PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=591}

Osaczeni

Entrapment
1999
7,0 39 tys. ocen
7,0 10 1 38884
5,5 17 krytyków
Osaczeni
powrót do forum filmu Osaczeni

na zabezpieczenie oprogramowania przed słynną pluskwą "milenijną". Kiedy opuszczają
Petronas Tower zgromadzony tłum wiwatuje na cześć właśnie rozpoczętego nowego
milenium. Sęk w tym,że pluskwa milenijna zagrażała komputerom w Sylwestra roku
1999,przy przejściu na dwójkę z przodu,a początek milenium obchodzono rok później, w
Sylwestra roku 2001.Film kręcono w roku 1999,a wtedy większość nieuków była
przekonana,że już w tegoroczny Sylwester będą obchodzić początek nowego milenium.

Nigdy nie słyszałem,by jakiś tropiciel nieścisłości w filmach wyłapał tę ewidentną wpadkę.

ocenił(a) film na 6
eltoro10000

Masz rację, ale to bardzo częsty błąd, nie tylko w filmach i nie tylko z tego okresu, całkiem podobnie jak reklamy zabaw sylwestrowych, zawsze o rok do przodu (już wkrótce pewnie zostaniemy uraczeni "Sylwestrem 2013" w reklamach, choć to dopiero za 1,5 roku).

egghead

Nie chodziło mi o taką pomyłkę,że ludzie nie wiedzą,że Sylwester to ostatni dzień roku, a nie pierwszy, tylko o to,że wielu ludzi myślało iż rok 2000. należy już do nowego wieku i byli gotowi obchodzić rozpoczęcie nowego millenium w Sylwestra 1999. Dopiero pod sam koniec roku zaczęli się orientować, że to dopiero za rok. Nikt więc nie mógł świętować rozpoczęcia millenium w tego samego Sylwestra , w którym czekano na aktywację pluskwy komputerowej, jak na filmie, bo te zdarzenia dzielił rok różnicy.
Sama nazwa "pluskwa milenijna" jest myląca i wynika z tej samej ignorancji.
P.S. Ja się też pomyliłem, ale nie z niewiedzy.Napisałem,że początek millenium obchodzono w Sylwestra 2001, a chodziło mi oczywiście o Sylwestra 2000.

ocenił(a) film na 6
eltoro10000

Wszystko się zgadza, tylko że niektórzy ludzie jednak nie wiedzą i uparcie reklamują "Sylwester 2013" już w tym roku! Błąd z "pluskwą" wyszedł oczywiście od amerykanów, pewnie większość z nich nadal nie jest świadoma kiedy dokładnie zaczęło się nowe tysiąclecie.

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

oj bo 2000 ładniej wygląda niż 2001:P

ocenił(a) film na 7
eltoro10000

W Myth Busters była scena z tego filmu z gumą na czujnik nacisku. Oczywiście epic fail :) Aha, były też inne jak puder + laser; omijanie laserów...polecam.
I dzięki za uwagę z tym 2000r. Nie zwróciłam nawet na to uwagi.

eltoro10000

Niestety jesteś w błędzie (śmiesznie odpowiadać na tak stary post). Opisywana przez Ciebie sytuacja jest znana w USA nie jako „pluskwa milenijna”, lecz problem roku 2000, w skrócie Y2K.
Warto sprawdzić o czym się pisze, zanim zacznie się określać innych jako nieuków.

KierowcaBombowca

Problem określano zarówno jako "problem roku 2000", jak i "pluskwy milenijnej"(millenium bug) i w Stanach doskonale znano oba określenia, co jest tutaj zupełnie nieistotne, bo nie o nazwę tu chodzi, tylko o to, że w filmie cały czas jest mowa o końcu tysiąclecia, a to miało miejsce dopiero rok później, w następnego Sylwestra. Nie zrozumiałeś, trudno, ale warto się czasem samemu zastosować do własnych rad, zanim się zacznie udzielać ich innym i najpierw sprawdzić o czym się pisze, polecam też gorąco ćwiczenie czytania ze zrozumieniem.
Chciałeś błysnąć wiedzą, niestety błysnąłeś głupotą.