PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87972}

Opera

1987
6,4 1,6 tys. ocen
6,4 10 1 1562
7,0 5 krytyków
Opera
powrót do forum filmu Opera

aktorstwo woła o pomstę do szatana rany koguta no dno,, i ten dubbing ze studia jak w polskich komediach,pare swietnych pomysłow ale jakby to nakrecił kto inny to by było 1000000 razy lepsze atak wieje nudą ale i tak lepszy od kultoej suspirii--tylko dla maniaków wszechobecnego kiczu

ocenił(a) film na 8
phil_anselmo

Nie kiczu, tylko ambitnego kina jednego z najbardziej kreatywnych twórców w historii filmów grozy, który tworzy coś oryginalnego, a nie kopiuje od innych.

Freudstein

no, dużo jest reżyserów ,którzy nie kopiują od innych ,żaden argument za tym ,ze ten film jest dobry to po prostu kupa nudy ,miechu i marnego aktorstwa ,głupkowatych dialogów i min aktorów,no żenada,jedyne co tym jest super to morderstwa i nic więcej

użytkownik usunięty
phil_anselmo

Nie rozumiesz Argento, to go nie krytykuj. Reżyser świadomie wybrał pewną manierę estetyczną, której pozostawał wierny. Można się do paru rzeczy przyczepić, ale nie tak zjechać. Śmiem twierdzić, że nikt lepiej by tego akurat nie nakręcił, że widać w nim rękę Argento i że wcale, a wcale nie znasz się na jego stylu i filmach - proponuję Tromę.

użytkownik usunięty

"jedyne co tym jest super to morderstwa i nic więcej" tymi słowami już przypieczętowałeś to ze jesteś totalnym debilem

ocenił(a) film na 8

Film jest naprawde dobry, podobala mi sie praca kamer, aktorzy zagrali jak zagrali, ale co mnie najbardziej zaskoczylo to niesamowite zwroty akcji, bylo ich naprawde duzo, sceny gore dobre (bo to Argento) chodz nie za duzo. Ogolnie polecam poogladac, ja sie nie nudzilem. Aha i jeszcze na koniec... swietny motyw z krukami:D

phil_anselmo

bo ty burak jesteś, koleś, więc nawet nie próbuj zrozumiec kogoś takiego jak dario. ten film to wspaniałe dzieło wspaniałego reżysera a ciebie nawet na własną tożsamośc cię nie stac, musisz podszywac sie pod takiego poczciwego człeka jak phil. gdyby cie ten twój phil poznał, kozi bobQ, potwierdziłby me słowa, a ty wreszcie przestałbys szargac świętości, nieudaczniQ.

ps. wracaj do swojego harrego pottera. choc nawet i jego fani już sie pewnie poznali na tobie, dlatego swoje farmazony wygłaszasz gdzie popadnie.

ocenił(a) film na 8
phil_anselmo

do twórcy tematu....a pierdolisz! Jaki kicz??? Co Ci się nie podoba w aktorstwie??? Gdzie tu nuda??

ocenił(a) film na 7
malutka86

Wg mnie to akurat prawda, że aktorstwo jest marne i dialogi koszmarne, ale to w sumie stała cecha włoskich gialli... Film nadrabia niesamowitym stylem, zabójstwami, pracą kamery.

""jedyne co tym jest super to morderstwa i nic więcej" tymi słowami już przypieczętowałeś to ze jesteś totalnym debilem "

- dlaczego? Przecież w filmach giallo zabójstwa (ich stylowość i krwistość), obok fabuły (która tu nie jest zbyt dobra), były najważniejszym aspektem.