Argo skazany na oscara z wiadomych powodow, trzeba do czynników dodać czas i juz wiadomo o co chodzi. Każdy film, wyrabiający negatywne opinie i Iranie i dajacy nadzieje tym co zostali lub moga byc porwani przez tamtejszych ekstremistów(że USA zrobią wszystko zeby ich uwolnić), bedzie preferowany przez komisje jury Hollywoodu. który został i tak w tym filmie połechtany. W obecnej sytuacji politycznej ten film musi wygrać oscara za najlepszy film. Choć ja bym tego nie chciał..
w takim razie geniuszu powiedz mi dlaczego Affeck nie dostal nawet nominacji do oscara za rezyserie?
No ja ciebie nie nazwe na pewno geniuszem :p A co ma oscar za najlepszy film do tego za reżyserie ? to 2 rozne kategorie. Za reżyserie to kategoria techniczna na która Affleck na pewno nie zasługuje
rezyseria to kategoria techniczna?:) Takiego absurdu dawno nie slyszalem. Ostatni raz fim, ktorego rezyser nie byl nominowany dostal oscara za najlepszy film 24 lata temu a najczesniej jest tak ze oscara za rezyserie zdobywa ten rezyser ktorego film dostaje oscara. Wniosek jest taki ze Akademia jest uprzedzona do Argo i bardzo moliwe ze mimo iz Argo wygrywa jak narazie wszystko co jest do wygrania to i tak oscara za najlepszy film nie dostanie
Reżyseria to warszatat. A widziałes kto został nominowany do najlepszego rezysera? Myslisz że Benek miałby szanse ze Angiem Lee, Stevenem Spielbergiem,Michaelem Haneke? Benh Zeitlin nie jest jakims guru ale i tak wypada od Afflecka lepiej za ich ostatnie filmy. David O. Russell to dla mnie zgadka i nie wiem co on robi wśród nominowanych. W sumie Benek dostał o czym informuje Filmweb nagrode gildii reżyserów i pokonał Trójcę... co jest dosyc intrygujące. To że Argo jest w ogóle w nominacjach do najjlepszego filmu to tylko zasługa tego co napisałem wcześniej
niestety kolego ale gadasz od rzeczy. Historia pokazuje ze nominacja dla rezysera ktorego film ma liczyc sie mocno w walce o oscara za najlepszy film jest rzeczą oczywista a Affeck w tym roku tej nominacji nie dostal ( wygral za to wszystkie inne mozliwe nagrody jakie byly!) Wniosek moze byc tylko jeden: Akademia jest uprzedzona do Operacji argo i oscar za najlepszy film stoi pod duzym znakiem zapytania
Pokaż swoje argumenty dlaczego uważasz że akademia jest uprzedzona do Argo. Film dostał 7 nominacji!!! Uprzedzona, nieco
argumentem za tym ze Akademia jest uprzedzona do Argo jest to ze Affeck wygral wszystkie nagrody jakie byly do wygrania a nie dostal nominacji do oscara. Albo udajesz glupka albo niestety nim jestes. Nieco ponad przecietny film? Coz to Twoja opinia. Na imdb film ma 8.1, na rottentomatoes 96% pozytywnych recenzji i wygrane wszystkie nagrody jakie do tej pory byly
Jak widzisz jestes w zdecydowanej mniejszosci a tak sie sklada ze to wiekszosc decyduje
Nie masz kolego żadnych argumentów na poparcie swojej tezy. Kolega najlepszy89 cię zjadł z popitką :)
Nie dając żadnych racjonalnych argumentów, wypowiadając do tego logiczne absurdy? Ciekawe ;)
Poza tym nie możesz powiedzieć, że Dapeter nie ma argumentów, ponieważ czy tego chcesz czy nie fakty są takie, że co najmniej kilka z nich wygłosił (naprawdę mam je zacytować?...). Możesz co najwyżej powiedzieć, że jego argumenty są słabe. Nie myl pojęć.
