Temat zakładam, ponieważ nie zauważyłem większej spójności między pierwszą i drugą częścią filmu. Tytuł sugeruje nam, że film jest prequelem "Ong Bak", a więc powinien przybliżyć widzom:
1) Albo wcześniejsze losy głównego bohatera filmu, Tinga.
2) Albo historię posągu Ong Bak (jak powstał / jak trafił do wioski / coś w tym stylu).
Tytuł filmu wydaje się być jednak mylący, ponieważ twórcy zaserwowali nam w zasadzie zupełnie niezależną historię:
Ad 1)Co do głównego bohatera: uważam, że ten z OB1, a ten z OB2 to inne osoby (pomimo podobieństwa imion i faktu, że są grani przez tego samego aktora). Tiang z OB2 jest dzikusem. Ciężko mi sobie wyobrazić, że w przyszłości (OB1) mieszka w jakiejś religijnej wiosce i klepie biedę z sąsiadami. Poza tym Ting z OB1 w inny sposób nauczył się sztuk walki. Tak więc, o postaci łączącej oba filmy raczej nie może być mowy.
Ad 2) Posąg Buddy co prawda pojawia się kilka razy w filmie (2, może 3), ale nie ma o nim w ogóle mowy. Ot tak w tle gdzieś miga od czasu do czasu. Są dwa potencjalne punkty zaczepienia. Najpierw Tiang z piratami urządzają zasadzkę na jakieś tratwy na podmokłym terenie w dżungli, prawdopodobnie po to, żeby ukraść pomnik. I temat się urywa. Później, w ostatniej, kilkusekundowej scenie filmu jakiś brodaty facet stoi z dzidą przed pomnikiem buddy, tak jakby był jego strażnikiem (być może to Tony Jaa, ale ciężko mi powiedzieć, wygląda trochę inaczej).
Tak więc dla mnie tytuł filmu, imię głównego bohatera i grający go aktor stwarzają tylko pozory spójności obu części Ong Baka.
Co wy o tym myślicie? Może coś przeoczyłem, czegoś nie zrozumiałem? Czy filmy mają ze sobą fabularnie coś wspólnego?
Oba filmy mają wspólny tylko tytuł i tego samego aktora w roli głównej.OB1 dzieje się współcześnie,OB2 kilkaset lat wcześniej i główny bohater wcale nie jest dzikusem pochodzi z bogatej i wpływowej rodziny,i zostaje oddany na naukę temu gościowi co później okazał się królem,a tamten go sprzedał jako niewolnika, a chłopak trafił do wsi gdzie pokazał jaką ma krew w żyłach(prawdziwych wojowników,a nie wieśniaków))bardzo spodobal się królowi piratow ktory wzioł go do siebie i wychował jak syna na swego następcę wszystko było by dobrze tylko,że przeszłość wróciła człowiek który go sprzedał okazał się królem a jego rodzina została zamordowana przez ..króla piratów co go wychował i ten piracki władca osobiście zabił jego ojca Ting zabił pirata ale na króla był zbyt słaby i został uwięziony ciąg dalszy w trzeciej części.Ten brodaty w ostatniej scenie filmu jest przyjacielem Tinga który dołączył do piratów by mieć na niego oko(sorry,ale mogę nieco mylić szczegóły,bo widziałam go już dość dawno temu).
Stary, używaj częściej kropki i przecinka, bo ciężko się to czyta :D Ale, dzięki za odzew, już myślałem, że nikt nie napisze.
Pisząc, że główny bohater jest dzikusem miałem na myśli to kim się stał, jak walczy, wygląda, a nie jego pochodzenie. Nie wiem jakim cudem nie zwróciłem uwagi na to, że akcja OB2 osadzona jest kilka wieków wcześniej niż w OB1. Ten argument rozwiewa wszelkie wątpliwości co do tego, że w dwóch częściach filmu mamy do czynienia z różnymi bohaterami.
Muszę koniecznie obejrzeć OB3. Słyszałem, że to zdecydowanie najsłabsza część, ale skoro jest kontynuacją dwójki, to chyba mimo wszystko warto.
Słabsza to tylko kwestia gustu.Film jest bardzo azjatycki w swoim wyrazie i formule co większości ludzi na forum się zwyczajnie się nie spodobało,stąd niska ocena.Ja uważam że to bardzo dobry film,ale to kwestia gustu.Jeżeli nie oczekujesz tylko mordobicia,ale trochę więcej powinieneś być jednak zadowolony.Pojęcie dzikus to kwestia kulturowa były państwa i królowie uważanie przez swój lud za wielkie,ale w oczach innych państw były barbarzyńskie i traktowano ich jak dzikusów.W tamtych czasach nawet najbardziej wykształcony i cywilizowany człowiek dzisiaj uchodziłby za dzikusa.