PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=231336}

Omen

The Omen
2006
6,1 42 tys. ocen
6,1 10 1 41515
4,2 6 krytyków
Omen
powrót do forum filmu Omen

Znak SZATANA to 616 a nie 666 kiedys tak uwazali ze 666 to SZATAN ale ludzie są głupi bo pomylili cos.
Bo Prawdziwy SZATAN to 616 !!!!!!!!!!!!!
MOZECIE MI NIE WIERZYC !!!!!!!
Ale poszukajcie w ksiązkach starych !!!!!!!!

SadSam

w życiu chrześcijan moze zmienić. Ta symbolika ma jakieś znaczenie, jeśli zostanie odkryty cel tego symbolu może wszystko zmienić. cała wiara chrześcijańska może zostać wywrócona do góry nogami, a z tym przekonania wielu ludzi

Taja

otym, ze '666' jest błędne i powinno być '616' pisał Fakt....

BUNCH

sorry ale nie wierzcie wszystkiemu co Wam fakt powie... powiem inaczej: nieczemu nie wierzcie co Fakt pisze:) pozdr

ocenił(a) film na 10
smakoszz

W Biblii w ktoryms Testamencie co szóste słowo to szatan i dlatego 666 a nie 616 hehe :) ehh

Hehe ludzie wierzą faktowi n/c do czego to dochodzi :P
Są ludzie i są taborety...

Poznaj_Rzeznika

Apostołowie często zmieniali niektóre fakty i w bibli jest wiele kłamstw. To też było w tych papirusach w których podali 616. Prawde mówiąc bardziej wieżę papirusom niż bibli. A w boga ani szatana nie wieżę.

smakoszz

no to teraz stary wykazales sie elokwencja... czy tylko dlatego, ze np. o śmierci papieża napisal fakt(tez) to znaczy, ze to nie prawda? nawet jakby to napisano w "naszym dzienniku" ojca Rydzka i bylo by to poparte analizami i faktami to trzeba przyznac im racje.

BUNCH

Ja tam bardziej wierzę Biblii niż Faktowi... poza tym: "Liczba sześć to liczba niedoskonałości, niepełności, wg judaizmu także liczba szatana" (wikipedia). ja nie wiem jak to w końcu jest z tą liczbą. I powiem Wam, że chyba się nie dowiemy.

BUNCH

CHŁOPIE !!! TY WIEŻYSZ FAKTOWI ???!!! TO ŁĄDNIE MASZ ******** POD KOPUŁĄ !!! JAK FAKT NAPISZE ŻE EMINEM JEST CZARNY, BIZZARE (raper form D12) JEST ANOREKTYKIEM, DZIADEK TUSKA BYŁ HITLEREM TO IM UWIEŻYSZ ???!!! GRATULUJE TOBIE !!!

BUNCH

no FAKT to same mądre i przydatbe rzeczy pisze hehehe

SadSam

ja gdzieś wyczytałem że szatan ma liczbe 0 700 ale to nic pewnego :) ale zwała na tym forum ...

GenGary

Ludzie czasami wierzą faktowi jeżeli potwierdzają pewne rzeczy Naukowcy i bibliści. A jeżeli jesteś tak ciemny że nie umiesz niczego do siebie innego dopuścić (nie mówie że akurat 616 to prawda) to przeczytaj sobie ten artykuł
http://www.kosciol.pl/article.php/20050701235615468 [www.kosciol.pl/article. ...] I sam jestes taboret

Taja

może zaczne od początku.
Biblia została orginalnie zapisana w wielu językach. do naszych czasów niedotrwał prawdopodobnie żaden orginał wszystko na czym się opieramy to tłumaczenia a jak wiadomo mogą być błędne ( bo czego tłumacz niewie to zmyśli albo ominie) dlatego prawdopodobne jest że prawdziwą liczbą besti jest 616 (może w papirusie w miejscu jedynki była dziura albo jakas plama i tłumacz pomyslał że powinna być 6)
Co do uzasadnienia że 666 jest niedoskonałą 7 jest to współczesna próba uzasadnienia bo nigdzie w Bibli niejest to napisane. Pozatym Biblia jest pełna metajor i niemozna jej interpretować dosłownie
pozatym szatan juz dawno zmienił swoja liczbe na 666 bo skoro wszyscy jej używaja to czemu on niemiał by tego zrobić :P

AMPS

Jeden mądrzejszy od drugiego. Oto kilka FAKTÓW dotyczących liczby 666:

- 666 kHz jest częstotliwością dużego radia AM w południowych Niemczech - Bodenseesender, które można odbierać nocą w całej Europie. Jest to także częstotliwość stacji Australijskiej Korporacji Nadawczej w stolicy.