Tak bardzo Akademia była uprzedzona do Argo ,że jednak dała mu główna nagrodę. No i co? ;PPPPP
No i co? Kto dostał Oscara za najlepszy film Panie "EKSPERCIE"? Musisz zrozumieć że poprawność polityczna, układy, naciski, mobbing jest wszędzie gdzie to tylko przynieście jakieś dalsze korzyści.
Dlatego też "Rozstanie" triumfowało w zeszłym roku :) Jak gnębić Iran, to po całości.
Całe te rozlokowanie nominacji że tak powiem wskazuje na to że "Operacja Argo" dostanie Oscara za najlepszy film, a Spielberg dostanie za reżyserię. Ale to loteria więc wszystko się może zdarzyć.
zdecydownie bardziej. Argo w ogóle mnie nie zachwycił. Jedynie dobry film nic więcej.
Ja nie twierdzę że zasługuje, ale nominacje są tak rozłożone że nikt nie powinien wyjść z pustymi rękami. No ale jak pisałem to loteria.
Akademia zjebała na całej linii w tym roku.Nie nominowali Afflecka dla zasady bo to Affleck kiepski aktor(kiedyś) co zaczął stosunkowo niedawno robić niezłe filmy.Teraz kiedy Affleck nie tylko zdobył nominację do 2 innych ważnych i najbardziej medialnych nagród czyli Baft i globów ale także je wygrał nie mają zbyt wielkiego pola manewru żeby to wszystko finalnie wyglądało dobrze.
Wg mnie jedyną opcją jest dać za najlepszy film oscara Miłości, wtedy wyjdą na w miarę oryginalnych a nie na totalnych pajaców chociaż ludzie i tak będą gadać.Jak Argo wygra za najlepszy film to będzie chyba najgorsze rozwiązanie dla polityków z hiliłudu bo będzie że nie potrafili być oryginalni i musieli sie zasugerować baftami i globami co już calkiem ich w tym roku zeszmaci..:}
Ja stawiam że uciekną w "Miłość":}
PS dając oscara nudnemu Lincolnowi, który bazuje tylko na dobrym aktorstwie DDL też wychodzą źle;]
Nie byłby to zły wybór ale to jest niemożliwe, żeby Amerykańce europejski film nagrodzili. Ja na Argo stawiam za film, a za reżyserię to loteria.
"to jest niemożliwe, żeby Amerykańce europejski film nagrodzili"
Ekhem, "Artysta"? Że o kilku brytyjskich filmach z Oscarem za film roku na koncie nie wspomnę?
F***k , wygrał BAFTA a teraz amerykańce nie będą może chcieli powtarzać po angolach ;( No nie , wiem.. ja dalej jestem przekonany że to Argo zwycięży
ja stawiam na argo jako najlepszy a co do rezyserie to wydaje mi się,ze Hanake jest czarnym koniem tej rywalizacji podobnie jak Riva z nalepszą aktorką.
Mi się wydaje że rozwiążą to tak: główny film Argo, reżyser Spielberg, scenariusz Tarantino, aktorka Chastain lub Riva, aktor Day-Lewis, film nieanglojęzyczny Miłość. A co do braku nominacji dla Afflecka to faktycznie dziwna sprawa zwłaszcza, że ostatnio na kilku istotnych festiwalach w tym Globy i BAFTA miał dublet film + reżyser.
i tak przy okazji kiedyś APOLLO 13...też dostał Oscara....dlaczego ? Bo musiał...bo wspaniała hamerykanska historyja....dostał bo musiał....czy Argo jest fajny....Argo jest filmem do dupy...i tyle w tym temacie...
Film chyba rzeczywiście skazany na Oscara. Nie bez powodu Afflec nie był nominowany, nie bez powodu "łączymy się z Białym Domem!". Ale film o takiej tematyce pominąć, to też faux pas dla tej amerykańskiej nagrody. Tylko żal tych, którzy w oczach większości zasługiwali (a tego już nikt nie obliczy)
haha no a kto zaslugiwal na glowna nagrode oprocz Argo? Moze mi powiesz? Ewentualnie Django.