Ci, którzy piszą, że jest nieprawdziwy, to nie wiedzą, o czym mówią. Albo nie znają historii, albo świadomie rozprzestrzeniają moskiewską propagandę. Tych niewiedzących, uświadamiam, że Żydzi stanowili przynajmniej 10% milionowej Armii Polskiej we Wrześniu 1939 roku. A więc 100.000 Polaków wyznania żydowskiego, walczyło za swoją òwczesną Ojczyznę. Walczyło i ginęło. Takie są fakty. Oczywiście byli tacy, którzy współpracowali z moskalami i strzelali naszemu wojsku w plecy. To prawda. Tylko, że nie byli to zawsze Żydzi, byli też Polacy innych wyznań, w tym katolicy. Zresztą kto do dzisiaj się najbardziej brata z kremlem? Sami sobie Państwo odpowiedzcie. Tyle jeśli chodzi o tę kwestię. Mi najbardziej zabrakło pokazania dzikości rosjan. Przecież po zdobyciu Grodna, rozjeżdżali obrońców, w tym dzieci, czołgami. Kładli na ziemii związanych i rozjeżdżali. Potem to samo robili w Afganistanie. Mam nadzieję, że ten film to dopiero początek całej serii o współpracy rosjan z Hitlerem, napaści na Polskę i walk Polskiego Żołnierza z Moskalami. Aż się prosi o film na temat obrony Brześcia, czy Bitwy pod Szackiem. Kawał naszej historii, a stosunkowo mało znany szerszemu gronu. Trzeba to zmienić. I dlatego mam nadzieję, że jak najwięcej tego typu obrazów będzie powstawać.