7,9 187 tys. ocen
7,9 10 1 186775
7,5 82 krytyków
Oppenheimer
powrót do forum filmu Oppenheimer

Szczerze mówiąc po przeczytaniu naprawdę dobrej książki liczyłem na dużo więcej. Bardzo powierzchowna pierwsza część filmu, skakanie po wszystkich tematach na raz, sceny wyrwane z kontekstu, ciężko wczuć się w jakąkolwiek postać i ją zrozumieć.
Brakowało mi jakiegoś ciekawszego pokazania młodości głównego bohatera i oddania klimatu akademickiego, który był bardzo fajnie ukazany np w filmach Piękny umysł, Teoria wszystkiego, Tolkien czy nawet Gra tajemnic . Zamiast tego mamy jedną scenę z jabłkiem i przechodzimy od razu kilka lat później gdzie Oppenheimer zakłada szkołę w Berkley i znowu przeskok o ileś tam lat, poznaje Jean Tatlock w jednej scenie, w następnej z nią zrywa bo po kilku latach poznał żonę. Nie rozumiem po co te przeskoki w czasie, nie chciało się nikomu zmontować filmu czy co? Taki zabieg kompletnie do mnie nie trafia i chyba nic pożytecznego nie wnosi do filmu. Poza tym bardzo wyeksponowali ten końcowy "proces", a wydaje mi się, że była to najmniej interesująca część jego życiorysu.
Co jeszcze mnie drażniło, to to, że mogli trochę poważniej podejść do pokazania co się stało w Hiroszmie i Nagasaki, pokazać jakiś wstrząsający materiał, a nie operować tylko liczbami ofiar, które każdy traktuje jak statystyki. W ogóle ciężko te ataki uzasadnić w racjonalny sposób, wg książki Amerykanie chcieli po prostu wymusić poddanie Japonii zanim wkroczą do niej Rosjanie ale oczywiście o niechlubnych sprawach z historii USA głośno się nie mówi.
Na plus zdjęcia i gra aktorska, myślę, że obsada zrobiła co mogła ale chyba Nolan po prostu nie chciał zrobić czegoś ambitniejszego a szkoda...