PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=109508}
7,3 24 tys. ocen
7,3 10 1 23694
5,4 9 krytyków
Ong-bak
powrót do forum filmu Ong-bak

absolutne 10/10

ocenił(a) film na 10

doskonały film prezentujący słynną tajską sztukę walki, czyli Muay thai. Gorąco polecam każdemu kto uwielbia ostre mordobicie!

ocenił(a) film na 8
emil_92

Takich aktorów jak Tony Jaa, Jason Statham, Jet li nam trzeba wszystko robią sami bez kaskaderów a poza tym Muay thai super widowiskowe i bije na głowę wszystkie sztuki walki z karate na czele.

ocenił(a) film na 9
deadpool260388

Właściwie to chyba tylko Tony Jaa nie używa kaskaderów. A czy Muay thai jest najlepszy? Każdy styl walki jest dobry, wszystko zależy od tego jak osoba umie się bronić na dany sposób.

jedrol8

Jason na pewno nie używa kaskaderów (przynajmniej przy większości scen), co do innych aktorów kina walki bardzo lubię Jackie Chana - ten na pewno w ogóle ich nie używa bo sam jest kaskaderem (bardziej przepadam za komediowymi filmami kopanymi) ;]
Ong bak ze strony scen akcji jest dobry (w wykonaniu i pokazaniu walki) ale pod względem technicznym i aktorskim na filmie można się załamać (o czym świadczy chociażby ostatnia scena przy której omal nie popłakałem się ze śmiechu - koleś przygnieciony kamieniem czy czymś tam i Tony z kamienną twarza- totalna groteska)
Jeżeli chodzi o styl walki to najbardziej lubie Ju jitsu, sam trenowałem osiem lat i uważam ze to jedna z najbardziej skutecznych sztuk walki, jej prostota i uniwersalność (rzuty, dźwignie, duszenia, trzymania, uderzenia, kopnięcia) sprawiają że jest przyjemna w ćwiczeniu, zresztą jakby sie przyjrzeć można w niej odnaleźć elementy każdej innej sztuki walki ;D

ocenił(a) film na 8
Tom_Spark

To był posąg Buddy ale mniejsza o to, Jackie Chan no właśnie do "komediowych filmów kopanych"(fajne określenie) Ju jitsu nie znam i nie mogę się wypowiadać. W Muay thai zachwyciło mnie to w jak bezpośredni i skuteczny sposób można rozprawić się z przeciwnikiem(ciosy z łokci i kolan szybkie i skuteczne) tak jak mówicie każdy styl jest jest inny przed Ong-bak lubiłem filmy gdzie posługiwali się karate, teraz Muay thai (choć mało ich trochę :/ a szkoda) Jak by jeszcze szeregi aktorów w The Expendables zasilił Tony Jaa było by świetnie.

deadpool260388

Ja wyrosłem z filmów sztuk walki (kiedyś pochłaniałem te filmy jak gąbka, z Chanem widziałem koło 20stu filmów ;D) no ale nie moge sie doczekać kiedy The Expendables wejdzie do kin ;]

ocenił(a) film na 9
Tom_Spark

Ja bardzo bym chciał trenować jakieś sztuki walki, lecz trzeba mieć jeszcze na to czas. Nie ukrywam że moim marzeniem jest być takim jak Tony Jaa, Jackie Chan albo ktoś podobny. Choć jakbym zaczął obecnie w tym wieku ile mam lat (a mam 17 lat) to mistrzem napewno bym nie został, bo to powinno od się robić od dzieciństwa aby być takim dobrym :P Lecz jak człowiek naprawdę czegoś chce to może się wybić naprawdę wysoko...

emil_92

ajajajajjaj!!! :D
świetny film! kawał dobrego kina akcji, w prawdzie nie przepadam za mordo biciem bo zawsze jest sztuczne i dla tego nie mogłam się zdecydować na obejrzenie tego filmu ale w końcu obejrzałam i zaniemogłam.... ;D
rewelacja, nasz główny bohater jest tak sprawny że aż brak słów!
8/10 z czystym sercem!
pozdrawiam!