- 666 jest marką syropu na kaszel w USA.

- 666/TCP jest numerem portu używanym przez grę Doom firmy id Software.

- 666 jest ósemkowym zapisem praw dostępu w systemach operacyjnych typu Unix, oznaczającym że wszyscy mają prawo do odczytu i zapisu danego pliku (co jest dość często spotykane).

- 666 jest sumą wszystkich liczb, które mogą zostać wylosowane w typowej ruletce. Koło ruletki ma zwykle pola ponumerowane liczbami od 0 do 36; w Ameryce Północnej występuje drugie zero oznaczone przez 00.

Źródło: Wikipedia

ocenił(a) film na 7
coolvoice_2

Sorry Coolvoice, ale twoja wypowiedź ma się jak piernik do wiatraka.

Shiloh

Howardzie - dobiłeś mnie teraz. Ostatecznie.

ocenił(a) film na 7
coolvoice_2

Wcale nie chciałem Cię obrazić. Chodzi tu jednak o to, że mówimy tu o konkretnej liczby apropos jej znaczenia biblijnego, a nie innych, daleko odbiegających od tego kwestii.

coolvoice_2

Hmm... ja myśle, że powinniśmy uważać na te obydwie liczby. Bo wyobraźcie sobie taką sytuację:
Jakiś koleś zaczyna być np. mocno ustawionym politykiem na skale światową. Nie długo stuknie mu 33lata. Nagle jakiś inny koleś zauważa przez krótki moment 6 pod włosami na głowie tego kolesia. Bierze maszynke do strzyżenia, zbiera kumpli i idą na kolesia. Przytrzymją go i golą mu łep. Ku zdzwiwieniu jeden z nich nagle mówi : "E! Chłopaki! Tu nie jest napisane 666 tylko 616! Pff... a już myśalałem, że OMEN :P" i go puszczają :P. A swoją drogą dobra reklama z premierą na 06.06.06. Chociaż gdyby liczbą szatana była liczba 616 to pewnie bylibyśmy już po premierze filmu :P pozdr.

GenGary

Nic nie rozumiecie!
Rzeczywiscie 616 jest teraz liczbą Szatana,ponieważ Chuck Norris upodobał sobie 3 szóstki :P
Cały spór rozwiązany...nie dziękujcie :P

Art_3

hehe ja zawsze myslalem ze 666 ale poczatki numerow telefonow w mojej gminie to 616:).

ocenił(a) film na 7
Desert_Warrior

O co Ci chodzi z tym Chuckiem Norrisem, Art?

Shiloh

Chodzi mi o to,że liczbą diabła były owe 3 szóstki.Szatan jednak musiał zrezygnować z liczby 666 na poczet tego,że Chuckowi spodobała się owa liczba i sobie ją przywłaszczył.Szatan musiał wybrać 616,ponieważ zobaczył jak Chuck Norris potrafi nacisnąć Ctrl-Alt-Del jednym palcem,i że to on zabił Laurę Palmer!

ocenił(a) film na 7
Art_3

A możesz mi powiedzieć, skąd Ty o tym wiesz?

Shiloh

Z tego co mi tu piszesz,wydajesz sie być lekko zacofany.Polecam lekture o Chucku,jeżeli chcesz podam linka ;)Pozdro.

ocenił(a) film na 7
Art_3

Tu nie chodzi o żadne zacofanie. A jeśli chodzi o przywłaszczenie sobie jakiejś liczby, to czy nie sądzisz, że Szatan zrezygnowałby? Przecież jego moce są większe. A Norrisa nie lubię i dlatego o nim zbyt wiele nie czytam i właściwie mało mnie to obchodzi. Poza tym, co Szatana miałby obchodzić Chuck? Czy jest jego szefem? Chyba nie.

