groźbą zabicia jednego człowieka?????????
- tortura - kopanie i bicie po twarzy pięścią - Załatwi kod dostępu
- itp., itd.

Tak jak pisałem absurd na absurdzie. Nie musicie mieć nic wspólnego ze służbą mundurową, ale od podstawowej wiedzy i logicznego myślenia to was nie zwalnia.

Marucins

...a najlepsze jest to że zwykłą wkrętarką na baterie bez SDS-a robili półmetrowe dziury w betonie. Fizycznie to jest niemożliwe. Są wiertarki SDS na baterie ale ten sprzęt jest co najmniej 2x większy niż to, co użyli do filmu. lol