PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8400}

Opowieść podręcznej

The Handmaid's Tale
1990
5,9 4,2 tys. ocen
5,9 10 1 4179
5,2 5 krytyków
Opowieść podręcznej
powrót do forum filmu Opowieść podręcznej

Jest jakiś pomysł i fabuła, ale historia momentami tak "idzie na skróty", że głowa mała. To co powinno być obudowanym napięciem zwrotem akcji, dzieje się tu szybko i bez jakiejś racjonalności. Dziwne to i ja tego nie kupuję. Plus film jest nakręcony w 1990 roku, a akcja dzieje się "w niedalekiej przyszłości" - czyli teraz:) - może to też wpływa dodatkowo na poczucia odrealnienia;)

ocenił(a) film na 8
kingucha89

No i jak widzimy TERAZ ta historia urzeczywistnia się na naszych oczach. Już teraz w Polsce kobiety muszą rodzić bez względu na zdrowie i okoliczności zajścia w ciążę. Przynajmniej te biedne i bez koneksji. Czekamy na zupełny zakaz antykoncepcji i legalizacje gwałtów. Oczywiście żony i córki polityków prawa dla ciemnego ludu nie będą dotyczyły.

frigid

Dobry komentarz zwłaszcza teraz po zmianach w prawie

ocenił(a) film na 6
kingucha89

Oglądałem serial i to chyba normalne, że w moim przypadku ma się odczucie, iż wszystko się dzieje tutaj w filmie za szybko. W serialu jest oczywiście więcej czasu na to, żeby rozwinąć poszczególne wątki, ale też mam wrażenie, że tu za bardzo wszystko uproszczono. Książki nie czytałem, więc nie wiem jak ona ma się w porównaniu do filmu. Natomiast serial na tle tego obrazu wypada moim zdaniem na pewno lepiej. Tam postacie są bardziej wyraziste - szczególnie ciotka Lydia.