Shiloh

Racja. Absolutna racja.

Shiloh

W takim razie mało wiesz,Chuck jest poężniejszy od samego Szatana,polecam tą lekturę : http://www.eskanord.com.pl/index.php?menu=211 [www.eskanord.com.pl/ind ...] .Pozdro.

ocenił(a) film na 7
Art_3

Naprawdę, nigdy większych bzdur nie słyszałem.

Shiloh

Poprostu nie wiesz o co chodzi z Chuckiem, dlatego tak mówisz :/:/

ocenił(a) film na 7
LaCoste

Nie chodzi o to czy wiem, czy nie wiem. Jakiś tam Chuck Norris poteżniejszy od szatana. Idiotyzmy i beznadziejności. I ile osób to jeszcze obejdzie? I jak myślisz, bardzo im będzie przeszkadzać, że po raz kolejny powstanie film o istocie z tą liczbą, i do tego w tytule? Co mnie to w ogóle obchodzi? Norrisem się nie interesuję i mam gdzieś czy jest taki albo inny. Skupmy się na temacie, a nie na dywagacjach o gościu, który nie ma z fabułą nic wspólnego (i nie wmówicie mi że ma).

Shiloh

Nie wiem czy słyszałeś kiedyś o takim słowie jak ŻART...

Shiloh

za mało 4.fun tv ;) ;)

PS.Pewnie musisz się cięzko zastanawiać kiedy w tvn mowia ze Chuck do nich przyszedł .... i pamiętaj Chuck Norris śpi przy zapalonym świetle nie dlatego iż boi się ciemności, tak naprawde to ciemność Norrisa się boi, poza tym tylko nieliczni wiedzą że Chuck Norris zagrał tytułową role w filmie 7 wspaniałych ...

PEACE :D

Shiloh

za mało 4.fun tv ;) ;)

PS.Pewnie musisz się cięzko zastanawiać kiedy w tvn mowia ze Chuck do nich przyszedł .... i pamiętaj Chuck Norris śpi przy zapalonym świetle nie dlatego iż boi się ciemności, tak naprawde to ciemność Norrisa się boi, poza tym tylko nieliczni wiedzą że Chuck Norris zagrał tytułową role w filmie 7 wspaniałych ...

PEACE :D

ocenił(a) film na 4
Art_3

666 liczba bestii a skąd wiadomo że chodzi o szatana , a może chodzi o człowieka bo przecież sam siebie skazuje na apokalispse

GenGary

667 (- nowy lepszy szatan
665 (- wybierz mniejsze zło :)

ocenił(a) film na 6
GenGary

Hehehe 616, już wiem kim jesteś, ale nie zdradzę, a miałem przyjemność natrafić na "Księgi Stare", ale myślisz, że ten film nie wywołał wielu spekulacji??? Po pierwsze ten film nie robił żaden bazbózgi reżyser, wszyscy o tym dobrze wiedzieli ;P. Ale, że ma to być jedna 666 to tym zajęli się już ludzi od spraw marketinu, ponieważ na 6 dnia czerwca 2006 roku będą ludzie stadami wchodzić do kin, ale jednak ja tego dna nie obejejrzę, bo jestem baardzo przesądny...

GenGary

Ej wy się dobrze czujecie ?
znak szatana to 666
tak jest napisane w Biblii (apokalipsa)

davemaster

Znaleziono Biblie z II wieku (czyli najstarszą jaką znamy) i tam jest 616. Z tąd wzięła się cała afera.

Możliwe że ktoś kto przepisywał apokalipsę źle przepisał i z 616 wyszło 666.

GenGary

ee sory ale jak juz będziemy wiedzieć jaka jest prawidłowa liczba szatana co z tego ?? o.O coś nam to da? mozna to jakoś wykorzystać? kupić coś za to albo czegoś uniknąć? :/??

pa6l1

I tu popieram - jakie to ma znaczenie która z tych liczb oznacza szatana? A niech to będzie nawet 333, 997, 010101010101010101010101101010 10101010101101010101 albo 2006 - co mi z tego? Pan Szatan oraz Pan Rydz i tak mogą mnie w du*ę pocałować :D

pa6l1

ale mnie koleś rozbawiłeś z tym "mozna to jakoś wykorzystać? k u p i ć coś za to " hehe kosument idealny

GenGary

Moja liczba to 666! Chyba wiem lepiej w końcku to ja jestem SZATANEM HE HE HE !!!

