7,9 187 tys. ocen
7,9 10 1 186775
7,5 82 krytyków
Oppenheimer
powrót do forum filmu Oppenheimer

Byłem pewien, iż rozłożę sobie obejrzenie BD na co najmniej dwa seanse, bo przecież trzy godziny to nie na ludzkie możliwości. Początkowe kadry zdawały się upewniać mnie w tym zamiarze. Ech, te ekscentryzmy Nolana: wedle jakiego klucza wybrał sceny do pokazania w czerni i bieli? Czemu służy to ciągłe przeskakiwanie pomiędzy formatem obrazu 16:9 a szerokim ekranem? No i bohater od pierwszych minut jakiś dziwny: a to o mało co truje samego Nielsa Bohra cyjankiem potasu, a to znów bez sensu rzuca szklanymi kieliszkami o ścianę.
Lecz nadspodziewanie szybko się wciągnąłem. Nie dałem się oderwać od ekranu do samego końca. Co prawda żona się nie wciągnęła i chwilami przysypiała.

No, może końcowa sekwencja "sądu" nad Oppiem ciut nadto przeciągnięta. Ale opowieść o pracy nad Manhattanem i Trinity wszystko to z naddatkiem wynagrodziła.

Ech, to hamletyzowanie wydelikaconych komunizujących intelektualistów: nie użyjmy tej strasznej broni, nie pracujmy nad bronią jeszcze straszniejszą, podzielmy się naszą wiedzą z sowieckim sojusznikiem, podpiszmy traktat z Sowietami. Ja wiem, że to ma oparcie w prawdzie, ale z dzisiejszej perspektywy to nadal irytujące jest. Słusznie Harry Truman (moim zdaniem niesłusznie niedoceniany prezydent) nazywa Oppenheimera "beksą".

W ramach świetnej stawki aktorskiej szczególnie wyróżnia się zmieniony charakteryzacją Robert Downey Jr.