Szatan

Witam wszystkich

mam tekie pytanie czy ustalono już coś na temat tej biblijnej zagadki kto ma rozum to niech liczby przeliczy . . . . a jesli chodzi o liczbę to mysle że, napewno trzeba będzie wziąść obydwie pod uwage niema wyjscia,

i jeszcze jedno, może te liczby coś oznaczją może my powinniśmy poszukać jakiegoś wzoru matematycznego aby je naprawde przeliczyć, bo główny cel tej zagadki to przeliczyć liczby a co wy o tym sądzicie
mam tu taki fajny artykuł o fizyc o trajektoriach chaotycznych co wy o tym sądzicie ?

wuz

a to jest link do tego artykułu http://66.249.93.104/search?q=cache:0nfwDTDdfD4J:postepy.fuw.edu.pl/dodatki/chao s.pdf+liczba+cz%C5%82owieka+to+999&hl=pl&ct=clnk&cd=1&lr=lang_en|lang_pl&client= opera [66.249.93.104/search?q=...]

wuz

chciałbym wyjasnic pweną kwastje chodzi mi o to żeby zbudować pewien wzór i kierowac sie może w tym kierunku bo przecież tu chodzi o apokalipse i o przeliczenie liczb a bedziemy znali prawde.

nie jestem fizykiem ani znającym sie dobrze w temacie fizyki kwantowej
ale wpadłem na dziwny pomysł i oczewiscie kieruje go do ludzi znających temat akieruje sie na podstawie tej stronki http://66.249.93.104/search?q=cache:0nfwDTDdfD4J:postepy.fuw.edu.pl/dodatki/chao s.pdf+liczba+cz%C5%82owieka+to+999&hl=pl&ct=clnk&cd=1&lr=lang_en|lang_pl&client= opera [66.249.93.104/search?q=...]

a wiec liczba Boga to 333 zakładam że tą liczbą może być Jezus Chystus który nadodził sie. Moment przyjścia na świat Chrystusa Pana dał początek obliczaniu lat według ery chrześcijańskiej, zwanej też "erą dionizyjską", bądź po prostu "naszą erą". System ten wprowadził w roku 525 kanonista i chronograf rzymski Dionizy Mały. Problem tkwi w tym, że w rzeczywistości nie wiemy dokładnie, kiedy urodził się Jezus Chrystus. Datę tę próbował ustalić wspomniany już Dionizy, jednakże jego obliczenia wskazujące na rok 754 od założenia Rzymu (według kalendarza rzymskiego), jako datę narodzin Chrystusa, jakkolwiek obowiązujące przez wieki całe, nie były ścisłe. Dionizy pomylił się, jak sądzono do niedawna, o 4 lata. W rzeczywistości pomyłka okazała się być większa.

Pomoc w dokładniejszym ustaleniu tej daty stanowi wzmianka z Mt 2,1, mówiąca o narodzinach Chrystusa za czasów Heroda Wielkiego. Herod umarł w ostatnich dniach marca lub na początku kwietnia w 4 roku p.n.e, zatem uwzględniając czas potrzebny na wydarzenia opisane przez św. Mateusza, a więc pokłon magów, rzeź niewiniątek, ucieczkę Świętej Rodziny do Egiptu i jej tam pobyt, co działo się jeszcze za życia Heroda Wielkiego, należy przyjąć, że Jezus Chrystus urodził się na kilka lat przez jego śmiercią, zatem przez rokiem 4. p.n.e. Niezwykle pomocną w ustaleniu przybliżonej daty narodzin Chrystusa jest wzmianka zamieszczona przez św. Łukasza w jego przekazie ewangelicznym (Łk 2,1-2). Ewangelista pisze, że rzecz działa się za panowania cezara Augusta Oktawiana (władał cesarstwem w latach 31 p.n.e. - 14 n.e.) podczas zarządzonego przez niego spisu ludności, wówczas "gdy wielkorządcą Syrii był Kwiryniusz". Mowa tu o Publiuszu Sulpicjuszu Kwiryniuszu pełniącym od 12 roku p.n.e. urząd konsula odpowiedzialnego za politykę rzymską na Bliskim Wschodzie, a od 6 roku n.e. sprawującym urząd gubernatora (wielkorządcy) Syrii. Cesarz August w okresie swego panowania przeprowadził trzy razy spis obywateli Imperium Rzymskiego, mianowicie w latach 28 i 8 p.n.e. oraz w roku 14 n.e. Niezależnie od spisu obywateli rzymskich odbywały się regularne spisy ludności w poszczególnych prowincjach cesarstwa. Wiadomo np., że tego rodzaju spisy miały miejsce w Egipcie co 14 lat. Autor Dziejów Apostolskich (Dz 5, 37) podaje, a zromanizowany historyk żydowski Józef Flawiusz to potwierdza, iż takie wydarzenie miało miejsce w Palestynie w roku 6 n.e. Jeżeli zatem przyjąć, że spisy ludności w Palestynie, podobnie jak w sąsiednim Egipcie, odbywały się co 14 lat, to poprzedni spis w ojczyźnie Chrystusa Pana przypadłby na rok 8-7 p.n.e., a więc mniej więcej w tym samym czasie, w którym Oktawian August zarządził drugi spis obywateli rzymskich. Wszystko by się zgadzało, gdyby nie fakt, że w tym czasie Kwiryniusz nie był jeszcze wielkorządcą Syrii. Był nim niejaki Sentius Saturninus i to on rozpoczął wzmiankowany spis ludności Palestyny. Zdaniem Tertuliana spis ten rozpoczęty przez Sentiusza dokończył Kwiryniusz, św. Łukasz zaś piszący z dość odległej perspektywy czasowej przypisał go właśnie Kwiryniuszowi, jako postaci wówczas na Wschodzie zdecydowanie bardziej znanej. Trzeba przyznać, iż hipoteza ta ma duże walory prawdopodobieństwa, tym bardziej, że z pomocą śpieszą tu egzegeci, sugerując, że fragment Łk 2,2 należałoby przetłumaczyć: "spis ten odbył się zanim Kwiryniusz został wielkorządcą Syrii". Taka wersja tłumaczenia, zdaniem filologów, jest możliwa. Usuwa ona trudności i wśród znawców Biblii ma dziś wielu zwolenników. Uwzględniając zatem wszystkie te, skąpe wprawdzie, ale tym bardziej cenne informacje, wypada przyjąć, że Chrystus Pan przyszedł na świat między 8 a 6 rokiem p.n.e. (746-748 r. według kalendarza rzymskiego) za panowania cesarza Oktawiana Augusta w czasie spisu ludności Palestyny przeprowadzonego przez gubernatora Syrii Sentiusza Saturninusa.

Żaden z Ewangelistów nie określił dnia ani miesiąca narodzin Jezusa. Tradycja Kościołów Wschodniego i Zachodniego z małymi wyjątkami przyjmuje zgodnie, że wydarzenie to miało miejsce w zimie. Ni słowem nie wspomina natomiast o miesiącu i dniu narodzin, stąd też problemem jest wyjaśnienie ustanowienia daty Bożego Narodzenia na dzień 25 grudnia, obchodzonego przez chrześcijan jako dzień święty dopiero od końca III wieku lub początku wieku IV. Kościół pierwotny sprawą tą, jako nieistotną w zbawczym dziele Chrystusa, nie zaprzątał sobie głowy. Według najbardziej rozpowszechnionej interpretacji chrześcijanie III wieku nie znając faktycznej daty narodzin Chrystusa celowo obrali tę datę symboliczną, a mianowicie dzień przesilenia zimowego. Chodziło o to, by obchodzonemu w tym dniu w Rzymie pogańskiemu świętu narodzin boga Słońca, ustanowionemu jako święto państwowe przez cesarza Aureliana właśnie w końcu III wieku, przeciwstawić narodzenie Boga-Człowieka, Jezusa Chrystusa - "Słońca sprawiedliwości" (Mal 3,20), "Światłości świata" (J 8,12), "Światła na oświecenie pogan" (Łk 2,32). Zwolennicy innej hipotezy, opierając się na przekazach apokryficznych Nowego Testamentu, uzasadniają wybór daty Bożego Narodzenia przekonaniem chrześcijan, że poczęcie Chrystusa Pana dokonało się 25 marca (Zwiastowanie NMP), zatem Jego narodzenie winno mieć miejsce w dziewięć miesięcy później, czyli 25 grudnia.

Dla nas chrześcijan przełomu tysiącleci wydaje się trudnym do zaakceptowania fakt, że dzień, w którym Chrystus, Bóg-Człowiek, ujrzał światło dzienne, ginie w mrokach dziejów. Jednakże w owej tajemniczości tkwi i piękno i głęboki sens. Oto Ten, który jest Panem czasu i w czasie zaistniał uznał za stosowne postawić człowieka, wszak koronę stworzeń, w sytuacji, w której ten zachłyśnięty dzisiaj potęgą swego intelektu, nie jest w stanie wystawić swemu Stwórcy metryki urodzenia. Czy problem tkwi tylko w niekompletności źródeł ? A może lekcja pokory...

wiec może ktoś to ukrył poprostu? ale pisze dalej można by było przeprowadzic experyment data urodzenia Jezusa była by czasem od którego bysmy zaczeli obliczać linie chaotyczną + liczba 333 dalej liczba 666 to liczba szatana potem mogli byśmy sie już łatwo dowiedziec jaki czas lub rok należał by do tej liczby albo bedzie należał do tej liczby np 2 wojna swiatowa to pokazała by nam już sumulacja, liczba 999 należy do człowieka nie jestem pewien ale ta liczba, cytuję: Jeżeli taka ich liczba zostanie osią-
gnięta, to liczba 999 jest wyświetlana na czer-
wono, przestrzegając, że dalszy przebieg ruchu nie
jest symulowany. Niezależnie od tego, ostatni ob-
liczony odcinek trajektorii znaczony jest dla wy-
różnienia kolorem niebieskim

wiec np może to być rok 2012 albo dalej.

niewiem czy to jest wogóle możliwe wiem że napewno było by to zkomplikowane i potrzebne były bo do tego jakies super komputery
co wy na to ?

wuz

jaka liczba szatana ?? 666 to znak człowieka, który będzie działał pod wpływem szatana. Biblia sie nie myli :)

thomek

Człowiek został wygnany i ku pokrzepieniu napisał takie bzdety. Znak 666 oznacza Cezar (o ile dobrze pamiętam bo zapominam szybko o takich pierdołach) a ludzie przyjmujący jego znak przyjmują monety z wizerunkiem Cezara.
Dla jednostki apokalipsa nadchodzi wraz z jego śmiercią wiec przestańcie pierdolić głupoty bo nie jesteście nawet śmieszni. Patrzcie na świat bez pryzmatów i durnych wierzeń.
Biblia to tandetna lipa.. jeszcze zobaczycie ;-)

GenGary

Wedug mnie to wszystko jest jednym wielkim kłamstwem w które wierzą tylko zwolenicy Radia Maryja

Legolas_7

spieracie sie to takie pierdoly. Przeciez mozliwe jest, ze ktos sie kiedys mogl walnac w przepisywaniu. W koncu nie tylko "autentyczny" fakt pisal o tym. A skoro tak wam ciezko uwiezyc to co sadzicie, ze prawdopodobnym jest, ze powinnismy miec inny rok niz mamy, bo tez sie kiedys walneli.

ocenił(a) film na 2
GenGary

hmm ale macie problemy jakie to cyfry.... jak by to robiło straszna roznice w tym kim jest szatan.....

ocenił(a) film na 7
GenGary

nie prawda znak szatana jest 999 to jest prawdziwy znak szantana a 666 jest tylko tak jakby zakrywka tylko trzeba obrucić znaki dogóry nogami i wychodzi 999 to jest prawdziwy znak szatana